Τρία χρόνια χωρίς τον Καθηγητή Νίκο Ματσούκα

ImageΣτα πλαίσια συμπλήρωσης τριών ετών από την εκδημία του μακαριστού Καθηγητού Θεολογίας Νικολάου Ματσούκα (1934-2006) τελέστηκε

την  Κυριακή 3ης Μαΐου στην πόλη της Ξάνθης, γενέτειρα του εκλιπόντος, σε κλίμα κατάνυξης και ιδιαίτερης συγκίνησης επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθη και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, παρουσία των μελών της οικογένειας, του Κοσμήτορα της Θεολογικής και συναδέλφων του μακαριστού.

 

Ακολούθησε η έναρξη επιστημονικής Διημερίδας αφιερωμένης στην μνήμη του στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως, της οποίας την διοργάνωση ανέλαβε η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος τόνισε το βάρος της απώλειας του μακαριστού τόσο για την οικογένεια και τους οικείους του, όσο και για την θεολογική κοινότητα της χώρας.

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ως ποιμενάρχης της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου είχε την τιμή να διαπιστώσει «την ευρυμάθεια, το αυθεντικό Ορθόδοξο φρόνημά του, την οξύνοιά του, την ευρύτητα του πνεύματος, την γόνιμη θεολογική σκέψη του που διαμόρφωσε την θεολογική σκέψη πλήθους φοιτητών».

 

 

Τόνισε παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον και την αγάπη του μακαριστού για την πόλη και τα «σεβάσματα» της Ξάνθης, ιδιαίτερα για την ιστορική Μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και την προθυμία του να παραστεί αρωγός της τοπικής εκκλησίας κάθε φορά που αυτό του ζητούνταν.

 

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τη διδασκαλία του εκλιπόντος ως μια θεολογία «ρωμαλέα, με πνεύμα ελευθερίας, με εσωτερική αρμονία, με σύνδεση με την Πατερική θεολογία, με μεγαλείο πνεύματος, με θυσιαστική αυτοπαραίτηση και μόχθο, με αγάπη για το πρόσωπο· μια θεολογία πλήρεις Πνεύματος και Αληθείας».

 

Στην συνέχεια ο Κοσμήτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Κογκούλης τόνισε ότι «η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη καθώς και η πολυδιάστατη σκέψη του αποτυπωμένη σε ένα πλούσιο συγγραφικό, θεολογικό και λογοτεχνικό έργο που διδάσκει και καθοδηγεί σήμερα τους μαθητές του και όχι μόνο».

 

Την Δευτέρα έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος της Διημερίδας με εισηγήσεις συναδέλφων, συνεργατών και μαθητών του σε ειδική εκδήλωση στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εν συντομία διάφορες πτυχές του θεολογικού, συγγραφικού και λογοτεχνικού έργου του καθηγητή Νικόλαου Ματσούκα αναδεικνύοντας έτσι κατά το μέτρο του δυνατού το πολυσχιδές του έργο.

 

Χαρακτηριστικά οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε μια σειρά θεμάτων που ενέπνευσαν και αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και προβληματισμού του μακαριστού, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν το πώς η σύγχρονη ορθόδοξη θεολογική σκέψη βρήκε νέους ορίζοντες μέσα από την μελέτη του πολύτιμου έργου του.

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων είναι η ανάγκη περαιτέρω επισταμένης μελέτης και ανάδειξης του έργου του ως μια πολύτιμη προσφορά στην σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογική σκέψη και την ελληνική διανόηση γενικότερα.

  

Εμφανίσεις: 39708
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!