Αποκλειστικές Φωτογραφίες από τη Λυών "4"

ImageΛΥΩΝ - Στα πλαίσια τις επίσκεψης του στη Λυών επ’ ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 50 χρόνων ίδρυσης του ΚΕΚ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρέστη

σε εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της Λυών όπου κήρυξε τον Θείο Λόγο και στη συνέχεια παρέστη στο Διοικητήριο της πόλης, όπου παρετέθη δεξίωση προς τιμήν των μελών της 13ης Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΚ (18.07.2009).

 

Χθες Κυριακή χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λυών, που εορτάζει φέτος τα 60 χρόνια, ενώ το ίδιο βράδυ έκανε την κεντρική ομιλία της εορταστικής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του ΚΕΚ στο Μεγάλο Αμφιθέατρο «Lumiere» του Συνεδριακού Κέντρου της Λυών, όπου συνεχίζονται ακόμη, ως σήμερα Δευτέρα 20.7.2009 οι εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως.

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ:

 

 

Μακαριώτατε,

Ιερώτατοι Αδελφοί,

Ευλογημένοι Χριστιανοί, τέκνα πιστά τής  Εκκλησίας!

 

Δόξα  τω Θεώ, ο Οποίος μας αξιώνει να είμεθα σήμερον μαζί, εδώ εις τον Ναόν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της ευλογημένης Ελληνορθοδόξου Κοινότητος της Λυών, συνηγμένοι εις το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας, το οποίον φανερώνει το γεγονός της Εκκλησίας!

 

Ήλθομεν εις τήν Λυών, από την Κωνσταντινούπολιν, το Φανάρι, που είναι η πατρική οικία όλων μας, και σας μεταφέρομε την αγάπην, την ευχήν και την ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας! Ήλθαμε δια να ίδωμεν τα προσφιλή πρόσωπά σας, να χαρούμε δια την προκοπήν σας, και την εν Κυρίω - την πνευματικήν, και την κοινωνικήν, και να σας συγχαρούμε δια την συμπλήρωσιν εξηκονταετίας από της ιδρύσεως της Κοινότητός σας. Είμεθα βέβαιοι ότι η Υπεραγία Θεοτόκος, της οποίας τον Ευαγγελισμόν τιμάτε, σας έχει πάντοτε υπό την φιλόστοργον σκέπην και κραταιάν προστασίαν Της, καθώς και οι τοπικοί Άγιοι, τεσσαράκοντα οκτώ τον αριθμόν, Έλληνες οι περισσότεροι, που εμαρτύρησαν εδώ το 177 μ.Χ. κατά τον διωγμόν του Μάρκου Αυρηλίου, και τα υπολείμματα των καέντων λειψάνων των αγίασαν τον Ροδανόν ποταμόν.

 

Η μνήμη των θα εορτασθή μετά από ολίγας μόνον ημέρας, την 26ην Ιουλίου. Αναμφιβόλως πρέσβυς σας προς Θεόν είναι και ο μέγας Πατήρ και Θεολόγος της Εκκλησίας Άγιος Ιερομάρτυς Ειρηναίος, επίσης Επίσκοπος της Λυών η Λουγδούνου, όπως ελέγετο τότε η πόλις σας, η αρχαιοτάτη αυτή αποικία των Ροδίων, Μικρασιάτης ο ίδιος, και δη Σμυρναίος την καταγωγήν.

 

Είμεθα επίσης βέβαιοι ότι, υπό την ανύστακτον ποιμαντικήν μέριμναν του καλού σας ποιμενάρχου και αγαπητού αδελφού Ιερωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, και των κατά καιρούς ευλαβών ιερέων σας, αγωνίζεσθε να κρατήσετε ως κόρην οφθαλμού την κληρονομίαν των πατέρων σας, η οποία είναι η Ορθόδοξος Χριστιανική πίστις, αφ’ ενός, αυτή δια την οποίαν έχυσαν το αίμα των οι άγιοι Μάρτυρες της Λυών και εκατομμύρια, βεβαίως, άλλοι ανά τον κόσμον, από την αρχαιότητα μέχρι και την εποχήν μας, και αφ’ ετέρου η μεγάλη Ελληνική πολιτιστική παράδοσις, γλώσσα και πολιτισμός, που ούτως η άλλως ευρίσκεται εις τα θεμέλια του πολιτισμού της συγχρόνου Ευρώπης.

