"Λουκέτο" στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή

Image
Πατμιάδα Σχολή
Η ακατανόητη και προκλητική αδιαφορία του κράτους αλλά και των τοπικών εκπροσώπων

της πολιτικής μας σκηνής που φέρουν επίσης τεράστιες ευθύνες, οδηγεί σε ένα μεγάλο δράμα, η μοίρα του οποίου ήταν δυστυχώς προδεγιαγεγραμμένη τα τελευταία 3 περίπου χρόνια:

 

Η Πατμιάδα του Γένους Εκκλησιαστική Σχολή οδηγείται σε οριστικό ‘λουκέτο’ μέσα στο προσεχές διάστημα. Η είδηση από το νησί της Αποκάλυψης δεν είναι καθόλου ευχάριστη και σηματοδοτεί το τέλος της μεγάλης πορείας μιας Σχολής που έγραψε –κυριολεκτικά- ιστορία από την ίδρυσή της.

 

ΑΝΑΔΡΟΜΗ

 

Τα κτίρια της Πατμιάδας σχολής είναι οικοδομημένα λίγο πιό πάνω από το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης και κάτω από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Η σχολή ιδρύθηκε το 1713 από τον Άγιο Μακάριο Καλογερά, που ήταν Πάτμιος, και είχε σπουδάσει στην Κωνσταντινούπολη φιλοσοφία και θεολογία.

 

Η Κωνσταντινούπολη ήταν η μητρόπολη της γνώσης για εκείνη την εποχή. Εκεί προετοιμάζονταν οι δάσκαλοι που θα πήγαιναν να δημιουργήσουν σχολές και να διδάξουν σε αυτές σε όλη την Ελλάδα. Όλες αυτές οι προσπάθειες που γινόταν τότε για μάθηση, ήταν ενταγμένες μέσα στο γενικότερο κλίμα της εποχής για πνευματική ανάπτυξη, που θα συντελούσε αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης. Τότε και μόνο τότε ο λαός θα ήταν έτοιμος να κερδίσει την λευτεριά του.

 

Ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο, μια και από την Πατμιάδα αποφοίτησαν αγωνιστές της Επανάστασης, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' , ο δάσκαλος του γένους Αδαμάντιος Κοραής και οι Εμμ. Ξάνθος και Δ. Θέμελης. Η Πατμιάδα σχολή στην αρχή της ιστορίας της δεν ήταν παραπάνω από μερικά μικρά κτίσματα που μπορούσαν να φιλοξενήσουν λίγους μόνο μαθητές.

 

Η δίψα όμως τότε των Ελλήνων για μάθηση, έφερε πολλούς στο νησί που ήθελαν να φοιτήσουν στην σχολή. Ετσι έγινε επιτακτική η ανάγκη για επέκταση των κτιρίων και για την στελέχωση του με περισσότερους δασκάλους. Το θέμα της επέκτασης καλύφθηκε με την συμβολή εύπορων Πατμίων που αναγνώριζαν την προσφορά της σχολής στην παιδεία. Σε ό,τι αφορά τους δασκάλους, ο ’γιος Μακάριος, μετά τα πρώτα χρόνια που δίδασκε μόνος, είχε τώρα την βοήθεια των παλιότερων και πιο προχωρημένων μαθητών του.

 

Η πορεία της Πατμιάδας σχολής ήταν πολύ δύσκολη στα επόμενα χρόνια. Από το 1902 αρχίζει να λειτουργεί σαν ιερατική σχολή και το1907 αναγκάζεται να μετατεθεί στην Σάμο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στην Σάμο θα λειτουργήσει με επιτυχία για λίγα χρόνια μόνο και αργότερα θα κλείσει.

 

Η δράση της θα συνεχιστεί μετά την απελευθέρωσει του νησιού το 1947. Τότε ανοικοδομήθηκε ξανά λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω από την παλιά της θέση. Τα χρόνια που ακολούθησαν, της επαναλειτουργίας της, πολλοί ήταν αυτοί που φιλοξένησε και μόρφωσε από όλη την Ελλάδα.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

 

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, φοίτησαν στη Σχολή μεγάλες  προσωπικότητες της Εκκλησίας μας και του Έθνους μας. Ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, τέσσερις συνολικά Οικουμενικοί Πατριάρχες, Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, πλείστοι όσοι Κληρικοί, μεταξύ των οποίων και ο Εθνομάρτυρας Αγιος της Εκκλησίας μας Αρχιμ. Πλάτων Αϊβαζίδης, ο Πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Ιωάννης Θέμελης, ο Εμμανουήλ Καλός και πλειάδα Φιλικών, ο σοφός Πάτμιος Δανιήλ ο  "Κεραμεύς", ο Δημήτριος Γαλανός, ο Ινδολόγος κ.λπ.

