Τέσσερα χρόνια διακονίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

ImageΤέσσερα χρόνια γόνιμης ποιμαντικής  διακονίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης

κ.κ Θεοφίλου Γ΄.

Στις 22 Αυγούστου 2009 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα  ανάρρησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Θεοφίλου στον Πατριαρχικό θρόνο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

 

Ο 141ος διάδοχος του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου με το έργο και την παρουσία του συνεχίζει την μακραίωνη παράδοση και ιστορία της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας  του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αγία Γη.

 

Στην διάρκεια των  τεσσάρων χρόνων που μεσολάβησαν από την εκλογή του ο Μακαριώτατος έβαλλε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της ιστορικής Αγιοταφιτικής Αδελφότητας του "Τάγματος των σπουδαίων".

 

Προχώρησε στην αναστύλωση ιστορικών Ναών, Μοναστηριών και των Ιερών Προσκυνημάτων και έθεσε ως βασικό άξονα της ποιμαντικής του μέριμνας την επέκταση του εκπαιδευτικού συστήματος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την ανέγερση σχολείων και την συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.

 

Η ανακαίνιση και η  συντήρηση ιερών  ναών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα ιερά προσκυνήματα της Αγίας Γης.

 

Οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του Πατριαρχικού αρχείου, η αναδιοργάνωση της  Πατριαρχικής βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της Αρχιγραμματείας είναι μερικά από έργα που συμβάλλουν στην διατήρηση της δισχιλιετούς πορείας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

Με την συνδρομή επιστημόνων πραγματοποιούνται  μελέτες και έργα συντήρησης των Ιερών  Μονών, των Ναών και των Προσκυνημάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

 

Ετσι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλήρες  ανακαινιστικό και κατασκευαστικό έργο στο Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

 

Παλαιοχριστιανικοί Ναοί με ιστορία εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων συντηρούνται και ανακατασκευάζονται με την συνδρομή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αλλά και μεγάλων ευεργετών και δωρητών Παλαιστινίων, Αράβων και Ελλήνων.

 

Με συμβολικές του επισκέψεις ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων θέλησε να δείξει την  σημασία που δίνει στην προσπάθεια του αυτή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό και μόνον το τελευταίο χρονικό διάστημα επισκέφθηκε:

 

Στις 8 Ιουλίου την ιερά μονή του  Τιμίου Προδρόμου στις όχθες του  Ιορδάνη στον τόπο της βαπτίσεως  του Κυρίου.

 

Το μοναστήρι βρίσκεται  σε στρατιωτικά ελεγχόμενη περιοχή, υπέστη σοβαρότατες ζημιές το 1967 κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών.

 

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άδεια του Ισραηλινού στρατού να επιτρέψει την επίσκεψη του, γεγονός που, όπως επισήμανε, προαναγγέλλει τη συχνότερη και ευκολότερη επίσκεψη προσκυνητών για το παραδοσιακό βάπτισμα στο βιβλικό τόπο βαπτίσεως του Κυρίου.

 

Στις 9 Ιουλίου το παρεκκλήσιο των φυλακών του Χριστού και της λιποθυμίας της Θεοτόκου στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

 

Ακόμη στις 19 Ιουλίου τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο στην ήδη ανεγειρόμενη εκκλησία του Αγίου  Νικολάου που βρίσκεται σε προάστιο του  Αμμάν της Ιορδανίας.

 

Την ίδια ημέρα λειτούργησε, στην εγκαταλελειμμένη εδώ και 60 χρόνια εκκλησία του προφήτη Ηλία στην κωμόπολη Μααλούλ στη Ναζαρέτ. Η εκκλησία βρίσκεται στην περίμετρο στρατιωτικής βάσης του Ισραήλ και το άνοιγμα του ναού οφείλεται σε ενέργειες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων προς τις Ισραηλινές αρχές.

 

Στις 21 Ιουλίου τέλεσε πανηγυρική θεία λειτουργία στο παρεκκλήσιο  του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Προκοπίου. Ο ναός βρίσκεται σε έκταση 11 στρεμμάτων νότια της Ιερουσαλήμ.

