Έκθεση φωτογραφιών μοναχού Θεοδοσίου Σιμωνοπετρίτη

ImageΈκθεση του μοναχού Θεοδοσίου Σιμωνοπετρίτη με τίτλο, «ΑΘΩΣ», ΩΔΕ ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΙ ΗΡΕΤΙΣΑΜΗΝ διοργανώνεται από 21 έως 31 Μαΐου

2009, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, από το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη.

 

Στην έκθεση ο αγιορείτης μοναχός παρουσιάζει δουλειά του από τη ζωή στο Όρος, μέσα από  60 περίπου φωτογραφίες οργανωμένες σε πέντε θεματικές ενότητες με βάση το περιεχόμενο.

 

«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν παρουσιαστεί πολλές σύγχρονες φωτογραφήσεις του Αγίου Όρους.

 

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για φωτογραφικές λήψεις επισκεπτών. Εξοικειωμένος η όχι με το Άγιον Όρος, ο απλός επισκέπτης η και ο ευλαβής προσκυνητής αποτυπώνει ο,τι τον εντυπωσιάζει, ο,τι αντιλαμβάνεται πως διαφοροποιείται από τις εικόνες των σύγχρονων κοινωνιών.

 

Η περίπτωση του μοναχού Θεοδοσίου είναι διαφορετική. Ήρθε πριν από πολλά χρόνια και εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος.

 

Όχι μόνο επέλεξε συνειδητά τον τόπο, αλλά τον αγάπησε και τον έκανε κατοικία του. Αυτό που φωτογραφίζει δεν είναι ένα ξένο εντυπωσιακό τοπίο, αλλά το σπίτι του.

 

Δεν αναζητά το διαφορετικό. απλώς μας επιτρέπει να δούμε «το σκήνωμα του οίκου του». Δεν απεικονίζει εξωτερικό τόπο, αλλά εσωτερικό, τον Άθω, όπου εγκαταβιώνει.

 

Οι εικόνες του μοναχού Θεοδοσίου χωρίζονται σε πέντε ενότητες.

 

 Η πρώτη ενότητα είναι μία μελέτη πάνω στις σχέσεις του δομημένου χώρου με το φυσικό τοπίο και τα μεταξύ τους όρια. όρια που στον Άθω δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα.

 

Η ενότητα αυτή εκφράζει αυτόν τον προβληματισμό, συγχρόνως όμως δείχνει και την τεχνική δεξιότητα του φωτογράφου.

 

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει δείγματα της παρουσίας των ανθρώπων, ιδιαίτερα των κεκοιμημένων των χιλιάδων ανωνύμων, στα χέρια των οποίων οφείλονται χειροτεχνήματα, εργαλεία, λατρευτικά αντικείμενα. μικρές λεπτομέρειες από τις οποίες είναι γεμάτος ο Άθως και υποδηλώνουν τη μακρά συνέχεια και την παράδοσή του.

 

Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στις ίδιες τις ανθρώπινες μορφές του Άθω, τους μοναχούς, νεότερους και παλαιότερους, τους ασκητές αλλά και τους προσκυνητές που διεισδύουν στα σκηνώματα των μοναχών.

 

Η τέταρτη ενότητα εισέρχεται στον πυρήνα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο Άγιον Όρος, στο λειτουργικό βίο.

 

Είναι μία από τις λίγες φορές που όψεις του λειτουργικού βίου αποτυπώνονται από έναν μοναχό, και αυτό έχει ασφαλώς τη σημασία του και ερμηνεύει τη δύναμη αυτών των εικόνων.

 

Η πέμπτη ενότητα, τέλος, αποτυπώνει σπάνιες όψεις της θαυμαστής αγιορειτικής φύσης.

 

Οι λήψεις του μοναχού Θεοδοσίου εντάσσονται στην παράδοση της αγιορειτικής φωτογραφίας, στην οποία προσθέτουν νέες ποιότητες και αποχρώσεις».

 

Αγιορειτική Φωτοθήκη

 

Χώρος έκθεσης: Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη

 

Εγκαίνια έκθεσης:  Πέμπτη 21 Μαΐου  2009, ώρα 20:30

 

Διάρκεια έκθεσης:  21 έως 31 Μαΐου  2009

 

Ώρες λειτουργίας:  Κάθε μέρα 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00

 

Πληροφορίες:   Έλλη Αβραμίδου, Κατερίνα Καλουδοπούλου, Τριαντάφυλλος Κουρούκλας

 

Τηλ.: 2313302833,34      φαξ: 2313302837 
Εμφανίσεις: 64270
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!