Το χρυσό κλειδί της Καρπάθου στον Κώου Ναθαναήλ

Image«Το χρυσό κλειδί απένειμε ο Δήμαρχος Καρπάθου στον Μητροπολίτη Κω – Νισύρου

κ. Ναθαναήλ»

 

Δήμαρχος Καρπάθου: «Δεν είναι εύκολο να αποχωρίζεσαι τον αδελφό, τον φίλο, τον πατέρα.»

 

Μητροπολίτης Κω–Νισύρου: «Θα προσεύχομαι για όλους σας»

 

Ήταν μία διαφορετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε μία ατμόσφαιρα κατανυκτική και σιωπηλή από τη συγκίνηση, ο Δήμος Καρπάθου πραγματοποίησε χθες (19.03) στις 18:00 μ. μ. Ειδική Πανηγυρική Συνεδρίαση προς τιμήν του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κω– Νισύρου κ. Ναθαναήλ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Μία αποχαιρετιστήρια και τιμητική συνεδρίαση για την απονομή της ύψιστης τιμητικής διάκρισης στο πρόσωπο ενός αρχιμανδρίτη που υπηρέτησε επί 23 συναπτά έτη στο νησί μας και προσέφερε σπουδαίο εκκλησιαστικό, θρησκευτικό και κοινωνικό έργο.

 

Παρόν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου – Κάσου κ. κ. Αμβρόσιος, ο Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος, σύσσωμος ο ιερός κλήρος, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και αρκετοί κάτοικοι του νησιού, που με δυσκολία έκρυβαν τη συγκίνησή τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ξεκίνησε η προβολή βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων από το 1984 και μετά του κ. Ναθαναήλ υπό τη συνοδεία μουσικής Σπανουδάκη.

 

Αφού ανάγνωσε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Καλλιόπη Νικολαϊδου την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Ιωαννίδης απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη Κω – Νισύρου δήλωσε:

 

«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας κ. κ. Αμβρόσιε, Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού μας Συμβουλίου, Κύριε Αναπληρωτή του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου, Κύριοι συνάδελφοι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Κύριοι εκπρόσωποι τα στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι Σεβασμιότατε Κω και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ.

 

Σας ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή σας, στην πρόταση- πρόσκληση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, και βρίσκεσθε σήμερα ανάμεσά μας, εδώ στο Δημαρχείο του νησιού μας, του νησιού που τιμήσατε και τιμάτε με την παρουσία σας.

 

Με συγκίνηση, χαρά και ευχαρίστηση το Δημοτικό μας Συμβούλιο δέχεται την πατρική, Δεσποτική σας αγάπη και ευλογία.

 

Σεβασμιότατε Κω και Νισύρου,

 

Η Κάρπαθος του πολιτισμού, της πίστεως και της δύναμης, το νησί που μέσα από αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες, διατήρησε άσβεστη την φλόγα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, το νησί με τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες, με τις παραδόσεις και τα αναλλοίωτα ήθη και έθιμα, άνοιξε εδώ και εικοσιτέσσερα χρόνια την αγκαλιά του και σας αγκάλιασε με αισθήματα ειλικρινούς αγάπης, με αισθήματα χριστιανικής ευλάβειας και σεβασμού.

 

Στην πορεία αυτών των χρόνων τα αισθήματα των Απανταχού της γης Καρπαθίων δυνάμωσαν στο πρόσωπό σας. Δυνάμωσαν γιατί και σεις απλόχερα μας δώσατε ανθρώπινη αγάπη. Σταθήκατε δίπλα μας και πορευτήκαμε μαζί. Μοιραστήκαμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες χαρές, τις ίδιες λύπες και σεις πάντα κοντά να δίνετε δύναμη, ελπίδα, πίστη και αισιοδοξία σε όλους.

 

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή κοντά στους μεγάλους, προπάντων όμως κοντά στους νέους του νησιού μας. Κοντά στα παιδιά μας. Και όλοι μαζί κοντά στην εκκλησία.

