Κατεδάφιση ιερού ναού για μείωση τροχαίων

ImageΣε αναγκαστική “ιερή” κατεδάφιση κτίσματος που φιλοξένησε για αρκετά χρόνια την εκκλησία του Αγίου Παύλου, έως ότου ανεγερθεί

ο νέος ναός επί της “Λεωφόρου ΟΧΙ”, προτίθεται να προχωρήσει ο οικείος δήμος, ευελπιστώντας ότι θα βρει σύμμαχό του το τοπικό εκκλησιαστικό συμβούλιο.

 

Η απομάκρυνση της παλιάς εκκλησίας γίνεται αφενός για τη διαπλάτυνση του δρόμου, αφετέρου γιατί σήμερα στο κτίσμα βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι και περιθωριακοί.

 

Η απόφαση του δήμου να πέσει το κτίσμα (συνήθως δεν νοείται κατεδάφιση σε ιερό χώρο) που φιλοξένησε το ναό Αγίου Παύλου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η έκταση όπου είχε ανεγερθεί ο παλιός ναός και ο οποίος βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το νέο, είχε παραχωρηθεί το 1953 από τότε κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Παύλου για προσωρινή χρήση, ως ότου χτιστεί η καινούργια εκκλησία.

 

Σήμερα όμως που η καινούργια εκκλησία καλύπτει της ανάγκες του ποιμνίου της ενορίας ο παλιός χώρος ρημάζει με τη μέρα, είναι γεμάτος βρωμιές, ενώ συγκεντρώνει αστέγους, περιθωριακούς ακόμα και τοξικομανείς. Για αυτό το λόγο η δημοτική αρχή αποφάσισε να προτείνει την απομάκρυνση του ναού, ώστε ο χώρος να καθαρίσει και κυρίως να διαπλατυνθεί ο δρόμος που είναι πολύ στενός και προκαλεί σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

 

“Η ανάγκη να ανοίξουμε το δρόμο της Λεωφόρου ΟΧΙ είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, αφού συνεχώς σημειώνονται τροχαία ατυχήματα. Επιπλέον στον ίδιο χώρο θα χτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ θα διαμορφωθεί και μια πλατεία για την αναψυχή των πολιτών” επισημαίνει ο δήμαρχος Νίκος Βαρσμάμης.

 

ΚΑΤΑΝΟΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

Για την κατεδάφιση της παλιάς εκκλησίας, για την οποία συμφωνούν και οι κάτοικοι της περιοχής εφόσον λειτουργεί ο νέος σύγχρονος ναός, δεν φαίνεται να διαφωνεί η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος μετά από επαφή που είχε με το δήμο κατανόησε την ανάγκη να πέσει το κτίσμα και να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής, που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών.

 

Αυτό που δείχνει να αντιστέκεται είναι το Τοπικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Παύλου, το οποίο διαφωνεί με την απομάκρυνση του κτίσματος και προτείνει να μετατοπιστεί σε έξι μέτρα πιο πίσω. “Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις απόψεις του συμβουλίου, αλλά πρακτικά τα έργα ανάπλασης δεν μπορούν να γίνουν αν δεν πέσει το υφιστάμενο κτίσμα” υπογράμμισε ο δήμαρχος.

 

Πρόσθεσε πάντως ότι ακόμα και ο δήμος να μην πρότεινε την κατεδάφιση του παλιού κτίσματος, θα παρενέβαινε η Πολεοδομία για να το χαρακτηρίσει κατεδαφιστέο.

 

Το κόστος των έργων θα καλυφθεί από το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ, ενώ το εκκλησάκι που θα στηθεί στη θέση της παλιάς εκκλησίας θα γίνει από δωρεά.
Εμφανίσεις: 32844
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!