"Οικογένεια: Παύλεια Θεολογία και Σύγχρονη θεώρηση"
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 11:43
-
με πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τόσο από θεολογικής θεώρησης, όσο και από κοινωνιολογική και φιλολογική προσέγγιση του θέματος.
Κατά την πρώτη πρωϊνή Συνεδρίαση προήδρευσε ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ιωάννης Κογκούλης ο οποιος πριν αναλάβει την προεδρία ανέγνωσε χαιρετισμό εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Χαιρετισμούς ακόμη εκφώνησαν εκπρόσωποι Πατριαρχείων καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Ιωάννης Γαλάνης ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Γάμος και οικογένεια στον Απόστολο Παύλο και στην εποχή του».
Στην εισήγηση έγινε λόγος για τον τρόπο με τον οποίοθεωρούν τον γάμο και την οικογένεια οι σύγχρονοι του Παύλου έλληνες συγγραφείς. Από τον γάμο του Δία με την Ήρα που αποτελούσε πρότυπο γάμου στην αρχαιότητα, έγινε αναφορά στο χριστιανικό γάμο και υπογραμμίστηκε η διαφορά του από εκείνον των εθνικών. Ο χριστιανικός γάμος αποτελεί «μυστήριο μέγα».
Δεύτερος εισηγητής ο Επ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης εισηγήθηκε το θέμα: «Η ζωή της οικογένειας κάτω από τον Μωσαϊκό Νόμο». Με τον τίτλο «Μωσαϊκός Νόμος» εννούνται οι διατάξεις του Νόμου που διατρέχουν το σύνολο των βιβλίων της Π. Διαθήκης.
Αναφέθηκαν οι πλέον γνωστές περιπτώσεις οικογενειών όπως των Πατριαρχών και των Βασιλέων, οι οποίες απασχολούν τους συγγραφείς των βιβλίων της Π. Διαθήκης. Επιχειρήθηκε μία διάκριση σε τέσσερεις τύπους οικογενειών που συναντάμε στην Π. Διαθήκη. Ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα το υλικό που υπάρχει στη σοφιολογική γραμματεία για το ρόλο των μελών της οικογένειας.
Στη δεύτερη Συνεδρία προήδρευσε ο ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Πρόεδρος της Επισημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Πρώτος εισηγητής ο ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ κ. Ζήσης Παπαδημητρίου ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «η Σύγχρονη Ελληνική Οικογένεια. Προβλήματα και Προοπτικές».
Αν και λέχτηκε ότι η σημερινή κρίση της κοινωνίας και των θεσμών συνεπάγεται και κρίση στην οικογένεια η εισήγηση του κ. Παπαδημητρίου κυριαρχήθηκε από αισιόδοξο τόνο.
Αναφέρθηκαν οι διάφορες μορφές οικογενειακής ζωής στην Ελλάδα και εντοπίστηκαν τα κύρια προβλήματα (μονογονεϊκή μορφή, μείωση της γαμηλιότητας, αύξηση μέσης ηλικίας γάμου, πτώση της γενητικότητας και αύξηση των διαζυγίων) τα οποία δεν αποτελούν στην ουσία κρίση αλλά έκφραση προσαρμοστικότητας.
Δεύτερη εισηγήτρια η Επ. Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μυρτώ Κούτιτα – Καϊμάκη η οποία είχε ως θέμα της: «Όροι συγγένειας στον Απόστολο Παύλο. Γλωσσολογική προσέγγιση».
Έγινε εκτενής αναφορά στην σχετική με την οικογένεια ορολογία. Αρχικά διευκρινίστηκε ότι η γλώσσα των παύλειων επιστολών είναι η κοινή ελληνιστική, η οποία εκείνη την εποχή διαφοροποιούνταν όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά. Όροι όπως «οίκος, οικογένεια, οικεία, πατήρ, υιός, τέκνο, αδελφός, συγγενής, πρωτότοκος, κλπ» αναλύθηκαν διεξοδικά όπως χρησιμοποιούνταν στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
Κατά την απογευματινή Συνεδρία προήδρευσε ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Δημήτριος Καϊμάκης.
Εισηγήσεις έγιναν από:
Α) Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο Παναγιωτόπουλο με θέμα: «μικτές οικογένειες μεταξύ ετεροδόξων ή ετεροθρήσκων».
Ο ομιλητής αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του από την ποιμαντική διακονία του στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στη σύγχρονη πραγματικότητα της Αμερικής όπου κατοικούν «πάσαι αι φυλαί της γης» και το 80% των γάμων των ορθοδόξων είναι μικτοί και η τοπική Εκκλησία προσπαθεί να συγκρατήσει το ορθόδοξο μέλος στην πίστη του αλλά συγχρόνως να ευαγγελιστεί την ορθόδοξη πίστη και στο ετερόδοξο ή αλλόθρησκο μέλος.
Β) ο Χωροεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος Χαζηουρανίου με θέμα: «Η οικογένεια στην εποχή των πολυμέσων και της παγκοσμιοποίησης».
Στην εποχή μας η Εκκλησία είναι πάντοτε ανοιχτή σε θέματα επικοινωνίας και διαδυκτίου. Το διαδύκτιο ασφαλώς αποτελεί την πύλη εισόδου για τον σύγχρονο προβληματισμό των νέων αλλά και της σύγχρονης οικογένειας.
Γ) ο Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μόσχος Γκουτζιούδης με θέμα: «Η Οικογενειακή ζωή και οι αρχαιότητες της εποχής του Αποστόλου Παύλου».
Μέσα από τις αρχαιότητες που έχουν διασωθεί από τις πόλεις της παύλειας ιεραποστολής προτείνεται γιά νέα ανάγνωση των χορίων που αναφέρονται στην οικογενειακή ζωή των πρώτων χριστιανών.
Βοηθητικά χρησιμοποιείται το αρχαιολογικό υλικό που έχει διασωθεί από την Πομπηΐα και το Herculaneum.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα συνεχιστεί κανονικά με το πρωί του Σαββάτου.
- Εμφανίσεις: 33727