 

Σα αισθανθήκαμε κοντά μας, σας αισθανόμαστε δίπλα μας, γιατί αυτό συνέβαινε εικοσιτέσσερα χρόνια τώρα. Εσείς μας μάθατε έτσι. Να πηγαίνουμε μαζί. Να είσθε δίπλα μας.

 

Έτσι θα μου επιτρέψετε να πω, Σεβασμιότατε, ότι τα αισθήματα της αγάπης, της εκτίμησης, της αναγνώρισης των ανθρώπων, στο πρόσωπο των Ιερωμένων, δεν έρχονται και δεν εξασφαλίζονται από μόνα τους.

 

Δημιουργούνται και κερδίζονται από συμπεριφορές, από δράσεις, από παρουσία και προπάντων από μακροχρόνια δημιουργία, στηριγμένη στην κατανόηση, στην σεμνότητα, στην αξιοπρέπεια.

 

Αυτή την πορεία, αυτή την διαδρομή είχατε Σεβασμιότατε, στο νησί μας και αυτή κάνει σήμερα τους Καρπάθιους χαρούμενους και συνάμα λυπημένους.

Μοιραζόμαστε εδώ απόψε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την χαρά σας. Μοιραζόμαστε την τιμή, που είναι τιμή για όλους τους Καρπάθιους. Με την ψυχή μας καμαρώνουμε για σας, για τον Ναθαναήλ μας.

 

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι την πολυδιάστατη παρουσία σας στην Κάρπαθο, παρουσία θρησκευτική, κοινωνική, πολιτιστική, ανθρωπιστική, καθολικά και απόλυτα την αναγνωρίζουν όλοι οι Καρπάθιοι, όπου και να βρίσκονται.

 

Η επιλογή σας στον μητροπολιτικό θρόνο Κω και Νισύρου απέδειξε ότι οι άξιοι επιβραβεύονται.

 

Εμείς οι Καρπάθιοι, πιστεύουμε πως έχουμε το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε για σας, αφού στον τόπο μας ξεκίνησε και εξελίχθηκε η απόλυτα και καθολικά αναγνωρισμένη πετυχημένη θρησκευτική σας πορεία, που σας οδήγησε επάξια, στον θρόνο της Ιεράς Μητρόπολης Κω και Νισύρου.

 

Προπάντων όμως, ο Ποιμενάρχης μας, Άγιος Καρπάθου κ. κ. Αμβρόσιος ιδιαιτέρως δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανος, αφού το πνευματικό του τέκνο, ο άμεσος συνεργάτης και Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης μας, κάτω από την μακροχρόνια πνευματική καθοδήγηση και νουθεσία του διέγραψε ευλογημένη πορεία και του εξασφάλισε την επιλογή του στον Μητροπολιτικό θρόνο.

 

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Κω και Νισύρου

 

Σήμερα την ώρα που καμαρώνουμε, που υπερηφανευόμαστε για σας, την ίδια ώρα συγκινούμαστε και δεν σας κρύβω ότι στεναχωριόμαστε.

 

Δεν είναι εύκολο βλέπετε να αποχωρίζεσαι τον αδελφό, τον φίλο, τον πατέρα. Δυσκολευόμαστε πολύ.

 

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι στην Ευαγγελίστρια, στα κατηχητικά, στις Βάσσες, στην Μητρόπολη, στα χωριά δεν θα λειτουργεί ο Ναθαναήλ.

 

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι στην σκέψη και την καρδιά σας θα είναι η Κάρπαθός μας. Το νησί που κάνατε πατρίδα, το νησί που αγαπήσατε και σας αγάπησε για πάντα.

 

Με όλο το σεβασμό, στο πρόσωπό σας θεωρούμε χρέος μας, να εξάρουμε και να τονίσουμε ιδιαιτέρως την μεγάλη προσφορά σας, το υψηλό, θεάρεστο και πνευματικό σας έργο, το οποίο αφήνετε στο νησί μας και σας είμαστε ευγνώμονες γι αυτό.

