Ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο στη Μητρόπολη Βεροίας

ImageΈνα μνημείο της Βέροιας, το τέμενος Μενδρεσέ, ανακαίνισε και διαμόρφωσε πρόσφατα,

σεβόμενη κατά κεραία την προγενέστερη κατάστασή του, η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, έπειτα από τις ενέργειες του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, ο οποίος φρόντισε και εξασφάλισε προ λίγων ετών την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, εντάσσοντας το έργο στο πλαίσιο των δράσεων αξιοποίησης ιστορικών μνημείων άλλων θρησκειών που μένουν ανεκμετάλλευτα, μετατρέποντας τη χρήση τους σε αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Το «Auditorium: Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο», όπως ονομάζεται πλέον, βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Βήμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στη Βέροια και μέχρι σήμερα έχει ήδη φιλοξενήσει δύο εκδηλώσεις, ενταγμένες στο πλαίσιο των «ΙΕ΄ Παυλείων».

 

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου και αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παύλου Πυρινού, ιστορικού ερευνητή της περιοχής, ενώ η δεύτερη έγινε μόλις χθες, Τρίτη 9 Ιουνίου 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση του τόμου «Προσωπογραφικά και Ιστορικά», που αφορά πρακτικά από δύο επιστημονικά συνέδρια και δύο ημερίδες που διοργάνωσε η Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης κατά τα έτη 2000 έως 2002.

 

 

Τον τόμο αυτό παρουσίασε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτος.

 

Οι δύο εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, ενώ με την παρουσία τους τις τίμησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας Παντελεήμων και Σαμαρείας Αμβρόσιος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), καθώς και η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου.

 

Πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέροντα χώρο, αρχιτεκτονικά αλλά και ιστορικά, καθώς μελέτες αναφέρουν πως πρωτίστως χτίστηκε εκεί Αρχαίος Ναός, στη συνέχεια Χριστιανικός Ναός και στα ερείπιά του, Τέμενος.

 

Μάλιστα, πολλά από τα υλικά του Χριστιανικού Ναού χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση του τεμένους, είναι εμφανή άλλωστε πολλά εξ αυτών.

 

Να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμανε άλλωστε πολλάκις και ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως  Βεροίας και καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, πρώτο μέλημα του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, από τις πρώτες μέρες της Αρχιερατείας του στη Μητρόπολη Βεροίας, ήταν η αναστύλωση της Παλαιάς Μητρόπολης, ενός μοναδικού μνημείου ανεκτίμητης ιστορικής, αλλά και εκκλησιαστικής αξίας.

 

Ωστόσο, η εμπλοκή διαφόρων φορέων προκαλεί δυστοκία στην εξέλιξη του έργου και ενώ έχουν ήδη καταρτιστεί οι σχετικές μελέτες, δεν έχει προχωρήσει ούτε κατ’ ελάχιστον η διάσωση του Χριστιανικού Μνημείου.

 

ΑΞΙΖΕΙ, λοιπόν, ο κάθε χριστιανός να επισκεφθεί κατ’ αρχάς το Βήμα του Απ. Παύλου στη Βέροια και με την ευκαιρία, να επισκεφθεί και το μνημείο στο οποίο στεγάζεται το «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο». 
Εμφανίσεις: 33136
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!