Ένα ακόμη Μοναστήρι γίνεται προσβάσιμο

ImageΗ δέσμευση του Νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρού προς τους κατοίκους της περιοχής

για την ασφαλτόστρωση δρόμου που θα συνδέει την Έλαφο Αγιάς με την Ιερά Μονή Παναγιάς Καμπάνας γίνεται πράξη.

 

Προχτές η Επιτροπή Έργων της Νομαρχίας συνήλθε και αποφάσισε την κατασκευή- ασφαλτόστρωση του δρόμου. Το έργο, προϋπολογισμού 438.000 ευρώ θα δημοπρατηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται άμεσα.

 

Με τον τρόπο αυτό ένα ακόμη Μοναστήρι του Νομού Λάρισας αποκτά πρόσβαση και την προοπτική να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει.

 

Πιο συγκεκριμένα θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος, μήκους τριών χιλιομέτρων, από τη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Καλαμάκι -Σκλήθρο μέχρι και το μοναστήρι.

 

Το πλάτος του θα είναι 5 μέτρα με επιπλέον έρεισμα 0,75 μ εκατέρωθεν του οδοστρώματος ενώ παράλληλα θα καθαρισθεί και θα διαμορφωθεί η υπάρχουσα τάφρος σε όλο το μήκος του.

 

Το Μοναστήρι, αξιόλογο κτίσμα του 18ου αιώνα που κτίσθηκε στη θέση παλαιότερου μοναστηριού, βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο όρος Μαυροβούνι. Λειτούργησε ως ανδρική Μονή, αλλά σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και δεν διασώζεται παρά μόνο το καθολικό της Μονής.

 

Υπό την έννοια αυτή, η απόφαση της Νομαρχίας να κατασκευάσει το δρόμο, ίσως λειτουργήσει καταλυτικά στην κατεύθυνση της ανακατασκευής της ίδιας της Μονής, της επαναλειτουργίας και της στελέχωσης της, και σε συνδυασμό με πολλές παλαιές εκκλησίες της Ελάφου να αποτελέσει έναν αξιόλογο θρησκευτικό προορισμό.

 

Το Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου συγκεντρώνει κάθε 15αύγουστο πληθώρα επισκεπτών, οι οποίοι τηρούν το πανάρχαιο έθιμο της προσφοράς παραδοσιακού φαγητού παρασκευασμένου από κρέας και πλιγούρι που προσφέρουν οι κάτοικοι της Ελάφου.

 

Κατά την παράδοση, οφείλει το όνομά του στη μεγάλη καμπάνα που διέθετε κάποτε και της οποίας ο ήχος ακουγόταν σε όλη τη γύρω περιοχή. Η κατασκευή του δρόμου προς το μοναστήρι δημιουργεί όρους πιο άνετης και ευκολότερης πρόσβαση των ΙΧ και κυρίως των λεωφορείων που μεταφέρουν επισκέπτες και προσκυνητές συμβάλλοντας στην αξιοποίηση ενός ακόμα θρησκευτικού μνημείου του νομού Λάρισας και στην προβολή συνολικά όλης της περιοχής.

 

Η βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στην Ιερά Μονή Ελάφου, η οποία συνδέεται σήμερα με χωματόδρομο, εντάσσεται στην πολιτική της Νομαρχίας Λάρισας για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής και την περαιτέρω ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στο νομό.
Εμφανίσεις: 17955
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!