 

Το χρέος λοιπόν της αναγνώρισης των ανθρώπων, που καταξιώνουν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, των κληρικών που αφήνουν έργο σε μικρούς τόπους, στην αποψινή μας εκδήλωση γίνεται ιερό καθήκον, που πηγάζει προπάντων από τα ανεξίτηλα και γνωστά αισθήματα όλων των συμπατριωτών μου Καρπαθίων στο πρόσωπό σας.

 

Σήμερα στον Δήμο μας δεν πραγματοποιούμε μια τυπική τελετή, σε εκπλήρωση τυπικής υποχρέωσης, αλλά εκπληρώνουμε ελάχιστο χρέος ειλικρινούς αναγνώρισης, τιμής , αγάπης και σεβασμού.

 

Αυτά τα αισθήματα ερμηνεύοντας το Δημοτικό μας Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να σας τιμήσει με την ανώτατη διάκριση και να σας απονείμει το χρυσό κλειδί της πόλης μας, τιμή που απονέμεται μόνο σε Αρχηγούς Κρατών και Εκκλησιών και η οποία εμπεριέχει τον σεβασμό και την αναγνώριση ενός ολόκληρου νησιού, των Απανταχού της γης Καρπαθίων, προς το πρόσωπό σας και την θεόσεπτη δράση σας.

 

Σεβασμιότατε,

 

Σας απονέμουμε το χρυσό κλειδί και με την ιδιότητά σας, ως επίτιμου Δημότη του Δήμου μας.

 

Το δώρο μας είναι συμβολικό. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεσθε ούτε θα χρειασθείτε ποτέ κλειδί για να ανοίξετε την καρδιά μας. Την καρδιά μας και την ψυχή μας την ανοίξατε μόνος σας και την κρατάτε ανοιχτή με την συμπεριφορά σας.

 

Για σας η πόρτα της καρδιάς και της ψυχής μας μένει ανοιχτή για πάντα.Η πόρτα της Καρπάθου είναι ορθάνοιχτη για σας. Εσείς κρατάτε το κλειδί της.

Οι Καρπάθιοι δεν σας αποχαιρετούν σήμερα.

 

Θα σας συνοδεύσουν στον Μητροπολιτικό θρόνο που αναλαμβάνετε με τις πιο γνήσιες ευχές για επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε. "ΑΞΙΟΣ.»

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Ιωαννίδης απένειμε το χρυσό κλειδί και ο Μητροπολίτης Κω και Νισύρου κ. Ναθαναήλ έλαβε τον λόγο. Φανερά συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή που τον δυσκόλευε να αρθρώσει λέξη κατάφερε να δηλώσει με κόπο ψυχής :

 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γέροντα μου κ. κ. Αμβρόσιο γιατί σε αυτόν οφείλω τα πάντα. Επίσης όλους του κληρικούς γιατί με αυτούς μοιραζόμαστε τις προσπάθειες στο δύσκολο έργο μας. Να ευχαριστήσω άρχοντας και αρχομένους για τη συνεργασία.

 

Να είστε σίγουροι ότι πάντα θα σας σκέφτομαι και θα προσεύχομαι για σας.»

 

Ο Μητροπολίτης ΚΩ – Νισύρου κ. Ναθαναήλ χάρισε στον Δήμαρχο Καρπάθου μία χειροποίητη κεντητή εικόνα και προσφέροντας την στον Δήμαρχο είπε:

 

«Σας προσφέρω αυτή την Εικόνα του Χριστού, φτιαγμένη σύμφωνα με την καλλιτεχνική ευαισθησία της Ολύμπου για να προστατεύει εσάς και την οικογένειά σας.»

 

Η Ειδική, Πανηγυρική Συνεδρίαση έκλεισε με τους παρισταμένους να αναφωνούν με ενθουσιασμό και συγκίνηση: « ΑΞΙΟΣ».
Εμφανίσεις: 45382
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!