Συνάντηση Βαληνάκη με Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

ImageΤις «σημαντικές εξελίξεις», με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας που πέτυχε το Ίδρυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας

της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τένεδο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, συζήτησαν σε σημερινή τους συνάντηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

 

Ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής για την 61η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μια σειρά προβλημάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα οποία «συνεχίζουν να υφίστανται», παρά τις «ενθαρρυντικές εξελίξεις» με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

 

Ο κ. Βαληνάκης εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για το θέμα του ορφανοτροφείου. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (Commission on International Religious Freedom) των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει την σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ.

 

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν ήταν και η πρόσφατη πρωτοβουλία 32 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου να αποστείλουν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Επίσης, οι κ.κ. Βαληνάκης και Δημήτριος θεωρούν ότι δημιουργούνται «ενθαρρυντικά δεδομένα» με τις θέσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν για το Πατριαρχείο.

 

Τέλος, συζήτησαν πτυχές που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Ομογένεια και την οικονομική κρίση.
Εμφανίσεις: 44652
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!