Ποινή κάθειρξης 8 χρόνων στον Γεράσιμο Μιχελή

ImageΠοινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον όρο της καταβολής

-εντός 10ημέρου- χρηματικής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στον μοναχό Γεράσιμο Ελευθέριο Μιχελή που κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ' εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, χωρίς ελαφρυντικά, ως εμπλεκόμενος στην σκανδαλώδη υπόθεση της διαχείρισης ακινήτων της Ιεράς Μονής Πάτμου.

 

Ο Εισαγγελέας της έδρας κ Γ. Κτιστάκης στην αγόρευση του έκανε λόγο για φαινόμενα παρακμής και σήψης στην Ιερά Μονή Πάτμου επισημαίνοντας ότι λειτουργούσε ως κτηματομεσιτικό γραφείο σε σημείο που να απορεί κανείς αν μπορούσαν οι μοναχοί να ασχολούνται με τα πνευματικά όπως είχαν ταχθεί και είχαν επιλέξει.

 

Ο κ Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε χρησικτησίες και σε εικονικές πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας ενώ διέψευσε τους ισχυρισμούς που ήθελαν την αδελφότητα και το ηγουμενοσυμβούλιο να διέθετε ακίνητα σε πένητες επισημαίνοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις πωλήσεως ακινήτων σε χαμηλές τιμές σε επενδυτές αλλά και πωλήσεις μέχρι και 4 ακινήτων στα ίδια πρόσωπα και οικογένειες.

 

«Χάριζαν περιουσία που δεν ήταν δικιά τους. Αν ήθελαν να βοηθήσουν ας την αξιοποιούσαν και ας πρόσφεραν συσσίτιο και στέγη σε αναξιοπαθούντες» τόνισε ο Εισαγγελικός λειτουργός. Προχωρώντας και παραπέρα στηλίτευσε τη διάθεση προνομιακών ακινήτων σε ιερείς που «έφτιαξαν βίλες με πισίνα», όπως τόνισε αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά σε εκείνους που φωτογράφισε.

«Η μοιρασιά των ακινήτων ήταν απλόχερη και όλοι φρόντισαν να πάρουν» τόνισε ο Εισαγγελέας ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κατηγορούμενου Μιχελή στους οποίους όπως διαπιστώθηκε μετά την άρση του τραπεζικού του απορρήτου είχαν κατατεθεί και αναληφθεί περί τα 2 δισ. δρχ ενώ στο διάστημα που ήταν προσωρινά κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές της Κω και ενώ αναμενόταν η απαγόρευση της κίνησής τους άγνωστοι έσπευσαν και ανέλαβαν το υπόλοιπό τους.

 

Στηλίτευσε παραπέρα και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του μια Mercedes και ένα τζίπ, έχοντας και οδηγό αλλά και το γεγονός ότι υπέβαλε αγωγή κατά της Ιεράς Μονής Πάτμου διεκδικώντας να του επιστραφούν πολυτελή αντικείμενα που κοσμούν το Κάθισμα της Κουμάνας το οποίο είχε επιμεληθεί και κατασκευάσει ο ίδιος.

Ο Εισαγγελέας εκτίμησε εξάλλου στην αγόρευση του ότι στη δίκη έπρεπε να βρίσκεται κατηγορούμενη και μια συμβολαιογράφος για κακούργημα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η συμβολαιογράφος έχει απαλλαγεί αμετακλήτως με βούλευμα του Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου που επικύρωσε ο Αρειος Πάγος.

 

Πρότεινε τέλος, διαπιστώνοντας προηγουμένως παραγραφές μερικότερων πράξεων για τις οποίες κατηγορείται, την καταδίκη για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ' εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας χωρίς ελαφρυντικά του μοναχού Γεράσιμου Μιχελή επισημαίνοντας ότι δεν επέδειξε μεταμέλεια και τονίζοντας ότι η βλάβη που προκάλεσε στη Μονή από τις πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί ανέρχεται στα 125.000 ευρώ περίπου.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στον κατηγορούμενο αποδόθηκε η υπεξαίρεση του αντίτιμου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων (37 ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν με συμβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συμβολαιογραφικά έγγραφα προς μεταβίβαση) και συγκεκριμένα ποσού 362.685,25 ευρώ.

 

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος έκανε αρχικώς μια μικρή αναδρομή στο μοναχικό του βίο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του στην Ιερά Μονή Πάτμου και συγκεκριμένα στην αναστύλωση εκκλησιών και του Καθίσματος της Κουμάνας που αποτελεί στολίδι στην Πάτμο.

