"Θεολογική Σχολή Χάλκης έναντι της Κύπρου"

ImageΚωνσταντινούπολη - Φόρμουλα που θα επιτρέψει στην Τουρκία να ξεπεράσει το σκόπελο της υλοποίησης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο,

υποστηρίζει ότι βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο τουρκικός Τύπος.

 

Αρκετές τουρκικές εφημερίδες προβάλλουν σήμερα τη θέση ότι η Τουρκία δεν θα πιεστεί να ανοίξει λιμάνια κι αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας έτσι το Πρωτόκολλο της 'Αγκυρας, αν προχωρήσει σε άλλα σημαντικά ανοίγματα.

 

Και η εφημερίδα "Σαμπάχ" αναφέρει ότι μια κίνηση που θα απαλλάξει την Τουρκία από τις κυπριακού ενδιαφέροντος υποχρεώσεις της είναι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έναν από τους όρους που έχει θέσει η ΕΕ προς την 'Αγκυρα και ο οποίος όμως δεν αφορά άμεσα την Κύπρο αλλά την Ελλάδα.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες προέκυψαν από επίσκεψη Τούρκων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι είχαν συνάντηση και με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλι Ρεν.

 

«Θεολογική Σχολή Χάλκης έναντι Κύπρου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Σαμπάχ", η οποία γράφει πως ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση στην Κύπρο και δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Τουρκίας μέχρι το τέλος του έτους, η 'Αγκυρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπτώσεις αν καταφέρει να κάνει άλλου είδους σημαντικά βήματα, που θα διαγράψουν τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί εναντίον της στις Βρυξέλλες.

 

Θρησκευτικές ελευθερίες

 

Ο Ερντάλ Σαφάκ, ο διευθυντής της εφημερίδας Σαμπάχ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους δημοσιογράφους που συνάντησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι αυτό που αναμένει η ΕΕ από την Τουρκία μέχρι το τέλος του 2009 είναι διεύρυνση των ελευθεριών με νομικές ρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις θρησκευτικές ελευθερίες.

 

«Αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό και δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Κύπρου αλλά ενισχυθεί το χέρι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κάποια βήματα, τότε αυτή η κίνηση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό λόγο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα», φέρεται να δήλωσε προς τους Τούρκους δημοσιογράφους εκπρόσωπος υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

«Μην ανησυχείτε»

 

Μάλιστα, την ίδια άποψη οι Τούρκοι δημοσιογράφοι άκουσαν και από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες. «Μην ανησυχείτε, δεν θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αν η 'Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ανοίγοντας τα λιμάνια της προς τους Ε/Κ. Αλλά με έναν όρο: η Τουρκία να κάνει βήματα σε άλλους τομείς, να κάνει ανοίγματα.

 

Για παράδειγμα, να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Να το ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή, όπως κατά την περίοδο των καυτών συζητήσεων για το άνοιγμα των λιμανιών...».

 

Ναι μεν αλλά, για Κύπρο

 

Η "Ραντικάλ" γράφει επίσης σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες ότι ξεκαθάρισε πως η Τουρκία μπορεί να απαλλαχθεί από τη σύνδεση της ενταξιακής της πορείας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, αν υπάρξουν άλλες μεταρρυθμίσεις.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο Όλι Ρεν ρωτήθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο αν «θα υπάρξει σιδηροδρομικό δυστύχημα στο τέλος του 2009», ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι «δεν είναι σωστό να δίνουμε βάρος μόνο στο Κυπριακό.

 

Η Κύπρος οπωσδήποτε είναι σημαντικό θέμα, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο της ενταξιακής πορείας είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

 

Η "Ραντικάλ" επισημαίνει ακόμη ότι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως η Τουρκία μπορεί να απαλλαχθεί από τον εφιάλτη της επαναξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας, αν μέχρι το τέλος του 2009 επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίσει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.

 

Δύο ζητήματα

 

Και η "Μιλλιέτ" γράφει ότι το μήνυμα του Όλι Ρεν είναι ότι η Τουρκία πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να εργαστεί για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά τα πράγματα θα δυσκολέψουν!

 

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Χασάν Τζεμάλ από τις Βρυξέλλες, η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα.

 

Πρώτον, τις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον, την επίλυση του Κυπριακού. «Αναμένουμε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το Πρωτόκολλο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Όλι Ρεν.

 

Ο Χασάν Τζεμάλ διερωτάται τι θα γίνει αν δεν ανοίξει τα λιμάνια της η Τουρκία για τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαντά ο ίδιος, προφανώς από την παρασκηνιακή εικόνα που έλαβε στις Βρυξέλλες, ότι αυτό δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου.

 

Θα συνεχιστούν οι σχέσεις με την ΕΕ με μια φόρμουλα, η οποία θα βρεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και αυτό θα είναι ένα νέο και σοβαρό χτύπημα.
Εμφανίσεις: 35305
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!