Ολοκληρώθηκε η Δ΄ Διάσκεψη Θρησκευτικών Ηγετών

ImageΡώμη - Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στη Ρώμη, η Δ’ Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των θρησκευτικών ηγετών, πριν τη σύνοδο κορυφής

της «Ομάδας των Οκτώ».

 

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του φόρουμ έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

 

Κατά τη συνάντηση, διαβάστηκε  χαιρετισμός του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης των παγκόσμιων κανόνων μετά την κρίση, στο επίκεντρο της δράσης μας θα βάλουμε την ηθική διάσταση, προτείνοντας τέτοια «πάγκοινα πρότυπα», που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη των διεθνών οικονομικών και χρηματιστικών δραστηριοτήτων».

 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας, επίσης, εξέφρασε την άποψή του για το ρόλο των θρησκευτικών οργανώσεων στη διαδικασία αυτή: «Οι σκέψεις και η συμβολή των θρησκευτικών ηγετών στην ανάπτυξη αυτών των θεμάτων όπως η ειρήνη, η ευημερία και η αλληλεγγύη, θα βοηθήσει τους επικεφαλής της «Ομάδας των Οκτώ »στην Ακουίλα να θυμηθούν ότι όταν μιλάμε για νέους κανόνες της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ή την ανάπτυξη, ή για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, μιλάμε για τα ζητήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή ».

 

Ο Σ. Μπερλουσκόνι εξήρε τη σημασία της Δ' Συνόδου Κορυφής των  θρησκευτικών ηγετών: «Η συνάντηση κορυφής στην οποία οι ηγέτες των διαφόρων θρησκειών συναντιούνται και σκέφτονται για  την αναζήτηση κοινών απαντήσεων σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, επιβεβαιώνει ότι αυτή είναι η μόνη προσέγγιση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε εμπρός στην πορεία καλυτέρευσης της ζωής στον κόσμο».

 

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκφώνησε τον  χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στους συμμετέχοντες της διάσκεψης κορυφής.

 

Εν όψει της οικονομικής κρίσης «οι συζητήσεις που κάνουν οι θρησκευτικές κοινότητες, πρέπει να εστιάζεται στην ανάγκη για θέσπιση κοινών προτύπων και ηθικών συστημάτων, προκειμένου να λύνουν τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και το περιβάλλον», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα.

 

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της θρησκείας στο δημόσιο βίο, ο Πατριάρχης σημείωσε ότι «οι θρησκείες προωθούν τις αλλαγές μέσω της προσφυγής στα βάθη της ανθρώπινης καρδιάς. Τονίζουν, επίσης, τη σχέση μεταξύ της πνευματικής υποχρέωσης και της ηθικής περιβαλλοντικής πρακτικής».

 

Την ίδια ημέρα, στη γενική υποδοχή, την οποία πραγματοποιεί κάθε Τετάρτη ο Πάπας Βενέδικτος XVI, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν εκεί, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ιδιαίτερα: «Χαιρετίζω τους διάφορους θρησκευτικούς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη, στη διεθνή διάσκεψη για το διαθρησκευτικό διάλογο. Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία, που πραγματοποιήθηκε από τη ιταλική επισκοπική συνδιάσκεψη με συνεργασία του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι σημαντική. Είμαι βέβαιος ότι η διάσκεψη θα επιστήσει την προσοχή των πολιτικών ηγετών του κόσμου  στη σημασία της θρησκείας στη ζωή της κάθε κοινωνίας, και θα τους υπενθυμίσει το καθήκον για την εξασφάλιση  του κοινού καλού στην πολιτική ».

 

Τη δεύτερη ημέρα στο φόρουμ  αγόρευσαν: ο πρωθιερέας Λεονίντ Κισσκόβσι(ΗΠΑ), ο ιδρυτής της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, καθηγητής  Αντρέα Ρικκάρντι (Ιταλία),ο ραββίνος Mordechai Piron (Ισραήλ), ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ισλαμικής Επιτροπής Muhammadiyah Din Siamsuddin (Ινδονησία), ο Λουθηρανικός Επίσκοπος  Νικόλαος Schneider (Γερμανία) καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες από τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Μαρόκο, την Αιθιοπία και άλλες χώρες.

 

Πολλοί εισηγητές  υπογράμμισαν όχι μόνο τη σημασία του ορισμού των κοινών θέσεων σχετικά με τα τρέχοντα θέματα, αλλά και την ανάγκη διατήρησης της ταυτότητας των παραδοσιακών θρησκευτικών παραδόσεων του κόσμου.

 

Χαρακτηρίζοντας την παρούσα οικονομική κρίση, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του  Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Γεώργιος Ριαμπίχ, στην ομιλία του επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «ο σύγχρονος καπιταλισμός που απέρριψε το μαρξισμό, φάνηκε συνεπής μαθητής του, όσον αφορά την προτεραιότητα των οικονομικών σχέσεων από τις πνευματικές».

 

Σύμφωνα μ' αυτόν, «η κύρια προσπάθεια των κορυφαίων χωρών του κόσμου κατά την τελευταία δεκαετία, έχει επικεντρωθεί στις υλικές συνθήκες της ζωής του ανθρώπου, ενώ η πνευματική ζωή ήταν στην καλύτερη περίπτωση περιορισμένη στην ιδιωτική σφαίρα και έμεινε έξω από τα ενδιαφέροντα της κοινωνίας».

 

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρότεινε να διεξάγεται η κοινή έρευνα και να αναπτύσσονται «μοντέλα επανένταξης της θρησκείας στο δημόσιο βίο», αρνούμενος, όμως, την υποταγή της θρησκείας στους πολιτικούς στόχους και, αντιστρόφως, τη μεταμόρφωση της πολιτικής σε ψευδοθρησκευτική δραστηριότητα.

 

Με το κλείσιμο των εργασιών τους, οι συμμετέχοντες της Δ' Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής των θρησκευτικών ηγετών ενέκριναν έκκληση προς τους ηγέτες την «Ομάδας των Οκτώ».

 

Θα δοθεί στον  πρωθυπουργό  της Ιταλίας Σ. Μπερλουσκόνι για την ενημέρωση όλων των μελών της συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί εδώ, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

 

Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου των Εκκλησιών του Καναδά ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την επόμενη σύνοδο κορυφής των θρησκευτικών ηγετών, κατά το επόμενο έτος, αφού ο Καναδάς θα έχει την προεδρία της «Ομάδας των Οκτώ».

 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, που έλαβε άμεσα μέρος στη διοργάνωση και διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της διαθρησκευτικής διάσκεψης από την πλευρά  της  Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προσέφερε δεξίωση προς τιμήν των μελών της Διάσκεψης Κορυφής. 
Εμφανίσεις: 23039
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!