 

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μας, υπό την πνευματικήν ευθύνην του οποίου ευρίσκεσθε, όπως και εκατομμύρια άλλων, ομογενών και λοιπών, Ορθοδόξων αδελφών ανά τα πέρατα του κόσμου, όταν προ τεσσαράκοντα τριών ετών ίδρυε αυτοτελή Μητρόπολιν εις την Γαλλίαν, εξέφραζεν εμπράκτως την πολλήν αγάπην και το βαθύ ενδιαφέρον του δια σας και δια τα τέκνα σας, ώστε, συγκροτημένοι εκκλησιαστικώς κατά τον καλλίτερον και ασφαλέστερον τρόπον, να προάγεσθε καθημερινώς κατά Θεόν και να γίνεσθε υπόδειγμα συνεπούς χριστιανικού βίου εις τους συμπολίτας σας!

 

Έτσι, τόσον ο μακαριστός πρώτος Μητροπολίτης Μελέτιος, όσον και ο διάδοχός του Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας (νυν Ελβετίας), που είναι σήμερα ... όσον και ο τρίτος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, έδωσαν –και εξακολουθεί να δίδη ο τελευταίος- τον καλλίτερον εαυτόν των δια σας, ως γνήσιοι πατέρες και ποιμένες, τιμώντες την αρχιερωσύνην των και το όνομα του Ιεράρχου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, δηλαδή  του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου!

 

Μαζί μας, καθώς βλέπετε, ευρίσκονται σήμερον και αρκετοί αδελφοί εκλεκτοί και προσφιλέστατοι από άλλας Αυτοκεφάλους Ορθοδόξους Εκκλησίας της Ευρώπης, εν οις και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος και εκλεκτοί εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών. Είναι όλοι μέλη και κύτταρα του ιδίου αγίου Σώματος, της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού, όπως την ομολογούμεν εις το Σύμβολον της Πίστεως.

 

Ο Άγιος Ειρηναίος, ο αρχαίος Επίσκοπος της Λυών, τον οποίον εμνημονεύσαμε ενωρίτερον, ήτο από τους πρώτους Θεολόγους οι οποίοι επικέντρωσαν το κήρυγμά των εις την ιδίαν την Εκκλησίαν και εις την ενότητά Της ως ενός Σώματος.

 

Επολέμησε μάλιστα με ζήλον τον Γνωστικισμόν και τας λοιπάς φοβεράς αιρέσεις, αι οποίαι διέσπων και ελυμαίνοντο την αρχαίαν Εκκλησίαν. Εδίδασκεν ότι «η Εκκλησία, ενώ είναι διεσπαρμένη εις όλον τον κόσμον, με πολλήν επιμέλειαν φυλάσσει την παραδεδομένην Πίστιν, και ωσάν να κατοική όλη μέσα εις ένα σπίτι, κηρύσσει, διδάσκει και παραδίδει με μίαν ψυχήν, μίαν καρδίαν και ένα στόμα» την παράδοσιν και διδασκαλίαν του Χριστού και των Αποστόλων.

 

Η παρουσία των εκπροσώπων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών εις την σημερινήν Θείαν Λειτουργίαν, αυτήν ακριβώς την αλήθειαν υπογραμμίζει: Ότι είμεθα όλοι οι Ορθόδοξοι ένα σπίτι, μία ψυχή, μία καρδία, ένα στόμα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και γλωσσικών η πολιτισμικών διαφορών!

 

Αλλ’ εκτός από ημάς τους Ορθοδόξους, δυστυχώς, υπάρχουν σήμερον και άλλαι μεγάλαι Χριστιανικαί ομάδες ευρισκόμεναι εις απόστασιν απ’ αλλήλων και μας στερούν την χαράν της μυστηριακής κοινωνίας μαζί των.

 

Εφ’ όσον δεν έχομεν κοινήν δογματικήν διδασκαλίαν και ομολογίαν, δεν ημπορούμε να έχωμεν ούτε κοινήν Ευχαριστίαν και κοινόν Ποτήριον μαζί των, και αυτό μας λυπεί βαθύτατα, λυπεί δε πολύ περισσότερον τον ίδιον τον Χριστόν, ο Οποίος επιθυμεί όλοι να είμεθα εν, όπως Αυτός με τον Πατέρα και το Πνεύμα το Άγιον.

 

Αυτός είναι ο λόγος δια τον οποίον ευρισκόμεθα εις διάλογον με διαφόρους ετεροδόξους Εκκλησίας και Ομολογίας.

 

Κάμνομεν το χρέος της αγάπης, διαλεγόμενοι τιμίως και υπευθύνως με τους εκτός των κόλπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και αφήνομεν το Πνεύμα το Άγιον να ενεργήση περαιτέρω όπως Εκείνο κρίνει.

 

Οφείλομεν να μη απομονούμεθα εγωϊστικώς εις την αυτάρκειάν μας, κινδυνεύοντες να κατακριθώμεν μετά των «την αλήθειαν εν αδικία κατεχόντων»,  διότι ο θησαυρός της αληθείας, τον οποίον έχομεν κληρονομήσει, δυνητικώς ανήκει εις όλους, και όσον περισσότεροι γίνονται κοινωνοί του, τόσον περισσότερον θα αυξάνη το Σώμα του Χριστού και μεγαλύτερος θα είναι ο μισθός μας παρά Κυρίου!

