Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση της Ι.Μονής Πάτμου

ImageΜε τη λήψη κατάθεσης από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη κ. Αντύπα, κατά κόσμο Παύλο Νικηταρά ξεκίνησε

σήμερα  το μεσημέρι στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση με κατηγορούμενο για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ' εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας τον μοναχό Γεράσιμο Ελευθέριο Μιχελή που φέρεται να ενεπλάκη στην σκανδαλώδη υπόθεση της διαχείρισης των ακινήτων της Ιεράς Μονής.

 

Η δίκη είχε οριστεί αρχικά στο Εφετείο Δωδεκανήσου (στη Ρόδο) για τις 6 Νοεμβρίου του 2008, όμως ο μοναχός Γεράσιμος -που έχει προσχωρήσει στην εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών- για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί και ζήτησε αναβολή διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του.

 

Η Ιερά Βασιλική Πατριαρχική Σταυροπηγιακή και Κοινοβιακή Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και Ευαγγελιστή της Πάτμου διεκδικεί πέραν της ποινικής καταδίκης του ανωτέρω χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 362.685,25 ευρώ για ουσιαστικές βλάβες που υπέστη με τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής που έχει υποβάλει.

 

Στη δίκη παρουσιάστηκαν 35 μάρτυρες εκ των οποίων οι 10 περίπου είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

 

Να σημειωθεί ότι παρών ήταν σήμερα και ο Αμφιλόχιος Καμίτσης –ο οποίος διαμένει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, ο οποίος και κατέθεσε στο δικαστήριο.

 

Το κατηγορητήριο

 

Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο σε βάρος του Γεράσιμου -κατά κόσμο Eλευθερίου Mιχελή- αναφέρονται συνοπτικά τα εξής:

 

«Kατά το χρονικό διάστημα από τον Iανουάριο του 1993 έως το έτος 1998 με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, με πρόθεση και κατά κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης με την οποία τον περιέβαλλε η Iερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Mονή Aγίου Iωάννου του Θεολόγου και Eυαγγελιστή Πάτμου, ως Hγουμενοσύμβουλο στον οποίο κατά το παραπάνω διάστημα είχε αποκλειστικά ανατεθεί κατ' εντολή και για λογαριασμό της, η διενέργεια της διαδικασίας εκποιήσεως των ακινήτων αυτής, ιδιοποιήθηκε παράνομα ξένα κινητά πράγματα, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που περιήλθαν στην κατοχή του ως εντολοδόχου.

 

Eιδικότερα με την ιδιότητα του μέλους του Hγουμενοσυμβουλίου της Iεράς Mονής, στο οποίο κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα με πάγια και διαρκή εντολή των προς τούτο αρμόδιων οργάνων της, (Aδελφότητα και Hγουμενοσυμβούλιο) αλλά και του ήδη αποβιώσαντος Kαθηγούμενου αυτής Eπίσκοπου Tραλλέων Iσίδωρου κατά κόσμον Kωνσταντίνου Kρικρή, είχε αποκλειστικά ανατεθεί η διαπραγμάτευση και όλη γενικά η διαδικασία πώλησης ακινήτων ιδιοκτησίας της, εισέπραξε για λογαριασμό της το τίμημα των πωλήσεων των ακινήτων της που τυπικά και άτυπα διενεργήθηκαν το παραπάνω διάστημα της θητείας του, το οποίο στη συνέχεια δεν απέδωσε, όπως όφειλε, στην Iερά Mονή αλλά ιδιοποιήθηκε παράνομα ενσωματώνοντας στην περιουσία του το αναγραφόμενο σε κάθε συμβόλαιο ποσόν αυτής”.

 

Στον κατηγορούμενο αποδίδεται στη συνέχεια η υπεξαίρεση του αντίτιμου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων και συγκεκριμένα ποσού 362.685,25 ευρώ.

 

Σύμφωνα με την αγωγή της Ιεράς Μονής στον κ. Μιχελή αποδίδονται υπεξαιρέσεις του αντιτίμου πώλησης 37 ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν με συμβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συμβολαιογραφικά έγγραφα προς μεταβίβαση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν σημειωθεί παραγραφές για αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν πριν το 1992.

 

O πρώην ηγούμενος του Καθίσματος της Κουμάνας έχει ζητήσει από τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ελπιδοφόρο, να του παραδώσει ο νυν ηγούμενος της Μονής Αντίπας Νικηταράς, τους οικονομικούς απολογισμούς των ετών που ήταν εκείνος στην Μονή και αναμένει απάντηση.

 

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1997 με τον έλεγχο στα οικονομικά από τον διάδοχο του πρ. Ηγούμενου Ισίδωρου Κρικρή, ηγούμενο Αμφιλόχιο Καμίτση με τις εντολές του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για οικονομικές ατασθαλίες που διαπιστώθηκαν στα ταμεία της Μονής.

 

Τέλος, η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 9 το πρωί και υπάρχει πιθανότητα να διαρκέσει αρκετές ημέρες, αφού ο αριθμός των μαρτύρων είναι μεγάλος.

Εμφανίσεις: 72182
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!