Διεκόπη η δίκη για την υπόθεση της Ι.Μονής Πάτμου

ImageΓια την 19η Οκτωβρίου 2009 διακόπηκε χθες η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενο για υπεξαίρεση ποσού

ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ' εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας τον μοναχό Γεράσιμο Ελευθέριο Μιχελή που φέρεται να ενεπλάκη στην σκανδαλώδη υπόθεση της διαχείρισης των ακινήτων της Ιεράς Μονής.

 

Αφορμή για την διακοπή της δίκης αποτέλεσε το γεγονός ότι παρότι είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες στην υπόθεση 72 άτομα ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκαν ελάχιστοι την πρώτη ημέρα της δίκης ενώ χθες πολλοί εξ' εκείνων που είχαν δηλώσει παρόν δεν παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο.

 

Μετά από εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας το δικαστήριο έκρινε επιβεβλημένο να διακόψει τη διαδικασία και να καλέσει εκ νέου τους μάρτυρες χωρίς να αποκλείεται η λήψη μέτρων σ' όσους δεν ανταποκριθούν στις κλήσεις.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου μόλις 6 μάρτυρες ενώ χθες ακόμη 3!

 

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε όπως έγραψε η "δ" με τη λήψη κατάθεσης από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα, κατά κόσμον Παύλο Νικηταρά.

 

Ακολούθησε η λήψη κατάθεσης από τον μάρτυρα Αμφιλόχιο Καμίτση ο οποίος επέδωσε ευθύνες για το σκάνδαλο στον κατηγορούμενο αλλά και από τον επιθεωρητή της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης ΔΔ, NΠ και ΔEKO της Δ/νσης Oικονομικής Eπιθεώρησης του Yπουργείου Oικονομικών κ I. Aγιασοφίτη ο οποίος εκτίμησε το ύψος της ζημίας που υπέστη η Μονή από τις σκανδαλώδεις εκποιήσεις ακινήτων της στο εκπληκτικό ποσό των 1.515.691.297 δραχμών.

 

Επεσήμανε επικαλούμενος τις διαπιστώσεις του σχετικού πορίσματος ότι δεν έχει εισαχθεί στο Ταμείο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Ευαγγελιστή Πάτμου και συνεπώς οφείλεται μέχρι σήμερα συνολικό τίμημα 266.550.184 δρχ.

 

Οι απαρτίζοντες την αδελφότητα και το Ηγουμενοσυμβούλιο είχαν δεχτεί συγκεκριμένα να πραγματοποιούνται άτυπες μεταβιβάσεις από αγοραστές ακινήτων της Μονής προς άλλους τρίτους και να νομιμοποιούν την παράτυπη αυτή κατάσταση με την έκδοση των αναλόγων αποφάσεων τους, προκειμένου να συνταχθούν τα οικεία συμβόλαια στον τελικό αγοραστή.

 

Σε πολλές περιπτώσεις δεν μερίμνησαν να αναπροσαρμόζεται το τίμημα ανάλογα με τις επικρατούσες τιμές αγοράς κατά τη σύνταξη των συμβολαίων, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις το μεσολαβήσαν διάστημα, από την αρχική αγορά μέχρι τη σύνταξη του συμβολαίου ήταν αρκετών ετών.

 

Επίσης είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις κατά τις οποίες ετίθετο εικονική τιμή για την ΔΟΥ, προκειμένου να συνταχθεί το συμβόλαιο, ενώ το τίμημα ήταν σημαντικά χαμηλότερο.

 

Στις πλείστες των περιπτώσεων οι εκπρόσωποί της εμφανίζονταν ότι εισέπραξαν τιμήματα σημαντικά χαμηλότερα από τα επικρατούντα στην αγορά, επικαλούμενοι διαφόρους λόγους, βλάπτοντες με αυτόν τον τρόπον την περιουσία της Ι. Μονής
Οι επιθεωρητές είχαν εξετάσει συγκεκριμένα 151 συμβόλαια με συνολικό τίμημα 324.536.750 δρχ.

 

Τα καταβληθέντα τιμήματα ανέρχονται σε 60.381.066 δρχ.
Υπενθυμίζουμε ότι στον κατηγορούμενο αποδίδεται η υπεξαίρεση του αντίτιμου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων (37 ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν με συμβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συμβολαιογραφικά έγγραφα προς μεταβίβαση) και συγκεκριμένα ποσού 362.685,25 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν σημειωθεί παραγραφές για αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν πριν το 1992.

 

Εν πάση περιπτώσει εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε χθες η κατάθεση του μάρτυρα κ. Σπ. Μακρυνά, γραμματέα σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Πάτμου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη σύνταξη επίδικων συμβολαίων και σε μεταβιβάσεις ακινήτων κατήγγειλε ότι ο Αμφιλόχιος Καμίτσης αλλοιώνοντας την ιδιότητα του από μοναχός σε πρεσβύτερος το 2002 εξασφάλισε την ιδιοκτησία σε ακίνητο στους Λειψούς το οποίο όφειλε όπως τόνισε να έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Μονής.

 

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι κατ' επανάληψη ζητήθηκε να ληφθεί μαρτυρική κατάθεση και από τον Πολύκαρπο Γρύλλη ο οποίος δεν εμφανίστηκε στη δίκη. Ο μάρτυρας αυτός φέρεται όπως τονίστηκε να έχει συντάξει πίνακα αγοραπωλησιών γνωρίζοντας την υπόθεση εκ των έσω ενώ υπηρετούσε στη Μονή η οποία διαψεύδει σε πολλά σημεία τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Χθες κατέθεσε εξάλλου και ένας μάρτυρας ο οποίος αγόρασε με 5 συγγενείς του εξ' αδιαιρέτου ακίνητο της Μονής ο οποίος επεσήμανε ότι κατέβαλε το τίμημα του ιδανικού του μεριδίου σε λογαριασμό του κατηγορούμενου προσθέτοντας ότι το τίμημα που καταγράφηκε στο συμβόλαιο ήταν μικρότερο από το καταβληθέν.

 

Την πολιτική αγωγή εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Θ. Δρίκος, Κ. Ασλάνης και Λ. Κάρρας ενώ την υπεράσπιση οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Χρ. Μπαλάνης.

Εμφανίσεις: 13393
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!