13η Συνέλευση Λυών: "Καλεσμένοι στη μια Ελπίδα"

ImageΛυών - 750 εκπρόσωποι από την Ορθόδοξη, την Προτεσταντική, την Αγγλικανική και την Παλαιοκαθολική Εκκλησία θα συναντηθούν από 15-21 Ιουλίου 2009 στη Λυών της Γαλλίας,

για τη 13η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ).

 

Έχοντας ως κεντρικό θέμα «Καλεσμένοι στη μια ελπίδα εν Χριστώ», αντιπρόσωποι από 120 Εκκλησίες-Μέλη και από 40 συνεργαζόμενους Οργανισμούς, μαζί με παρατηρητές και φιλοξενούμενους (όπως από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα Ευρωπαϊκά Όργανα), θα εξετάσουν το έργο του ΚΕΚ και των 3 Επιτροπών του από τη 12η Γενική Συνέλευση (Trondheim Νορβηγίας 2003), θα θέσουν προτεραιότητες για την επόμενη εξαετία, θα συσκεφθούν για ένα «όραμα» για την Οικουμενική Κίνηση τις επόμενες 2 δεκαετίες και θα γιορτάσουν την 50ή επέτειο από την ίδρυση του ΚΕΚ (1959).

 

Η Γενική Συνέλευση θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 14.30 με μια Εναρκτήρια Τελετή στον ιστορικό Ναό του St. Bonaventure.

 

Τους συμμετέχοντες θα καλωσορίσουν ο Καρδινάλιος Philippe Barbarin, Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Λουγδούνου (Λυών) και ο π. Αθανάσιος Ίσκος, εκπρόσωπος του τοπικού Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Λυών (CREL).

 

H κεντρική ομιλία θα γίνει από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και θα ακολουθήσει μια παρέμβαση-μαρτυρία από την κ. Victoria Kamonji, Αντιπρόεδρο της Προτεσταντικής Ομοσπονδίας της Γαλλίας.

 

Μετά την Τελετή οι συμμετέχοντες θα επιστρέψουν στο Συνεδριακό Κέντρο της  λεγόμενης Διεθνούς Πόλης (Cité Internationale), χώρο πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με ολομέλειες, ομάδες εργασίας, διαλέξεις, εργαστήρια και προσευχές σύμφωνα με την παράδοση των Εκκλησιών-Μελών.

 

Κάθε  ημέρα της Γενικής Συνέλευσης θα έχει ένα διαφορετικό θέμα:  Η Πέμπτη, 16 Ιουλίου, θα έχει για θέμα την «Ελπίδα», με σκέψεις πάνω στο κεντρικό θέμα της Συνέλευσης.

 

Η Παρασκευή, 17 Ιουλίου, θα έχει θέμα το «Όραμα» και θα μελετήσει το μέλλον της Οικουμενικής Κίνησης στην Ευρώπη. Το Σάββατο, 18 Ιουλίου, οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών θα συζητήσουν για τις προτεραιότητες του έργου του ΚΕΚ την επόμενη εξαετία. Την Κυριακή, 19 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες θα λειτουργήσουν ο καθένας στις ενορίες τους και θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια ίδρυσης του ΚΕΚ.

 

Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, θα ληφθούν οι αποφάσεις και στις 21.7 οι συμμετέχοντες θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους.

 

Αρκετοί σημαντικοί ομιλητές θα χαιρετήσουν  τη Γενική Συνέλευση, ανάμεσα στους οποίους η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, η Α.Μ. ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ και ο Επίσκοπος Wolfgang Huber της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD).

 

Για τον πλήρη κατάλογο των ομιλητών και το λεπτομερές

 

Πρόγραμμα: http://assembly.ceceurope.org.

 

Τέλος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ROMFEA.GR» στη 13η Γενική Συνέλευση μάλλον θα συμμετάσχει, τελικά, και το Πατριαρχείο Μόσχας, αν και μάλλον με μειωμένη (τριμελή) Αντιπροσωπεία, παρά το γεγονός είχε αποχωρήσει από το ΚΕΚ το Νοέμβριο του 2008, σε συνάντηση στην Κύπρο, σε έκφραση δυσαρέσκειας για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΚ να εγκρίνει επίσημα την Αποστολική Εκκλησία της Εσθονίας ως Εκκλησία-Μέλος. 

Εμφανίσεις: 40621
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!