 

Εάν ισχύη δι’ ημάς ο λόγος του Κυρίου που ηκούσαμεν εις το ευαγγελικόν ανάγνωσμα της ημέρας: «υμείς εστε το φως του κόσμου», δεν έχομεν δικαίωμα να κρυπτώμεθα, ούτε να θέτωμεν το φως της αληθείας «υπό τον μόδιον»!

 

Υποχρεούμεθα να είμεθα απολύτως συνεπείς με το «Πιστεύω» μας, να μετουσιώνωμεν καθημερινώς, όπως οι εορταζόμενοι Θεοφόροι Πατέρες της Δ  Οκουμενικς Συνόδου,  την πίστιν εις πράξιν, εις «καλά έργα», να έχωμεν την Ορθοδοξίαν μας υψωμένην επάνω εις τον λυχνοστάτην της Ορθοπραξίας και της Αγάπης, να βλέπουν και οι μακράν ημών και να δοξάζουν «τον Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς».

 

Μέσα εις αυτό το πνεύμα μετέχομεν και εις το Συμβούλιον των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, η Γενική Συνέλευσις του οποίου συνέρχεται κατ’ αυτάς εις την πόλιν σας. Μέσα εις το κλίμα του ονομασθέντος «ψυχρού πολέμου», και ενώ ακόμη οι πληγές του Β  Παγκοσμίου Πολέμου ήσαν νωπές, και η Ευρώπη ήτο πολιτικώς κατακερματισμένη, πολιτιστικώς κατερειπωμένη, ιδεολογικώς αμήχανη και ηθικώς κατατραυματισμένη, ταγοί και αντιπρόσωποι τεσσαράκοντα περίπου εκκλησιαστικών και ομολογιακών σχημάτων εσκέφθησαν να χαρίσουν νέαν ελπίδα εις τους λαούς της Ευρώπης, μέσω ενός ζωντανού ενωτικού χριστιανικού μηνύματος, και έτσι συνεκρότησαν το Συμβούλιον Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, του οποίου η πρώτη, ιδρυτική, Γενική Συνέλευσις επραγματοποιήθη εις την Δανίαν πριν από πενήντα χρόνια. Πολλαί επί μέρους Ορθόδοξοι Εκκλησίαι μετέχουν εις το Συμβούλιον, ο δε Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας Μακαριώτατος και αξιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος είναι και Αντιπρόεδρός του. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετέχει επισήμως εις το Συμβούλιον, εφιλοξένησε μάλιστα και την 8ην Γενικήν Συνέλευσίν του εις την Ορθόδοξον Ακαδημίαν της Κρήτης το 1979.

 

Η παρουσία μας. λοιπόν, κατ’ αυτάς εις την Λυών, οφείλεται και εις την επιβεβλημένην συμμετοχήν μας εις τον εορτασμόν της 50ετηριδος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, εις τα πλαίσια της 13ης Γενικής Συνελεύσεώς του, η οποία έχει ως θέμα της την ελπιδοφόρον ρήσιν: «Κεκλημένοι εις μίαν ελπίδα εν Χριστώ».

 

Εις τήν πολυπρόσωπον κρίσιν τών ημερών μας: ηθικήν, κοινωνικήν, περιβαλλοντικήν, οικονομικήν και, κυρίως, πνευματικήν, οι Χριστιανοί δέν έχομεν περιθώριον απελπισίας!

 

Ο Χριστός, το Ευαγγέλιόν Του, η Εκκλησία Του, είναι η  ακαταίσχυντος, η βεβαία ελπίδα! Και αυτήν την ελπίδα οφείλουμε να εγκολπωθούμε όχι μόνον οι Ευρωπαίοι, αλλά όλοι οι λαοί της γης! Προσευχηθήτε, αδελφοί,  και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, το Πνεύμα το Άγιον να κατευθύνη προς το φως της ελπίδος αυτής, πάντα άνθρωπον!

 

Συγχαίροντες  τήν ευλογημένην Κοινότητα της Λυών δια την 60ετηριδα της, ευχόμεθα πλείστα περαιτέρω έτη και αιώνας πνευματικής ανθηφορίας και κοινωνικής καρποφορίας!

 

Η πατρική ημών αγάπη και Πατριαρχική ευλογία και ευχή σας συνοδεύουν πάντοτε, τέκνα εν Κυρίω προσφιλέστατα! Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως σεμνύνεται δια σας!  «Χάρις υμίν και ειρήνη πληθυνθείη»!

Εμφανίσεις: 25406
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!