Παραιτήθηκε ο Επίσκοπος Αμφιπόλεως Βασίλειος

ImageΛονδίνο - Ο Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Βασίλειος, πρώην επίσκοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες

την παραίτηση του.

 

Ο Επίσκοπος Βασίλειος, μιλώντας στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Επισκοπής Σουρόζ του Λονδίνου, δήλωσε ότι παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

 

Οι κληρικοί της Εξαρχίας των Ρωσικών παροικιών Δυτικής Ευρώπης, έλαβαν επίσης μια εγκύκλιο του Επισκόπου Βασίλειου ο οποίος εκεί μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η κανονική τους κατάσταση θα συζητηθεί στην συνέλευση της Εξαρχίας των Ρωσικών παροικιών προεδρεύοντος του Έξαρχου του Οικουμενικού Θρόνου στην Δυτική Ευρώπη.

 

Να αναφερθεί, πως ο κ. Βασίλειος στις 7 Μαρτίου 1993 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Σεργιέβου, Βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Σούροζ (Πατριαρχείο Μόσχας). Μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου Σούροζ Αντωνίου το 2003 ανέλαβε καθήκοντα τοποτηρητή της Επισκοπής Σούροζ.

 

Όμως τον Μάιο του 2006 ζήτησε να ενταχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις 8 Ιουνίου 2006, εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Αμφιπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Εξαρχίας των Ρωσικών παροικιών Δυτικής Ευρώπης.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Βασίλειος με επιστολή του, τότε προς τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο Β΄, είχε ζητήσει την αποδέσμευση του ώστε να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

 

Το Πατριαρχείο Μόσχας, θεώρησε παράνομη και αντικανονική την πράξη αυτή και κατέταξε τότε, τον Επίσκοπο Βασίλειο στους «σχολάζοντες επισκόπους, χωρίς το δικαίωμα μετακίνησης σε άλλη δικαιοδοσία».

 

Τέλος, να σημειωθεί, ότι το 2007 το Πατριαρχείο Μόσχας για να αποφευχθούν οι οποιοδήποτε πειρασμοί στο ποίμνιο της Επισκοπής του Σουρόζ, αλλά και για το καλό της Εκκλησίας, αποφάσισε να δώσει το δικαίωμα στον Επίσκοπο Βασίλειο να υπαχθεί σε άλλη Εκκλησιαστική δικαιοδοσία. 
Εμφανίσεις: 52122
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!