Ο Πατρών Χρυσόστομος 1 χρόνο μετά τον σεισμό στην Πάτρα

ImageΠερισσότερα από 300 κτήρια στην Αχαΐα είχαν κριθεί προσωρινώς ακατάλληλα, μεταξύ των οποίων και 16 κτήρια δημοσίων υπηρεσιών

ή κοινωφελών ιδρυμάτων.

 

Ανυπολόγιστες χαρακτηρίστηκαν οι ζημιές που υπέστησαν αρκετοί Ναοί της Ιερά Μητροπόλεως Πατρών. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος βρέθηκε τότε από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες συμπολίτες μας και συνεχώς επισκέπτετο και επισκέπτεται τα χωριά που είχαν υποστεί ζημιές, στηρίζοντάς τους ηθικά και υλικά.

 

Ένα χρόνο μετά και παρά τις όποιες δεσμεύσεις τις Πολιτείας για την δημιουργία Προγράμματος  Ανασυγκρότησης των Νομών Αχαϊας και Ηλείας από φυσικές καταστροφές, όλες οι ενέργειες προχωρούν με ρυθμούς “χελώνας”.

 

Από πλευράς Εκκλησίας, όπως μας είπε ο Σεβασμιώτατος, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των πληγέντων Ιερών Ναών. Οι μελέτες όλες έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

Για όσους Ναούς θα ανεγερθούν εκ νέου έχει δοθεί η άδεια από την Ναοδομία. Ήδη άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως των μνημείων Αγίου Δημητρίου Μπάδα, Ιεράς Μονής Μαρίτσης και παλαιάς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μιντιλογλίου.

 

 Επίσης και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης ήδη εργάζεται συνεργείο για την αποκατάσταση, ενώ σε συνεργασία της Ι.Μ. Πατρών, με το Υπουργείο Πολιτισμού και την τοπική Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προωθείται το θέμα της Παντανάσσης μετά πάσης λεπτομερείας.

 

Το συγκεκριμένο έργο θα απαιτήσει και χρόνο και χρηματικά ποσά αρκετά μεγάλα.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος σχετικά με το θέμα του περυσινού σεισμού ανέφερε επίσης τα εξής:

 

«Θυμόμαστε με συνοχή καρδίας την ημέρα της 8ης Ιουνίου 2008 που έγινε ο φοβερός σεισμός στην Πάτρα. Ένα έτος μετά υψώνουμε τα μάτια μας στο Θεό και τον ευχαριστούμε γιατί ελέησε να μη πάθει η πόλη μας, ο τόπος μας, μεγαλύτερο κακό.

 

Θρηνήσαμε ένα αδελφό μας, για τον οποίο προσευχόμαστε πάντοτε, ο Θεός να τον αναπαύει στην Ουράνια Βασιλεία του. Είδαμε Ιερούς Ναούς να έχουν καταρρεύσει  ή να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, σπίτια να έχουν πέσει, περιουσίες να έχουν καταστραφεί.

 

Μέσα από όλα αυτά διαπιστώσαμε  την ανθρώπινη αδυναμία μας, τη σχετικότητά μας και φθαρτότητα των υλικών αγαθών.

 

Ο σεισμός, είπαν και λέγουν οι ειδικοί επιστήμονες είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Ναι είναι ένα φυσικό φαινόμενο όντως. Όμως τα πάντα διακατέχει η πανσθενουργός δύναμις του Υψίστου, η πρόνοιά Του για τον άνθρωπο και το κάθε τι  συμβαίνει, γιατί Εκείνος το επιτρέπει.

 

Μέσα από τα γεγονότα τις καταστάσεις  και τις δοκιμασίες ακόμα, φαίνεται η αγάπη του Κυρίου μας.

 

Άς δούμε την παιδαγωγική Του μέριμνα για μας, ας δούμε το Πατρικό του χέρι και ας τον ευχαριστήσουμε γιατί εκτός από τις αδυναμίες γενικά κάποιων κτηρίων  που διαπιστώσαμε εξ αιτίας του σεισμού και τις κατασκευαστικές αδυναμίες μερικών Ιερών Ναών, οι οποίες αποκαθίστανται για την ασφάλεια των ανθρώπων, διαπιστώσαμε πιστεύω και την δική μας αμαρτωλότητα για την οποία ας ζητήσουμε το μέγα έλεος του Κυρίου μας και ας μετανοήσουμε, παρακαλούντες τον Κύριον να ρύσει στο εξής ημάς της φοβεράς του σεισμού απειλής, ταις πρεσβείας της Παναχράντου Αυτού και Παναγίας Μητρός, του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και πάντων των Αγίων Του.

Εμφανίσεις: 35922
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!