Νέοι Βανδαλισμοί στο Καθολικό Κοιμητήριο Χανίων

ImageΤο βράδυ της 1ης  Αυγούστου προς Κυριακή 2 Αυγούστου 2009 το ενοριακό κοιμητήριο των Καθολικών

στα Χανιά δέχτηκε για άλλη μια φορά την ανελέητη επίθεση των γνωστών άγνωστων βανδάλων που σε τακτά χρονικά διαστήματα εισβάλουν στο χώρο και προκαλούν ζημιές.

 

Χωρίς κανένα σεβασμό προς νεκρούς συνανθρώπους μας, με πρωτοφανή μανία έσπασαν μάρμαρα, θρυμμάτισαν σταυρούς, αποκόλλησαν ταφόπλακες, αναποδογύρισαν κουβούκλια, πέταξαν ανθοδοχεία και διασκόρπισαν φωτογραφίες των νεκρών. Συνολικά προκάλεσαν φθορές σε δέκα τάφους.

 

Η πόρτα του παρεκκλησίου δέχτηκε  χτυπήματα με πόδια και με χέρια. Όντας σιδερένια και κλειστή  με λουκέτο ασφαλείας άντεξε στα  απανωτά χτυπήματα.

 

Ίσως πρόθεση των βανδάλων ήταν να μπουν στο παρεκκλήσιο – στο οποίο φυλάσσονται οστά – και να προκαλέσουν κι εκεί ζημιές όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Από πληροφορίες που συνέλεξαν επί τόπου οι ιερείς που έχουν την επιμέλεια του νεκροταφείου, πέντε νεαρά άτομα, τέσσερεις άνδρες και μία γυναίκα, εισήλθαν εντός του νεκροταφείου πηδώντας από τον υψηλό μαντρότοιχο που περιβάλλει όλο το συγκρότημα. Σημειωτέον ότι ο τοίχος είναι ενισχυμένος με σιδερένια κάγκελα.

 

Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία η  οποία ελπίζουμε να πράξει τα δέοντα για τη σύλληψη των δραστών.

 

Ας σημειωθεί ότι το καθολικό νεκροταφείο στα Χανιά εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει στόχος κάποιων που φαίνεται ότι επιθυμούν την καταστροφή του.

 

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει γενικευθεί. Πριν μερικούς μήνες (Μάρτιος 2008) άγνωστοι, οι οποίοι φαίνεται ότι δρουν συλλογικά, κατέστρεψαν τους σταυρούς στους τάφους των πεσόντων Γάλλων στρατιωτών της περιόδου 1897-1913. Εκτεταμένοι βανδαλισμοί σημειώθηκαν και τον Οκτώβριο του 2007.

 

Παρά το γεγονός ότι το Καθολικό Νεκροταφείο  Χανίων είναι ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1991, καμιά μέριμνα δεν λαμβάνεται για την προστασία του από τις αρχές τις Πολιτείας που δείχνουν παντελή αδιαφορία παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης. 
Εμφανίσεις: 48017
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!