Στα ύψη μισθοί ιερέων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος
-
170 και 200 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο.
Επί πλέον υπάρχουν τα ευεργετήματα ([benefits]), δηλαδή έξοδα κατοικίας, ιατρικής ασφάλισης, αυτοκινήτου, παραστάσεων και συμμετοχής σε ιερατικά συνέδρια και κληρικολαϊκές συνελεύσεις, καθώς επίσης και την πληρωμή των φόρων για το σόσιαλ σεκιούριτι.
Οι μισθοί των ιερέων είναι το μεγαλύτερο οικονομικό έξοδο των κοινοτήτων, ενώ δεύτερο κατά σειρά έρχεται η ετήσια οικονομική συνδρομή προς την Αρχιεπισκοπή. Υπογραμμίζεται ότι οι Ελληνορθόδοξοι ιερείς της Αμερικής, είναι από τους πλέον υψηλόμισθους κληρικούς όλων των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της ανά τον κόσμο Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Αρχιεπισκοπή κάθε χρόνο σχεδόν ή ενίοτε ανά διετία καταρτίζει ειδική μισθολογική κλίμακα την οποία στέλνει στις κοινότητες βάσει της οποίας οφείλουν να αμείβουν τους ιερείς.
Συγκεκριμένα, στην ισχύουσα μισθολογική κλίμακα της Αρχιεπισκοπής για το τρέχον έτος 2009, διαλαμβάνονται λεπτομερώς τα εξής: Από 0 μέχρι 5 χρόνια υπηρεσίας, ο μισθός του ιερέα ορίζεται από 47,232 μέχρι 63,960 ετησίως.
Από 6 μέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας 63,960 μέχρι 71,280. Από 11 μέχρι 15 από 71,280 μέχρι 81,672. Από 16 μέχρι 20 χρόνια από 81,672 μέχρι 90,792. Από 21 μέχρι 25 χρόνια από 90,792 μέχρι 97,224. Από 26 μέχρι 30 χρόνια 97,224 μέχρι 103,464. Από 31 μέχρι 35 χρόνια 103,464 μέχρι 109,464 και από 35 χρόνια και πάνω από 109,464 μέχρι 115,512.
Για λόγους σύγκρισης παραθέτουμε την μισθολογική κλίμακα του προηγούμενου έτους 2008, η οποία είχε ως εξής: Από 0 μέχρι 5 χρόνια ιερατείας από 45,408 μέχρι 61,488. Από 6 μέχρι 10 χρόνια 61,488 μέχρι 68,250. Από 11 μέχρι 15 χρόνια από 68,520 μέχρι 78,528. Από 16 έως 20 χρόνια από 78,528 μέχρι 87,288. Από 21 μέχρι 25 χρόνια από 87,288 μέχρι 93,480. Από 26 έως 30 χρόνια από 93,480 μέχρι 99,480.
Από 31 έως 35 χρόνια από 99,480 μέχρι 105,240. Και πάνω από 35 χρόνια 105,240 έως 111,048. Αναφέρεται ότι οι κοινότητες οφείλουν να δίνουν στους ιερείς ετήσια αύξηση και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους ανάλογα με την άνοδο του κόστους ζωής.
Ακόμα, ορίζεται πως σε περίπτωση που η Κοινότητα παρέχει δική της οικία προς χρήση από τον ιερέα, τότε γίνεται μία «λογική αναπροσαρμογή» του μισθού, βασισμένη στα όσα ισχύουν στην αγορά οικιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Πάνω και πέρα από το μισθό και την ετήσια αύξηση, η μισθολογική κλίμακα του 2009 αναφέρει και τα εξής:
1) Η Κοινότητα πρέπει να παρέχει στον ιερέα αυτοκίνητο (το οποίο θα αγοράζει ή θα ενοικιάζει) με όλα τα συνεπαγόμενα έξοδα συντήρησης και κίνησης του αυτοκινήτου.
2) Καταβολή των προβλεπόμενων ποσών-φόρων για το [Social Security] και το [Medicare], γνωστά ευρύτερα ως [FICA/SECA]. 3) Την καταβολή της μηνιαίας δόσης για την ιατρική ασφάλεια υγείας στο σύστημα που έχει υιοθετήσει η Αρχιεπισκοπή είτε ατομικώς, είτε οικογενειακώς. Τονίζεται πως «όλοι οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής υποχρεούνται να συμμετέχουν στο Ορθόδοξο Ασφαλιστικό Σχέδιο Υγείας» που έχει υιοθετήσει και με το οποίο έχει συμβληθεί η Αρχιεπισκοπή.
