Εκκλησία κατά Πολιτείας για την περιουσία
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Ρεπορτάζ - Μαρία Αντωνιάδου (ΒΗΜΑ)
-
της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις που έχει με στενούς του συνεργάτες και ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει διαρκώς την ανάγκη αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και χαρακτηριστικό του κλίματος που κυριαρχεί στις οικονομικές υπηρεσίες αποτελεί και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύνταξης του εθνικού Κτηματολογίου δηλώθηκαν ακόμη και γνωστά σήμερα πάρκα και πλατείες που κατά το παρελθόν ανήκαν σε μοναστήρια και ενοριακούς ναούς.
Η περιουσία που διαθέτει η Εκκλησία σε περιοχές «φιλέτα», όπως η Βάρη, η Βουλιαγμένη και ο Κοκκιναράς, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οικονομικών υπηρεσιών, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτές οι εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές ή ημιδασικές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αξιοποίησή τους.
Και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκδοση της Αποστολικής Διακονίας από τα 1.292.300 στρέμματα που βρίσκονται σε όλο τον ελλαδικό χώρο και ανήκουν στην Εκκλησία τα 367.000 στρέμματα είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, τα 735.300 αποτελούν βοσκοτόπους και τα 189.900 είναι γεωργική γη.
Το Κτηματολόγιο
Λόφοι, πλατείες και πάρκα συμπεριλαμβάνονται στις εκτάσεις που δήλωσε η Εκκλησία ότι της ανήκουν στο εθνικό Κτηματολόγιο.
Οι τεχνικές και οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας εργάζονταν επί μήνες και δήλωσαν στο εθνικό Κτηματολόγιο όλα τα ακίνητα που διαθέτουν- ανάμεσά τους και αγροτικές εκτάσεις, δασικές και ημιδασικές εκτάσεις.
Η στάση της Εκκλησίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από δήμους και άλλους φορείς, καθώς η περιουσία που διαθέτει η Εκκλησία σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν πάρκα και πλατείες στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ζητήματα προκύπτουν και από τις δηλώσεις που έχουν κάνει όλες οι μητροπόλεις, αλλά και οι ενορίες της χώρας.
Η διαδικασία για την αποσαφήνιση των όσων έχουν δηλωθεί και των διεκδικήσεων που θα υπάρξουν θα διαρκέσει πολλά χρόνια και όπως όλα δείχνουν θα γίνουν ακόμη και προσφυγές στα δικαστήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία θα διεκδικήσει αποζημιώσεις, αλλά και την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτει στις περιοχές που θα αφορά το νέο Ρυθμιστικό και η Αττική οδός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις περιοχές αυτές η Εκκλησία διαθέτει 15.000 στρέμματα, τα οποία κατοχύρωσε και με τις δηλώσεις της στο Κτηματολόγιο.
Αντιδικία για το «φιλέτο» της Βουλιαγμένης
Ιδιαίτερο βάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνουν οι επιτελείς των οικονομικών υπηρεσιών στην αξιοποίηση δύο σημαντικών ακινήτων.
Πρόκειται κατά πρώτον για τον χώρο πάρκινγκ που βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Η έκταση με αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου ανήκει στην Εκκλησία όμως σύμφωνα με πληροφορίες διεκδικείται και από τον δήμο.
Εκεί η Εκκλησία σχεδιάζει να χτίσει χώρο γραφείων και υπόγειο πάρκινγκ, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων της.
Ακόμη, από τις αρχές του 2000 η Εκκλησία βρίσκεται σε αντιδικία για τα 40 στρέμματα που διαθέτει στη Βουλιαγμένη και έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά.
Η Εκκλησία δικαιώθηκε και σε αυτή την περίπτωση με απόφαση του Αρείου Πάγου, συναντά όμως τη σθεναρή αντίδραση του δήμου.
Παρά τις προσπάθειες, το ΥΠΕΧΩΔΕ- όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου- δεν εκδίδει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και έτσι η Εκκλησία δεν μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας της.
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση στο «Βήμα» του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Αντώνη Ζαμπέλη: «Η Πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κωλυσιεργώντας τις εκδόσεις προεδρικών διαταγμάτων».
- Εμφανίσεις: 28051