ΙΕ' Παύλεια: "2η ημέρα Διεθνούς Συνεδρίου"

ImageΣυνεχίστηκαν το Σάββατο 27 Ιουνίου οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Οικογένεια με τις εισηγήσεις της δεύτερης

ημέρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 

Κατά την τέταρτη Συνεδρίαση (πρωϊνή), μετά τους χαιρετισμούς, προήδρευσε η Ομ. Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Αλκμήνη Σταυρίδου – Ζαφράκα. 

 

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλιακμάνης ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας».

 

Στην εισήγηση έγινε εκτενής αναφορά σε τέσσερεις μορφές οικογνειακής βίας. Αναλύθηκαν οι αιτίες που την προκαλούν και σχετίζονται άμεσα με το οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον των γονέων.

 

Τέλος επισημάνθηκε ότι οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι μόνο ψυχολογικές και κοινωνικές, αλλά και πνευματικές .

 

Δεύτερος εισηγητής ο Καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας Πρωθιερεύς π. Pavel Velikanov ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Από την κατ’ οίκον εκκλησία στην ελεύθερη συμβίωση. Παύλεια θεολογία και μετανεωτερικότητα».

 

Η εισήγηση με απαισιόδοξο τρόπο εντόπισε τα προβλήματα των  σύγχρονων οικογενειών της παγκόσμιας καταναλωτικής κοινωνίας. Τονίστηκε ότι η οικογένεια αποτελεί μία μικρή εκκλησία.

 

Στη μεταμοντέρνα εποχή ο εγωκεντρισμός, όμως, αντικατέστησε τον οικογενειοκεντρισμό και οι σχέσεις των ανθρώπων δεν θεωρούνται πλέον διαρκείς. Τέλος, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, λέχτηκε, ότι τα εκτός γάμου παιδιά που γεννήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε ΗΠΑ και Αγγλία αυξήθηκαν τέσσερεις φορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στη πέμπτη Συνεδρία προήδρευσε ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλιακμάνης.

 

 

Πρώτη εισηγήτρια η Ομ. Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Αλκμήνη Σταυρίδου – Ζαφράκα η οποία εισηγήθηκε το θέμα: «Ο θεσμός της οικογένειας στο Βυζάντιο. Η μαρτυρία των εκκλησιαστικών δικαστηρίων του 13ου αι.».

 

Από τους Κανόνες των τοπικών Συνόδων και κυρίως τις Νεαρές του Λέοντα του Στ΄του Σοφού έγινε συνοπτική παρουσίαση του τρόπου τέλεσης του γάμου και των κωλυμάτων του στο Βυζάντιο.

 

Ιδιαίερο ενδιαφέρον έχουν τα παραδείγματα από τα κείμενα της βυζαντινής περιόδου, που αναφέρονται σε συνοικέσια, στη διαδικασία έκδοσης αδειών γάμου, στα διαζύγια και στα συμφωνητικά.

 

Υπογραμμίστηκε ότι μόνο για τους αξιωματούχους ήταν υποχρεωτική η τελετή του γάμου πριν την εποχή του Λέοντα του Στ΄του Σοφού.

 

Δεύτερος εισηγητής ο Αν. Καθηγητής Α.Ε.Σ.Θ. Αρχιμ. π. Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο οποίος είχε ως θέμα της: «Καθημερινή ζωή και Παύλεια πνευματικότητα στις ακολουθίες των Αγίων οικογενειών».

 

Ο όρος «Αγία Οικογένεια», όπως τόνισε ο ομιλητής, χρησιμοποιείται για να δηλώσει ομάδες αγίων που συνδέονται με δεσμούς αίματος.

 

 

Πρόκειται για ολόκληρες οικογένειες αγίων ή για αδέλφια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, που -εκτός από τους δεσμους αίματος- συνδέονται με την αγιότητα. Τέτοια ιερά σύνολα συναντώνται πολύ συχνά στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

 

Οι υμνογράφοι στις ακολυθίες των αγίων περιγράφουν την καθημερινή ζωή των αγίων ή αναφέρονται σε αυτήν χρησιμοποιώντας όρους από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, την οικογενειακή ζωή και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

Καταφεύγουν, μάλιστα, στη βιβλική και ιδιαίτερα στην Παύλεια θεολογία που γίνεται γι αυτούς ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως από τον υπεύθυνο λειτουργίας της Σχολής Αρχιμ. π. Παύλο Δημητρακόπουλο.

 

 

Ενώ σε προηγούμενη συνεδρίαση η ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου, συνεργάτιδα του Δήμου Βέροιας παρουσίασε τα προγράμματα συμβουλευτικής παιδοψυχολογίας του Δήμου Βέροιας.

 

Κατά την απογευματινή έκτη Συνεδρία προήδρευσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

 

Πρώτη εισηγήτρια ήταν η Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Βασιλική Μητροπόλου η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η επικαιρότητα των παιδαγωγικών αντιλήψεων του Αποστόλου Παύλου για την οικογένεια».