 

Επεσήμανε κατ΄ επανάληψη ότι ο ίδιος λειτουργούσε ως εντολοδόχος και ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τις αγοραπωλησίες της Μονής τονίζοντας ότι είναι εξιλαστήριο θύμα στην υπόθεση.

 

Ο κατηγορούμενος τόνισε εξάλλου ότι δεν υπεξαίρεσε το αντίτιμο από την πώληση ακινήτων της Μονής επισημαίνοντας ότι η πωλήσεις γινόντουσαν κατόπιν υποβολής αιτήσεως στο Μοναστήρι και απόφασης της αδελφότητας.

 

Εξήγησε παραπέρα ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν συμβόλαια για την πώληση των ακινήτων αν δεν είχε καταβληθεί το αντίτιμο της αγοράς στη Μονή ενώ επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο που ήλεγχε τους οικονομικούς απολογισμούς και τους ισολογισμούς της Μονής εξέφραζε πάντα την ικανοποίησή του.

 

«Εγώ που φέρομαι να πουλούσα αβέρτα κουβέρτα ακίνητα της Μονής ακολούθησα τη νόμιμη οδό για να αγοράσω ένα ακίνητο. Αν πράγματι έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι γιατί να μην χαρίσω και στον εαυτό μου ένα ακίνητο» τόνισε ο μοναχός επισημαίνοντας παραπέρα ότι από τα 42 ακίνητα για τα οποία είναι υπόλογος παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της Μονής στα συμβόλαια μόνο σε 6. 
Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να καταχραστεί χρήματα της Μονής και δεν δικαιολογείται η κατηγορία αυτή καθώς ο ίδιος πούλησε ακίνητο ιδιοκτησίας του προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την κατασκευή του Καθίσματος της Κουμάνας.

 

Λέγοντας ότι σήμερα είναι πάμφτωχος ο μοναχός αμφισβήτησε παραπέρα την ορθότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία γύρω από την κίνηση των προσωπικών και των κοινών λογαριασμών που διατηρούσε αιτούμενος κατ' επανάληψη να ζητηθούν εκ νέου στοιχεία από τις τράπεζες.

 

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα που όπως ειπώθηκε χρησιμοποιούσε επεσήμανε ότι την Mercedes του την είχε χαρίσει ο εφοπλιστής Αγούδημος και αναγκάστηκε να την πουλήσει για να καλύψει χρέη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορούμενου για αποβολή της πολιτικής αγωγής δεν έγινε δεκτό. Ο ισχυρισμός συγκεκριμένα ότι η διοίκηση της Μονής δεν είναι νόμιμα στη θέση της απορρίφθηκε διότι το δικαστήριο έκρινε ότι οι κανονιστικές πράξεις του Πατριαρχείου στην Ελλάδα παράγουν δίκαιο. Ο νυν ηγούμενος εκλέχθηκε συγκεκριμένα από την αδελφότητα ως Πατριαρχικός Έξαρχος και το δικαστήριο αποδέχτηκε την απόφαση του Πατριαρχείου με την οποία οριοθετήθηκε η νέα διοίκηση της Μονής από ιδιόρρυθμο σε κοινόβιο.

 

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ακόμη 7 μάρτυρες μεταξύ των οποίων και ο κ Λ. Γρύλλης που είχε καταγγείλει πρώτος την υπόθεση στη δικαιοσύνη και στο Πατριαρχείο. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αγοραπωλησιών επιτέθηκε με την κατάθεση του και σε Εισαγγελέα που υπηρετούσε στην Κω για τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη υπόθεση.

 

Υπενθυμίζουμε ότι πραγματογνωμοσύνη επιθεωρητών της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης ΔΔ, NΠ και ΔEKO της Δ/νσης Oικονομικής Eπιθεώρησης του Yπουργείου Oικονομικών εκτίμησε το ύψος της ζημίας που υπέστη η Μονή από τις σκανδαλώδεις εκποιήσεις ακινήτων της στο εκπληκτικό ποσό των 1.515.691.297 δραχμών.

Την πολιτική αγωγή εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ.κ. Θ. Δρίκος, Κ. Ασλάνης και Λ. Κάρρας ενώ την υπεράσπιση οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Χρ. Μπαλάνης. 
Εμφανίσεις: 45039
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!