Ρώσος χρηματοδότησε αποκατάσταση Μονής στη Πάτμο

ImageΜια υπόθεση την οποία παρακολουθούν με πολύ προσοχή οι εκκλησιαστικοί κύκλοι στα Δωδεκάνησα, έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα,

προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.

 

Ρώσος ιδιώτης, χρηματοδότησε την αποκατάσταση της Δυτικής Πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής (γυναικείο μοναστήρι) στην Πάτμο!

 

Η είδηση πυροδότησε διάφορα σενάρια στους τοπικούς κύκλους, με δεδομένο ότι από καιρό οι σχέσεις των δύο κορυφαίων Ορθόδοξων  Πατριαρχείων βρίσκονται επί ξυρού ακμής για μια σειρά ζητημάτων.

 

Από πέρσι οι εργασίες

 

Τον περασμένο χρόνο, η τοπική εφημερίδα «Πατμιακά Χρονικά» έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, με το ακόλουθο δημοσίευμα:

 

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου ιδρύθηκε το 1607 από τον Παρθένιο Παγκώστα, γόνο γνωστής και πλούσιας Πατμιακής οικογένειας.

 

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής πρόκειται για μοναστικό συγκρότημα, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενώ οι τοιχογραφίες του καθολικού, έργο  πιθανότατα, Κρητικού εργαστηρίου των αρχών του 17ου αιώνα, αποτελούν ένα από τα πληρέστερα ζωγραφικά σύνολα της Δωδεκανήσου.

 

Στις 17 Ιουνίου 2007 έγιναν τα εγκαίνια της ολοκλήρωσης του έργου ‘Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου’, που εκτελέστηκε από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου (Β’ και Γ’ Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

 

Επιστέγασμα των παραπάνω εργασιών αποτέλεσε η δημιουργία του  Μουσείου που δημιουργήθηκε, από την έκθεση  των φορητών εικόνων και κειμηλίων της Μονής, που συντηρήθηκαν από την Εφορεία και τιτλοφορείται ‘Θησαυροί εκκλησιαστικής τέχνης στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου’, το οποίο αξίζει πραγματικά.

 

Και σήμερα εκτελούνται εργασίες στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, αποκατάστασης της Δυτικής πτέρυγας.

 

Οι εργασίες χρηματοδοτούνται από Ορθόδοξο ρωσικό ίδρυμα. Εκπρόσωπος της είναι ο γιος πολύ γνωστής κυρίας από τη Ρωσία που είναι χρόνια εγκαταστημένη στην Πάτμο.

 

Οι εργασίες γίνονται με  της σεβασμό στην αρχιτεκτονική, χρησιμοποιούνται τα ίδια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση  της Μονής και με την επίβλεψη της  4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την τήρηση τους.

 

 

Η  ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής σε επίσκεψη μας,  εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της που το  Μοναστήρι που είναι ηγουμένη, είναι από τα πιο παλιά γυναικεία μοναστήρια με όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που σφραγίζουν την παράδοση του νησιού, θα αποκατασταθεί.

 

«Θυμάμαι» μας λέει ότι «όταν ήρθα στο μοναστήρι δεν υπήρχε κελί να εγκαταβιώσω, διότι το μοναστήρι είχε πολλά προβλήματα φθοράς από το χρόνο μέσα στους αιώνες. Με τη δύναμη του Θεού όχι μόνο τα κελιά έγιναν  και συνεχίζουν να γίνονται  έργα για την ολοκληρωτική αποκατάσταση του’».

 

Ρώσος ο «μυστηριώδης» ιδιώτης

 

Νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι τελικά δεν πρόκειται για ορθόδοξο ρωσικό ίδρυμα αλλά για ιδιώτη, Ρωσικής καταγωγής, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ‘ανώνυμος’.

 

Οι εργασίες πάντως, έχουν ολοκληρωθεί στο γυναικείο μοναστήρι και πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο προσπαθεί να διαφυλάξει όπως μπορεί τις περιοχές ευθύνης του (όπως τα Δωδεκάνησα). 
Εμφανίσεις: 50598
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!