4) Να δίνεται στους ιερείς ελάχιστος χρόνος πληρωμένων διακοπών δύο εβδομάδων και με ανώτερο όριο μέχρι πέντε εβδομάδων ανάλογα με τα χρόνια ιερατικής υπηρεσίας στην Αρχιεπισκοπή.
5) Η Κοινότητα οφείλει να καταβάλλει τα έξοδα στον ιερέα για τη συμμετοχή του σε Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Μητρόπολης και στις εκδηλώσεις Πνευματικής Περισυλλογής, στις ανά διετία συνερχόμενες Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Αρχιεπισκοπής, σε Προγράμματα Συνεχούς Επιμόρφωσης του Κλήρου, καθώς και στις Συνάξεις Πνευματικής Περισυλλογής του Κλήρου της Αρχιεπισκοπής. 6) Κάθε έξι χρόνια η Κοινότητα υποχρεούται να δίνει τρεις μήνες πληρωμένη άδεια [sabbatical] στον ιερέα, όταν έχει συμπληρώσει σ' αυτήν έξι χρόνια υπηρεσίας. Κάθε κοινότητα, σύμφωνα με την μισθολογική κλίμακα, υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 475 δολαρίων, γνωστό ως Συνεισφορά Ευεργετημάτων ([Archdiocese Benefits Contribution]).
Την υποχρέωση αυτή έχουν ακόμα και οι κοινότητες εκείνες οι οποίες έχουν ιερέα μερικής απασχόλησης ([part time]). Οι κοινότητες οι οποίες έχουν πέραν του ενός ιερέως, οφείλουν να καταβάλλουν κάθε μήνα από 475 δολάρια για κάθε ιερέα. Διευκρινίζεται ότι αυτά τα 475 δολάρια το μήνα προς την Αρχιεπισκοπή από μέρους της Κοινότητας, δεν αποτελούν μέρος του μισθού του ιερέα, αλλά είναι επί πλέον επιβάρυνση προς την κοινότητα.
Επισημαίνεται ότι η μισθολογική κλίμακα της Αρχιεπισκοπής δεν τηρείται σε πολλές περιπτώσεις από τις κατά τόπους Μητροπόλεις, οι ιεράρχες των οποίων θέλοντας να τακτοποιήσουν και ικανοποιήσουν συμπαθείς προς αυτούς ιερείς πιέζουν τις κοινότητες ακόμα και να διπλασιάζουν τα προβλεπόμενα από την μισθολογική κλίμακα ποσά του μισθού. Σε πολλές κοινότητες υπάρχει κραυγαλέα ανισοκατανομή μισθών και ευεργετημάτων.
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως υπάρχουν ιερείς με ευδόκιμη υπηρεσία ακόμα και μισού αιώνα σε κοινότητες, των οποίων ο μισθός δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες δολάρια ετησίως, χωρίς την παροχή κατοικίας ή αυτοκινήτου. Απεναντίας υπάρχουν περιπτώσεις νέων ιερέων με διόλου ή ελάχιστο χρόνο πείρας και υπηρεσίας σε κοινότητες, οι οποίοι πρωτοδιορίσθηκαν με μισθούς ύψους άνω των 80 χιλ. δολαρίων, ενώ πριν συμπληρώσουν ένα έτος στην κοινότητα ζήτησαν αύξηση πέραν των δέκα χιλιάδων δολαρίων, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει η απειλή ότι αν δεν λάβουν την αύξηση, θα φύγουν σε άλλη κοινότητα.
Σε μία μάλιστα περίπτωση αναγκάστηκε να φύγει μέσα σε λίγους μήνες ο ιερεύς, ενώ ο οικείος ιεράρχης για να τον στηρίξει, στάθηκε αφορμή διαίρεσης και παράλυσης της κοινότητας.
Η μισθολογική κλίμακα δεν κάνει διακρίσεις για αγάμους ιερείς. Όλα όσα ισχύουν για τους έγγαμους ιερείς με συζύγους και παιδιά, ισχύουν και για τους αγάμους που υπηρετούν σε κοινότητες. Σημειώνεται πως πάνω και πέρα από τον μισθό και τα ευεργετήματα που ορίζονται επίσημα από την μισθολογική κλίμακα, υπάρχουν επί πλέον και οι άγραφοι κανονισμοί για τα λεγόμενα «τυχερά», δηλαδή τα φιλοδωρήματα που δίνουν οι πιστοί για διάφορες ιεροπραξίες και μυστήρια που τελούν οι ιερείς.
