Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί για Φανάρι και Μόσχα

ImageΑνακωχή στις σχέσεις των Εκκλησιών Κωνσταντινούπολης και Μόσχας κήρυξαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης

κ. Βαρθολομαίος και ο νέος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Ισορροπώντας πάνω σε τεντωμένο σχοινί, οι δύο Προκαθήμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγαν να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα που επί χρόνια προκαλούν τριγμούς στις μεταξύ τους σχέσεις, όπως είναι το Εσθονικό και το Ουκρανικό.

 

Μίλησαν μόνον για τα περιφερειακά θέματα, όπως η αντιμετώπιση των ποιμαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες Ρώσοι που ζουν στη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττάλειας.

 

Και με το συλλείτουργο που τέλεσαν το πρωί της Κυριακής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου απέστειλαν μήνυμα ενότητας και συναλληλίας.

 

«Δεν σας υποδέχθημεν σήμερον εις το μαρτυρικόν, αλλά πάντοτε φωτεινόν Φανάριον, του οποίου η καθημερινή “επισύστασις” είναι η “μέριμνα όλων των Εκκλησιών”, ως ξένον, έστω ως φίλον ιδιαιτέρως αγαπητόν, αλλά σας υποδέχθημεν κυριολεκτικώς ως οστούν εκ των οστέων ημών και σάρκα εκ της σαρκός ημών» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υποδεχόμενος το μεσημέρι του Σαββάτου τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών στο Φανάρι.

 

Oι  κ. Βαρθολομαίος και Κύριλλος φαίνεται ότι είχαν μελετήσει την κάθε τους φράση και κίνηση και απέφυγαν την οποιαδήποτε αιχμηρή διατύπωση αφού, όπως επισημαίνουν αρχιερείς και των δύο πλευρών, στόχος των Προκαθημένων είναι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία προετοιμάζεται.

 

Μάλιστα, προσθέτουν ότι ούτε ο κ. Βαρθολομαίος θα διακινδύνευε ποτέ την τελική φάση για τη σύγκληση της Συνόδου, η οποία προετοιμάζεται από τις αρχές του περασμένου αιώνα και θα είναι η πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών.

 

Ούτε ο κ. Κύριλλος θα ήθελε να αρχίσει την πατριαρχία του τορπιλίζοντας ένα τόσο μεγάλο γεγονός.

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας σε μια συμβολική κίνηση επισκέφθηκε την Αγία Σοφία, όπου σε στάση προσοχής μαζί με τους συνεργάτες του προσευχήθηκε και έκανε τον σταυρό του.

 

Ο κ. Κύριλλος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησε τα προβλήματα των Ορθοδόξων, ιδιαίτερα των Ρώσων στην Τουρκία.  
Εμφανίσεις: 28862
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!