 

Το Πατριαρχείο πριν τρία χρόνια διασφάλισε τον Ναό  και την περιουσία του εξοφλώντας χρέος, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, που προέκυψε από ατυχείς συμφωνίες.

 

Στις 13 Αυγούστου  τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ναού του Προφήτη Ηλία στην Κοινότητα Μάκερ στην περιοχή της Άκκρης Άνω Γαλιλαίας του βορείου Ισραήλ.

 

Η προαγωγή του εκπαιδευτικού  έργου στην ποιμαντική μέριμνα του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ'.

 

Η παιδεία «συντελεί εις  την προσέγγισιν προσώπων, κοινωνιών, λαών, θρησκειών και πολιτισμών» επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’.

 

«Η Παιδεία, προσθέτει, ελευθερώνει τον άνθρωπον από το σκότος της αγνωσίας και παρέχει εις αυτόν τα εφόδια δια την επαγγελματικήν ένταξίν αυτού εις την κοινωνίαν».

 

Η ενίσχυση του εκπαιδευτικού  έργου με την κατασκευή  νέων εκπαιδευτηρίων, τον εκσυγχρονισμό  παλαιότερων και τη διατήρηση  του υψηλού επιπέδου σπουδών στα σχολεία που βρίσκονται εντός των ορίων της εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο  ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μόλις  στις 21 Ιουνίου  έθεσε το θεμέλιο λίθο του Ορθόδοξου σχολείου του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» σε κτήμα του Πατριαρχείου στη Ναζαρέτ.

 

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα για το αραβόφωνο ποίμνιο του Πατριαρχείου, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό της Παλαιστίνης θα εκτείνεται σε έκταση 17 στρεμμάτων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ανέγερσης του σχολείου στη Ναζαρέτ συνάντησε πολλές δυσκολίες. Η κατασκευή του εκπαιδευτηρίου προβλεπόταν σε συμφωνία που υπογράφηκε επί Πατριαρχίας Διοδώρου για την ενοικίαση του κτήματος έκτασης 200 στρεμμάτων στην εταιρία «Κασρ-Ιλ-Μουτράν».

 

Ωστόσο η συμφωνία αυτή περιπλέχθηκε και χρειάστηκαν διετείς, επίπονες προσπάθειες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ για να εφαρμοσθούν τα άρθρα της συμφωνίας που προέβλεπαν την ανέγερση του σχολείου.

 

Οι δαπάνες ανέγερσης ανέρχονται στα 10  εκατομμύρια Σέκελ. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του σχολείου προσέφερε για το ταμείο των μαθητών το ποσό των είκοσι χιλιάδων δολαρίων.

 

Ταυτόχρονα σε μια  προσπάθεια ενίσχυσης της προσπάθειας και επιβράβευσης των μαθητών ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων:

 

Στις 4 Ιουνίου απένειμε τα απολυτήρια στους αποφοίτους τριών σχολείων του Πατριαρχείου στο χωριό των ποιμένων στη Βηθλεέμ, στην πόλη Φχές της Ιορδανίας και στο σχολείο της αραβόφωνης κοινότητας στην Χάιφα.

 

Στις 6 Ιουνίου πραγματοποίησε την απονομή των απολυτηρίων των αποφοίτων του σχολείου του Πατριαρχείου «Διόδωρος Α’» στο Αμμάν της Ιορδανίας.

 

Ο διευθυντής των σχολείων Εδουάρδος Σμεράτ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Θεόφιλο  για την υποστήριξή του. Μάλιστα όπως προσέθεσε τα πατριαρχικά εκπαιδευτήρια να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ιδιωτικών σχολείων της χώρας, με βάση τις επιδόσεις των μαθητών.

 

Στις 18 του  μήνα ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ επέδωσε  τα απολυτήρια στους αποφοίτους της  Πατριαρχικής Σχολής της Σιών και αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που επιτελεί στην στελέχωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Γεώργιος Βασιλείου είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα. 

Εμφανίσεις: 17130
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!