Υπάρχουν κοινότητες, (τα έγγραφα στην κατοχή του «Ε.Κ.» από την περιοχή της Νέας Αγγλίας), οι οποίες στέλνουν γραπτώς στους πιστούς οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία να τελέσουν γάμο ή βάπτιση το ποσό του τυχερού που πρέπει να καταβάλλουν στον ιερέα και κοντά σ' αυτόν και στον ψάλτη και στον νεωκόρο, αλλά και το ποσό που θα δώσουν στην κοινότητα για την χρήση του ναού.
Όσον αφορά τις κηδείες, πολλοί ιερείς έχουν πει στους νεκροπομπούς και συμπεριλαμβάνουν την αμοιβή τους στα γενικά έξοδα της κηδείας, ενώ όταν οι χαροκαμένοι συγγενείς του νεκρού τους πλησιάζουν μετά την κηδεία και τους δίνουν κι άλλο «τυχερό» σε ρευστό το παίρνουν και δεν λέγουν ότι ήδη έχουν πάρει από το Γραφείο Τελετών.
Ο θεσμός των τυχερών εφαρμόζεται και σε αρκετούς ιεράρχες, οι οποίοι δυστυχώς παίρνουν από 500 και πάνω όταν χοροστατούν σε Εσπερινούς ή όταν επισκέπτονται κοινότητες για να Λειτουργήσουν. Αναθέτουν δε στους ιερείς να το εισηγηθούν στο συμβούλιο σε περιπτώσεις που τις προηγούμενες φορές το συμβούλιο δεν θεώρησε χρέος του να «πληρώσει» τον Μητροπολίτη ή τον Επίσκοπο επειδή πήγε να τελέσει τον Εσπερινό ή την Λειτουργία στην κοινότητά τους. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ιερείς οι οποίοι πεινούν στην κυριολεξία και παραμένουν ξεχασμένοι σε μικρές κοινότητες.
Οι διορισμοί των ιερέων στις κοινότητες γίνονται από τους κατά τόπους Μητροπολίτες και ισχύει συνήθως ο άγραφτος νόμος της προσωπικής εγγύτητας και φιλίας κι όχι της αξιοκρατίας. Είναι επίσης αλήθεια πως οι μισθοί πολλών ιερέων υπερβαίνουν κατά πολύ τους μισθούς των Μητροπολιτών, οι οποίοι ανέρχονται στις 80 χιλ. ετησίως, αλλά με όλα τα άλλα πληρωμένα, δηλαδή τους παρέχονται επίσης τα ευεργετήματα ασφαλειών, συνταξιοδότησης, έξοδα κινήσεως, κατοικία με πληρωμένα τα έξοδα συντήρησής της.
Πέρα από αυτά έχουν και τα τυχερά τα ποσά των οποίων δεν είναι ευκαταφρόνητα. Σημειώνεται ότι μέγα χάος χωρίζει τους μισθούς των δασκάλων των Ελληνικών Σχολείων από τους μισθούς των ιερέων. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει καταρτισμένη μισθολογική κλίμακα όπως συμβαίνει με τους ιερείς.
Ο μέσος μισθός δασκάλου της ελληνικής γλώσσας σε απογευματινά σχολεία κυμαίνεται από 250 μέχρι 350 δολάρια το μήνα, ενώ στα Ημερήσια διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και κυμαίνεται από 15 μέχρι 25 χιλιάδες δολάρια κατά μέσο όρο το χρόνο. Δεν υπάρχει ουδεμία μέριμνα για ασφάλεια ιατρικής περίθαλψης, συνταξιοδότησης ή κανενός άλλου ευεργετήματος για τους δασκάλους.
Ο μέσος μισθός των ιερέων στην Ελλάδα και μάλιστα αποφοίτων Θεολογικών Σχολών, δηλαδή, πρώτης κατηγορίας, κυμαίνεται από 850 έως 1,100 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα, Αρχιμανδρίτης με 28 έτη υπηρεσία παίρνει 1,200 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο μισθός των Μητροπολιτών στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 1,500 με 2,000 ευρώ το μήνα.
Επί πλέον για αμφοτέρους υπάρχουν τα τυχερά από ιεροπραξίες, και μυστήρια, τα οποία, πολλές φορές, είναι διπλάσια του μισθού τους. Οι ιερείς και οι Μητροπολίτες στην Ελλάδα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, καθότι αμείβονται από τον κράτος.
- Εμφανίσεις: 48754