Ομιλία Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Καβάλα
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ - ΜΠΕ 13:57
-
κ. Θεόφιλος, μιλώντας, χθες το βράδυ, σε ανοιχτή εκδήλωση, στο περιθώριο των εργασιών της 3ης Συνόδου των προέδρων και αντιπρόεδρων των ΤΕΙ της χώρας, που πραγματοποιείται στην Καβάλα.
Στην ομιλία του, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου και παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Σπύρου Ταλιαδούρου, ο κ. Θεόφιλος υπογράμμισε πως το έργο και η αποστολή του Πατριαρχείου δεν περιορίζεται μόνο στο προσκυνηματικό και ποιμαντικό τομέα, αλλά απευθύνεται στον εκπαιδευτικό και κοινωνικοπολιτικό τομέα.
«Η συμβολή του Πατριαρχείου στους παραπάνω τομείς δεν είναι απλώς ιστορικής, ή ηθικής, ή πνευματικής σημασίας, αλλά ουσιαστική και πραγματική. Η ποιμαντική μέριμνα του Πατριαρχείου εκδηλώνεται με τη συντήρηση και ανέγερση εκκλησιών και σχολείων, καθώς και άλλων ιδρυμάτων, τόνισε».
Ο κ. Θεόφιλος αναφέρθηκε και στην ιστορία της Ιερουσαλήμ και του Πατριαρχείου.
«Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαχρονικής ρωμιοσύνης», είπε και υπογράμμισε πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, παρά το γεγονός ότι εδρεύει και δραστηριοποιείται εντός αλλογενούς και πολυποίκιλου θρησκευτικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, απολαμβάνει μεγάλης τιμής και σεβασμού, από όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες σε Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Ιορδανία, Συρία και Κατάρ».
Ο πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πανάγια προσκυνήματα, λέγοντας ότι «αποτελούν την εγγύηση της χριστιανικής παρουσίας στους Άγιους Τόπους» και πως «κανένας μέχρι σήμερα δεν αρνήθηκε αυτή την πραγματικότητα».
«Η βαθύτερη σημασία αυτών των πανάγιων προσκυνημάτων -σημείωσε- οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά αναγνωρίζονται, ως τα αδιάψευστα της ιερής ιστορίας, και μαρτυρούν την εξ αποκαλύψεως Θεία αλήθεια του ενσαρκωμένου λόγου.
Τα προσκυνήματα αναγνωρίζονται επιστημονικώς και κατοχυρώνονται ως τεκμήρια της ιστορίας της Αγίας Γης, τόσο από τη διεθνή όσο και από την τοπική κρατική αρχαιολογική υπηρεσία».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεόφιλος επισήμανε ότι «οι προσκυνηματικοί τόποι είναι εξίσου και από κοινού ιεροί στον Ιουδαϊσμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ και αποτελούν σημεία αναφοράς της ιστορικής, εθνικοθρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας των πιστών των παραπάνω θρησκειών».
Φώτο- kavalanet
- Εμφανίσεις: 23500