Ενθρονίστηκε ο Ηγούμενος της Μονής Σπηλιάς

ImageΜετά από 100 χρόνια και πλέον στην ιστορική Μονή Σπηλιάς Αργιθέας Αγράφων «Παναγία η Σπηλιώτισσα», στο κάστρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και σημείο αναφοράς όλων των Αργιθεατών μέσα σε μια τελετή με μεγαλοπρεπή και Βυζαντινό χαρακτήρα ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μητρόπουλος ενθρονίσθηκε ως Ηγούμενος μπροστά σε μέγα πλήθος πιστών που συνέρευσαν από όλη την Ελλάδα αρχιερατούντων των κ. κ Κυρίλλου, Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριο-Φερσάλλων και κ. Χριστοδούλου

Μητροπολίτη Αυλώνος.

 

Παρόντες ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Σεραφείμ Κορώνης πατήρ Μεθόδιος, ο Ηγούμενος Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Μετεώρων πατήρ Χρυσόστομος, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Ξενιάς Αλμυρού πατήρ Νεκτάριος, η Ηγουμένη Νικοδήμη των Ταξιαρχών Πηλίου με τη συνοδεία της, η Ηγουμένη Χαριτίνη της Ι. Μ. Κάτω Παναγιάς Άρτας με τη συνοδεία της, η Ηγουμένη Φιλοθέη της Ι. Μ. Ρεντίνας με τη συνοδεία της και κληρικοί από διάφορες μητροπόλεις της Ελλάδας.

 

Παρόντες οι τρείς Δήμαρχοι Αργιθέας (Χρήστος Καναβός Αργιθέας, Αθανάσιος Οικονόμου Αχελώου και Γεώργιος Αργυρός Ανατολικής Αργιθέας όπου υπάγεται η Παναγία).

 

Από την πολιτική ηγεσία παρευρέθησαν οι Νομάρχες Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος με τους Αντινομάρχες κ.κ. Ερμιόνη Βασιλού- Γραμμένου και Βασίλειο Νίκου, ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης. Επίσης ο Διευθυντής Δασών Νομού Καρδίτσας Δημήτριος Μπαλάσκας, η κα Έφη Νασιώκα, ο Ανδρέας Β. Στεργίου Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Γουδή Αθήνας.

 

Επίσης Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Αργιθεατών και Συλλόγων χωριών της Αργιθέας όπως: Λευτέρης Κάμπας Αργιθεατών Αθήνας, Κώστας Γραμμένος Αργιθεατών Μουζακίου, Δημήτρης Γρίβας Λεοντιτών, Βασίλειος Στεργίου Στεφανιωτών η ΙΤΙΑ με το Γ. Γ  Αχιλλέα Αντωνίου, Χρυσούλης Λαμπέρης από τους Καρδιτσιώτες Βόλου, Κώστας Μακρυγιάννης από το Σύλλογο Φουντωτού, ο Ηλίας Σκουμής Πρόεδρος Κουμπουργιανιτών Αμφίκλειας, ο Γεώργιος Γραβάνης από το Σύλλογο Κουμπουργιανιτών κι ο γράφων Μενέλαος Παπαδημητρίου αντιπρόσωπος από το Σύλλογο Ανθηριωτών Αθήνας, η συγγραφέας Σούλα Τόσκα-Κάμπα, ο δικηγόρος Αθηνών Λάμπρος Τσιβόλας, οι σύμβουλοι της Ανατολικής Αργιθέας Αποστόλης Παληαντώνης, Κώστας Φλώτσιος, Απόστολος Πούλιος, Παναγιώτης Ζιώγας και Βάίος Ποζιός.

 

Το Ηγουμενοσυμβούλιο αποτελείται από τους:

 

-Νεκτάριο Μητρόπουλο, Αρχιμανδρίτη ως Ηγούμενο

-Αλέξιο Λέφα, Μοναχό

-Πρόδρομο Βοϊβόντα, Μοναχό

 

Αδελφοί της Μονής είναι οι ιερομόναχοι: -Θεοφύλακτος Βίτσος, Χρυσόστομος Θεοτοκάτος και Μάξιμος Παφίλης.

 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η Αδελφότητα συμπληρώθηκε με έξη (6)μοναχούς, έγιναν αρχαιρεσίες κατά το Καταστατικό της Ιεράς Μονής στις 10/9/2009 και εξελέγη παμψηφεί Ηγούμενος ο Νεκτάριος Μητρόπουλος.

 

Στη συνέχεια, αφού κυρώθηκε η απόφαση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλου Β΄, στις 26.9.2009 ενθρονίσθηκε από τον ίδιο μέσα σε βαθιά κατάνυξη και μπροστά σε ένα κατασυγκινημένο εκκλησίασμα, ιδίως των αγωνισθέντων για το σκοπό αυτό Αργιθεατών που πρόταξαν το αυτοδιοίκητο της Σπηλιώτισσας για το συμφέρον της Εκκλησίας και της Ενιαίας Αργιθέας.

 

Μετά την Αρχιερατική Λειτουργία έγινε η τελετή ενθρόνισης με προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις(συγκινητική και μεστή εκκλησιαστικών και λαϊκών μηνυμάτων η αντιφώνηση του Νεκταρίου), με ιστορική αναφορά του Αχιλλέα Αντωνίου (Γ.

Γραμματέα του Συλλόγου Στεφανιωτών Η ΙΤΙΑ εκ μέρους των Αργιθεάτικων Συλλόγων) στη Σπηλιώτισσα μέχρι και το γεγονός της ενθρόνισης και τη σημασία του Ηγουμενοσυμβουλίου, με ανάγνωση του πρακτικού των αρχαιρεσιών και στο τέλος με υπογραφή των Πρακτικών τελείωσε η τελετή.

 

Κλήρος και τα πλήθη των πιστών που κατέκλυσαν το χώρο της Σπηλιώτισσας μέσα και έξω από το καθολικό αναφώναξαν : ΑΞΙΟΣ!!! ΑΞΙΟΣ!!! ΑΞΙΟΣ!!!

 

Η μητέρα του Ηγούμενου, τα αδέρφια του και όλη η οικογένειά του δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους. Μεγάλη η στιγμή, μεγάλη και ιστορική η ημέρα και για την Μονή και για τη Θρησκεία και για τον ίδιο και τους μοναχούς και για την οικογένειά του μα και για την Αργιθέα και εμάς τους Αργιθεάτες.

 

Προσωπικά, εκτιμώντας τη μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά του Ηγούμενου και Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Μητρόπουλου, τολμώ να πω και να γράψω πως στο πρόσωπό του βλέπω έναν εκκλησιαστικό ηγέτη, ένα αγωνιστή για τα συμφέροντα της Ενιαίας Αργιθέας.

 

Εύχομαι στον ίδιο και στους μοναχούς και αδελφούς της Σπηλιώτισσας υγεία, μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο Θεάρεστο έργο τους, η δε Σπηλιώτισσα – αυτό το καμάρι της Αργιθέας Αγράφων- να μας σκεπάζει όλους.
Εμφανίσεις: 30258
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!