Ο Σινώπης Αθηναγόρας τέλεσε Ακολουθία στην Σινώπη

ImageΒρυξέλλες - Την Τρίτη 26 Μαΐου 40μελής ομάδα χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου

αναχώρησε από τις Βρυξέλλες για εξαήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη Σινώπη και στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.

 

Την ομάδα αποτελούσαν μέλη ενοριών της Ιεράς Μητρόπολεως από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κυρίως Έλληνες και Βέλγοι, αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

 

Οργανωτής της εκδρομής και επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Αθηναγόρας.

 

Πρώτος σταθμός ήταν η Σινώπη, πόλη στον Εύξεινο Πόντο με σημαντικό ελληνικό στοιχείο πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.

 

 

Από τις πέντε ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης διασώζονται σήμερα τα υπολείμματα μιας βυζαντινής εκκλησίας του 7ου αιώνα.

 

Σε αυτόν ακριβώς το χώρο ο Θεοφιλέστατος ετέλεσε, παρουσία και τοπικών δημοσιογράφων, τον Εσπερινό της Αναλήψεως, γεγονός με ιδιαίτερη θρησκευτική βαρύτητα καθώς επρόκειτο για την πρώτη ακολουθία που ετελείτο από Επίσκοπο Σινώπης από τον 14ο αιώνα καθώς και η πρώτη ακολουθία από τότε που ο Ελληνισμός αναγκάστηκε, πριν από 85 χρόνια, να εγκαταλείψει την πατρώα γη.

 

Αφού απήλαυσαν τις φυσικές ομορφιές του τόπου όπως τους καταρράκτες του Erfelek και τις προσχώσεις της θάλασσας στην καταπράσινη γη, οι ταξιδιώτες, μετά από πολύωρο ταξίδι, κατέληξαν στην Καππαδοκία, στο κέντρο της Ανατολίας.

 

Πρόκειται για ένα τόπο κατάφορτο με μνήμες και μνημεία αδιάλειπτης χριστιανικής και ελληνικής παρουσίας από τον 3 αιώνα. Είναι η πατρίδα των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Νύσσης, Γρηγορίου του Θεολόγου και πολλών άλλων Αγίων.

 

 

Τον τόπο αυτό επέλεξε η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για να τελέσει το Σάββατο 30 Μαΐου εσπερινό από κοινού με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ και παρουσία εκατοντάδων αδελφών ορθοδόξων από Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Η.Π.Α και αλλού στον διασωζόμενο ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη της Σινασού (Mustafapasha).

 

Την επομένη, η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην πόλη της Μαλακοπής (Derinkuyu), προεξαρχόντων των δύο Πατριαρχών και παρουσία του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και χιλίων περίπου πιστών.

 

 

Η κατανυκτική αλλά ταυτόχρονα και λαμπρή Θεία Λειτουργία  αποτέλεσε το αποκορύφωμα της επίσκεψης στους αγιασμένους αυτούς τόπους.

 

Το Πατριαρχικό Συλλείτουργο διήρκεσε άνω των τριών ωρών, ενώ οι ψαλμωδίες των παρισταμένων που συνόδευαν την ελληνική και τη ρουμανική χορωδία συνέβαλαν ώστε οι παρευρισκόμενοι να αισθανθούν μια πρωτόγνωρη συγκίνηση και πνευματική ανάταση.

 

Ο υπόλοιπος χρόνος του οδοιπορικού αυτού αφιερώθηκε στην επίσκεψη των μοναδικών φυσικών φαινομένων της περιοχής τα οποία πέραν του γεωλογικού ενδιαφέροντός τους έχουν για τους Έλληνες και γενικότερα την Ορθοδοξία αναμφισβήτητη θρησκευτική αξία.

 

Στους ηφαιστιογενείς βράχους της κοιλάδας του Göreme (Κόρεμα) οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων λάξευσαν μοναδικής πολιτιστικής αξίας αγιογραφημένες εκκλησίες, 8 από τις οποίες μπορέσαμε να θαυμάσουμε.

 

Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι 35 υπόγειες πολιτείες που αναπτύσσονται σε πολλά επίπεδα και διακλαδώσεις και στις οποίες οι Χριστιανοί κατέφευγαν κατά τη διάρκεια των ποικίλων επιδρομών έως τον 12 αιώνα.

 

Την τελευταία ημέρα οι εκδρομείς είχαν την ευλογία να επισκεφθούν στο χωριό Προκόπι (Urgüp) το λιτό ενδιαίτημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και να τελέσουν τρισάγιο εις μνήμην των Καππαδοκών Αγίων και Μαρτύρων.

 

Στο λίγο χρόνο που διέθεταν πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής οι εκδρομείς επισκέφθηκαν στο προάστιο της Καισαρείας Μουταλάσκη (Talas) τον επιβλητικό ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει μετατραπεί σε τζαμί από το 1924.

 

Στο οδοιπορικό αυτό έγινε σε όλους τους προσκυνητές αντιληπτή η πνευματική και ιστορική σπουδαιότητα των τόπων αυτών και η προσπάθεια που καταβάλλει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των Αγίων Πατέρων και Μαρτύρων που γεννήθηκαν, έζησαν, ασκήτευσαν και αγίασαν στους ιερούς αυτούς τόπους.  
Εμφανίσεις: 56501
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!