 

Η ΣΧΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

 

Σήμερα η Πατμιάδα εξακολουθεί με την αγάπη των διδασκάλων και του σημερινού διευθυντή της, να λειτουργεί, παρά τις όποιες δυσκολίες, και να προσφέρει μόρφωση, στέγη και τροφή στους μαθητές της.

 

Η Σχολή  συστεγάζεται με το Οικοτροφείο σε ιδιόκτητα  κτίρια, που ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και βρίσκεται σε μια πανοραμική θέση, μεταξύ Χώρας και Σκάλας, λίγο πιο πάνω από το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.

 

Οι απόφοιτοι της Σχολής, εφόσον γίνουν Κληρικοί, κατατάσσονται οι μεν του Γυμνασίου στην Τρίτη (Γ’) μισθολογική κατηγορία (Μ.Κ.), οι δε του Λυκείου στη Δευτέρα (Β’). Αν, βέβαια, συνεχίσουν  τις  Θεολογικές τους σπουδές,  τότε κατατάσσονται στην Πρώτη (Α’) Μ.Κ.

 

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 

Σήμερα, στην Σχολή φοιτούν μόνον 34 παιδιά –ενώ σε άλλες εποχές ξεπερνούσαν τους 300 μαθητές! Τα τελευταία 3 χρόνια, η κατάσταση επιδεινώθηκε, αφού τη διαχείριση του οικοτροφείου ανέλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος.

 

«Οι τρεις σχολές που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πλην της Πατμιάδας, η Αθωνιάδα και η Σχολή της Κρήτης. Οι άλλες δύο, όμως, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Πατμιάδας. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στο κλείσιμο της Σχολής» δηλώνει ο Σχολάρχης της –και πρώην δήμαρχος- κ. Ματθαίος Μελιανός.

 

Οι προσπάθειες της διοίκησης έχουν στόχο να επανέλθει το καθεστώς  και να υπαχθεί η σχολή στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. «Ενημερώσαμε εγγράφως όλες τις τοπικές αρχές και τους Δωδεκανήσιους βουλευτές» λέει ο κ. Μελιανός και προσθέτει: «Δυστυχώς, κανένας δεν μας έχει απαντήσει μέχρι σήμερα» επικαλούμενος μια μακροσκελή επιστολογραφία προς βουλευτές και νομάρχη Δωδεκανήσου οι οποίες, φυσικά, παρέμειναν ‘προκλητικά’ αναπάντητες!

 

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο -4/11/2008- είχε ζητηθεί η προσωπική παρέμβαση του υπουργού κ. Ευρ. Στυλιανίδη (πρ. υπουργός Παιδείας) όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 

«Η Πατμιάδα ανήκει στο Δημόσιο δηλαδή στην κυριότητα και διοκτησία του υπουργείου Παιδείας. Λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης, έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα σε σημείο που να απειλείται η σωματική ακεραιότητα μαθητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και γενικά εκείνων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις της» ενώ γίνεται αναφορά σε μια σειρά προβλημάτων στατικότητας του κτιρίου.

 

Σε άλλη επιστολή 12/3/2009 προς τον γενικό διευθυντή Θρησκευμάτων κ. Γιαλεσάκη Ευάγγελο, αναφέρεται ότι απαιτούνται 3.986.000 ευρώ για ανακαίνιση εγκαταστάσεων και προσθήκες υποδομών της σχολής σύμφωνα με μελέτη η οποία εκπονήθηκε.

 

Τέλος μία ακόμη επιστολή με ημερομηνία  26/3/2009 προς το ΥΠΕΘ αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα της Πατμιάδας και ζητείται η παρέμβαση του νέου υπουργού, χωρίς καμία απάντηση μέχρι σήμερα.

 

Απ’ όσο γίνεται κατανοητό, κάποιοι ίσως να ‘μεθοδεύουν’ το κλείσιμο της Πατμιάδας.

 

Η διοίκηση της Πατμιάδας του Γένους Εκκλησιαστικής Σχολής αδυνατεί να δώσει καμία άλλη εξήγηση ενώ ακόμη και ο πατριαρχικός έξαρχος δηλώνει ότι έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια παρέμβασης –από πλευράς Πατριαρχείου.

 

Οι εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Σχολής.
Εμφανίσεις: 50355
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!