Αρχιεπ. Αμερικής για 35η επέτειο της Τουρκικής εισβολής

ImageΑστόρια - Με πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια, κορυφώνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη οι εκδηλώσεις μνήμης της Ομογένειας

για την 35η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

 

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τέλεσε μνημόσυνο για τα θύματα του πραξικοπήματος και της εισβολής καθώς και στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια.

 

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Αγη Μπαλτά και Ανδρέας Παναγιώτου, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης.Γιάνναρης κ.α.

 

Στο χαιρετισμό του στη διάρκεια της μακαρίας που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε ότι τις ημέρες αυτές οι σκέψεις μας είναι με τους αγνοούμενους και τους εκτοπισμένους και τους ήρωες που πολέμησαν τον Τούρκο εισβολέα, αλλά κι όλους όσοι επί 35 χρόνια αγωνίζονται για την ελευθερία της Κύπρου.

 

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα κι όλους αυτούς που συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς, αλλά και τη νεότερη γενιά που παίρνει τη σκυτάλη. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

 

Ο κ. Κρίστοφερ δεν παρέλειψε να εξάρει τις συνεχείς παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο και για την αγωνιστικότητα που επιδεικνύει.

 

«Συμβιβασμοί δεν υπάρχουν. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιστρέψουμε στην Κερύνεια», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στο δράμα που ζουν καθημερινά επί 35 χρόνια οι Κύπριοι πρόσφυγες, να βρίσκονται σχεδόν δίπλα από τα κατεχόμενα από τους Τούρκους σπίτια τους.

 

«Υπάρχει στην Αμερική μεγάλη φιλολογία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμβαίνει κάτι σε βάρος ενός Αμερικανού πολίτη στο εξωτερικό και χαλάει ο κόσμος. Ομως στην Κύπρο, με εκατοντάδες αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν γίνεται τίποτε».

 

Ο κ. Δημήτριος επισήμανε ότι είναι πρωτοφανές η Τουρκία να θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. χωρίς να αναγνωρίσει την Κύπρο, ένα κράτος μέλος, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην συστηματική λεηλασία της πολιτιστικής κι ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα

 

«Υπάρχει μία πρωτοφανής αναίδεια των λεγομένων ισχυρών, κάποιοι εκ των οποίων δεν ξέρουν τι κάνουν και κάποιοι δυστυχώς ξέρουν πολύ καλά αυτό που κάνουν», κατέληξε.

 

Ο γενικός πρόξενος, Ανδρέας Παναγιώτου ανέφερε ότι το προδοτικό πραξικόπημα έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλλει στην Κύπρο, να σκοτώσει, να καταστρέψει και να διώξει από τις πατρογονικές τους εστίες 200.000 Ελληνοκύπριους, κατακτώντας το 37% της νήσου.

 

«Το χρέος επιβάλλει να μην ξεχνούμε το δράμα της πατρίδας μας, αλλά κι εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους περιφρούρησαν τη νομιμότητα υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τον πρόεδρο Μακάριο κι αυτούς που ύψωσαν τα στήθη στους εισβολείς, υπεραμυνόμενοι της πατρώας γης».

 

Ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής και για την Κύπρο και το λαό της και στις θυσίες που υπεβλήθη, χάρη στις οποίες «η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε, διαφύλαξε την κρατική της οντότητα, καταξιώθηκε στη διεθνή κοινότητα ως σύγχρονη δημοκρατική χώρα, πέτυχε ένα μικρό οικονομικό θαύμα και με τη βοήθεια της Ελλάδας εντάχθηκε στην Ε.Ε.».

 

Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι η πλευρά μας διαπραγματεύεται λύση του κυπριακού στη βάση αρχών και προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες κι όχι λύση επιβολής μέσω μιας νέας επιδιαιτησίας.

 

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Αγη Μπαλτά επισήμανε ότι παρότι στα 35 χρόνια από την τουρκική εισβολή έχουν συντελεστεί κοσμοϊστορικές αλλαγές σ’ ολόκληρο τον κόσμο, στην Κύπρο έχουν ξεχάσει πως ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής αυτής χώρας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

 

«Χαίρομαι που παρότι έχουν περάσει 35 χρόνια ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος και γίνεται όλο και πιο δυνατός», ανέφερε η γενική πρόξενος της Ελλάδας, συγχαίροντας παράλληλα την Κυπριακή Ομοσπονδία και την ΠΣΕΚΑ για τους αγώνες τους.
«Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν ξεχνούμε κι ότι δεσμευόμαστε στον αγώνα μέχρι τη λύση του προβλήματος», είπε.

 

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας είπε πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι για την Κύπρο το 1974, τους αγνοούμενους και τους πρόσφυγες.

 

«Χρέος μας είναι να ξαναδεσμευθούμε στον αγώνα, να μην ξεχνούμε και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας μέχρις ότου δούμε ελεύθερη και ενωμένη την Κύπρο την Κύπρο. Η ΑΧΕΠΑ στέκεται στο πλευρό των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου κι έχοντας γεννηθεί προσωπικά στην Κερύνεια και χάσει το σπίτι μου, είμαι υπερήφανος που ηγούμαι του αγώνα της οργάνωσής μου για την Κύπρο».

 

Ο πολιτειακός βουλευτής Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης είπε ότι μια ολόκληρη γενιά ομογενών έχει μεγαλώσει με την Κύπρο ημικατεχόμενη και ευχαρίστησε την Κυπριακή Ομοσπονδία και την ΠΣΕΚΑ που δεν έχουν υποστείλει τη σημαία του αγώνα.

 

«Χωρίς τους αγώνες τους, η νεότερη γενιά των Ομογενών θα είχε ξεχάσει τι συνέβη το 1974 και δεν θα συνέχιζε τους αγώνες για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο».

 

Από την Τρίτη οι εκδηλώσεις μετατοπίζονται στην Ουάσιγκτον, με εκδήλωση της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας στο Κογκρέσο, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν περί τους 30 βουλευτές και γερουσιαστές.

 

Την Τετάρτη θα λάβει χώρα στην Επιτροπή «Ελσίνκι του Κογκρέσου» κατάθεση τριών ακαδημαϊκών και συγγραφέων με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ενώ θα δοθεί και στη δημοσιότητα έκθεση για το ίδιο θέμα επιτροπής της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. 
Εμφανίσεις: 47477
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!