 

Ο απόστολος Παύλος, στις επιστολές του παρέχει συμβουλές στους γονείς περί του πώς πρέπει να ανατρέφουν τα τέκνα τους αλλά και στα παιδιά περί του πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους γονείς τους.

 

 

Στις προτροπές αυτές, παρότι περιορισμένες σε αριθμό και έκταση, μπορεί κανείς να διακρίνει βασικά στοιχεία που συνιστούν μια χριστιανική αγωγή των παιδιών. Για τον απόστολο Παύλο η καλλιέργεια υγιών σχέσεων επιβάλλεται τόσο στη μεταξύ των συζύγων σχέση όσο και στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών.

 

Οι γονείς έχουν την κύρια ευθύνη δημιουργίας ατμόσφαιρας παιδαγωγικής σχέσης με τα παιδιά τους και μπορούν να τα συμβάλλουν στην αγωγή τους με την παροχή κοινωνικών ερεθισμάτων, σταδιακή μείωση του βαθμού εξάρτησης, καλλιέργεια φιλικών σχέσεων, προβολή του εαυτού τους ως προτύπων κοινωνικής ωριμότητας.

 

Σήμερα, η κρίση στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

 

Οι διάφορες σύγχρονες ψυχολογικές και κοινωνιολογικές θεωρίες προβάλλουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

Μέσα από τις παιδαγωγικές προτροπές του αποστόλου, στους γονείς και στα παιδιά της εποχής του, έγινε προσπάθεια να δειχθεί η επικαιρότητά τους.

 

Δεύτερος εισηγητής ο Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Βασίλειος Δερμεντζόγλου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Εκκλησία και η οικογένεια στον 20ο αι. Υπό το φως της Παύλειας θεολογίας.

 

Κοινωνιολογική επισκόπιση». Η σύγχρονη οικογένεια ως θεμελιώδης κοινωνικός θεσμός και δομή των κοινωνικών συστημάτων αποτελεί προϊόν ιστορικών οικονομικοπολιτικών και ψυχολογικών αλλαγών και εξελίξεων κάθε λαού.

 

Η οικογένεια στη σύγχρονη κοινωνία μετασχηματίζεται περιέχοντας ποικιλία μορφών, δομών και λειτουργιών.

 

Η εκκλησία έχοντας τα δικά της αφετεριακά πρότυπα πιστεύει ότι η οικογένεια πρέπει να έχει συγκεκριμένη και σταθερή δομή και μορφή. Με αφετηρία τον ευαγγελικό λόγο και τις προτροπές του αποστόλου Παύλου στηρίζει το θεσμό της οικογένειας στην αγάπη και στην «εν Χριστώ» κοινωνία των προσώπων».

 

Τελευταία εισηγήτρια της δεύτερης ημέρας ήταν Επ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Γκυκερία Χατζούλη η οποία είχε ως θέμα: «Οικογεναιακά μαρτύρια στη ζωγραφική του 16ου αι.».

 

Ο χριστιανισμός παρά τις συστηματικές διώξεις και τα εμπόδια πορεύθηκε έχοντας ως στηλοβάτες της πίστεως τους μάρτυρες των πρώϊμων χριστιανικών χρόνων.

 

Τα μαρτύρια των αγίων αποτελούν τα φωτεινά παραδείγματα της πίστεως, ενώ ο κηρυγματικός λόγος της διακόσμησης των μνημείων του 16ου αι. προαιωνιζει το ευλίμενο τέλος στους εθνικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς.

 

Οι απεικονισεις των μαρτυρίων και προπάντων των οικογενειακών ως ζωγραφικά δημιουργήματα μας παραπέμπουν στη συνεχή ερμηνεία της εν Χριστώ διδασκαλίας και προαιωνιζουν με εποπτικό τρόπο το όραμα της αληθινής ζωής.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα συνεχιστεί το πρωί της Κυριακής μετά την πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Αντωνίου. Μοναδική εισηγήτρια της τελευταίας Συνεδρίας θα είναι η Βουλευτής ΚΚΕ και Δημοσιογράφος κ. Λιάνα Κανέλλη, η οποία θα εισηγηθεί το θέμα: «Παγιδευμένοι στην οικογένεια: από τον παράδεισο στο διαδίκτυο».

 

Μετά την εισήγηση της κ. Κανέλλη θα ακολουθήσει η παρουσίαση του τόμου πρακτικών του περσινού Συνεδρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελήμονα, ο οποίος θα κάνει επισκόπιση του φετινού Συνεδρίου, θα κηρύξει τη λήξη των εργασιών του και θα ανακοινώσει το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου του 2010 κατά τα ΙΣΤ΄Παύλεια.

 

Θα ακολουθήσουν οι διορθόδοξες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας. 
Εμφανίσεις: 44356
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!