Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη σε συναυλία της ΕΡΤ

ImageΙερώτατοι αδελφοί Αρχιερείς, Εντιμότατε κύριε Πρόεδρε και Διευθύνων Σύμβουλε της Ε.Ρ.Τ.,

Κυρίαι και κύριοι καλλιτέχναι, Φιλόμουσος ομήγυρις,

 

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα πανηγυρική του θριάμβου του ευσεβούς δόγματος επί της αιρέσεως και της ασεβείας, εορτάζεται ιεροπρεπώς ανά τον κόσμον με πολλήν λαμπρότητα εκκλησιαστικήν.

 

Εδώ, εις την κοιτίδα της Ορθοδοξίας και σεπτήν Καθέδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την εωρτάσαμεν μετά πάσης λαμπρότητος με Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Θείαν Λειτουργίαν, κατά την διάρκειαν της οποίας ετελέσθη και το Μυστήριον της εις Επίσκοπον χειροτονίας του νέου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κυρίου Ναθαναήλ, η όλη δε ιερά μυσταγωγία μετεδόθη υπό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεοράσεως εις τα πέρατα της οικουμένης, προς μεγάλην χαράν και στηριγμόν των ανά τον κόσμον πιστών τέκνων της Εκκλησίας.

 

Όμως, ο εορτασμός της μεγάλης ημέρας έχει εφέτος εδώ εις την Κωνσταντινούπολιν και άλλην διάστασιν.

 

Η διοίκησις της Ε.Ρ.Τ. ηγαθύνθη να φέρη ενταύθα την Ορχήστραν Συγχρόνου Μουσικής, η οποία με την συμμετοχήν της εκλεκτής αοιδού του ποιοτικού ελληνικού άσματος κυρίας Ελευθερίας Αρβανιτάκη, μας εχάρισε την μουσικήν πανδαισίαν, την οποίαν μόλις απηλαύσαμεν.

 

Η μουσική δεν είναι μόνον η παγκόσμιος γλώσσα, την οποίαν δεν ήγγισεν η τραγωδία της Βαβέλ, ούτε απλώς η ηχητική έκφρασις της αρμονίας, του μέτρου και της ευταξίας.

 

«Η μουσική», όπως θαυμάσια υπογραμμίζει ο Πλάτων, «ενώνει τους ανθρώπους ως νόμος ηθικός». Και βεβαίως όλοι εκ πείρας γνωρίζομεν, ότι και εις την χαράν και εις την λύπην, και εις τον ενθουσιασμόν και εις τον φόβον, και εις την ευφορίαν και εις το πένθος, πρόχειρον καταφύγιον και πανανθρώπινον είναι η μουσική.

 

Δια των φθόγγων της εκφράζεται όλος ο πλούτος του συναισθήματος, χρωματίζονται όνειρα, καταθύμια, ελπίδες, στερήσεις, παράπονα και κινήσεις του θυμικού. Με μουσικόν ένδυμα στολίζεται η αγάπη προς τον Θεόν και τον άνθρωπον.

 

Με μουσικήν πορφύραν ενδύεται η προσευχή! Η λογική λατρεία της Εκκλησίας αγλαΐζεται από το πατροπαράδοτον βυζαντινόν μέλος. Η μουσική αρμονία και ο ρυθμός λειαίνουν τον χαρακτήρα και εξευγενίζουν την ψυχήν.

 

Η αμαρτία χαρακτηρίζεται ως παραχορδία, δηλαδή φάλτσο! Ο Θεός εποίησε τα πάντα καλά λίαν. Δηλαδή, αρμονικά, εύρυθμα και καλλίμετρα. Η αμαρτία λυμαίνεται την θείαν αρμονίαν της Δημιουργίας, διαταράσσει τον ρυθμόν της ζωής και καταλύει το μέτρον με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

 

Η Εικονομαχία ήτο μία φοβερά παραχορδία και παραφωνία μέσα εις το εναρμόνιον μέλος της Θεολογίας. Μία απαισία «τσιρίδα», ένας φρικαλέος ορυμαγδός, που έκαμε τους Αγγέλους να κλείσουν τα ώτα με φρίκην και αηδίαν.

 

Οι Άγιοι Πατέρες ήσαν οι καλλικέλαδοι αοιδοί της Αληθείας, αι καλλίφθογγοι λύραι του μεγάλου Μουσουργού, του Παναγίου Πνεύματος. Και η διδασκαλία των, χάρμα ακοής και ήχος καθαρός εορταζόντων! Οι «φάλτσοι» ελησμονήθησαν. Οι καλλίμουσοι έμειναν και μακαρίζονται!

 

Η αποψινή εκδήλωσις ήλθε να συμπληρώση την εόρτιον ευφροσύνην της ημέρας και να χαρίση πολλήν ευθυμίαν εις την εδώ προσφιλή Ομογένειαν και εις τους πολλούς και εκλεκτούς φίλους μας εκ του επιτοπίου πνευματικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

 

 

Είμεθα πολύ ευγνώμονες προς την Ε.Ρ.Τ. και όλους τους συντελεστές της μουσικής εσπερίδος. Την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και θερμήν ευχαριστίαν εκφράζομεν προς τον Εντιμότατον Πρόεδρον και Διευθύνοντα Σύμβουλον της Ε.Ρ.Τ. κύριον Χρήστον Παναγόπουλον και το περί αυτόν έντιμον Συμβούλιον, προς εν έκαστον των μελών της Ορχήστρας Συγχρόνου Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. και τoύς πολυταλάντους διευθυντάς αυτής κύριον Ανδρέαν Πυλαρινόν και κ. Νίκον Πολυτάραχον, προς την εκλεκτήν και προικισμένην ερμηνεύτριαν κυρίαν Ελευθερίαν Αρβανιτάκη, προς τους τεχνικούς και τους καθ’οιονδήποτε τρόπον συνεργήσαντας.

 

Είσθε όλοι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων και πολλών ευχαριστιών! Θέλομεν να Σας διαβεβαιώσωμεν ότι η εκδήλωσις θα μας μείνη αλησμόνητος. Και δεν το λέγομεν τυπικώς: το εννοούμεν! Και η αγάπη μας και η προσευχή μας θα σας συνοδεύουν πάντοτε.

 

Ελπίζομεν και εις το μέλλον να δοθή ανάλογος ευκαιρία και να μας δώσετε ομοίαν χαράν.

 

Καλήν δύναμιν εις το έργον σας και να δοξάζετε δια της τέχνης και του ταλάντου σας τον χορηγόν παντός χαρίσματος Άγιον Θεόν.

 

Χρόνια πολλά, καλόν υπόλοιπον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έως ότου φθάσωμεν εν υγιεία και χάριτι εις την λαμπροφόρον Ανάστασιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού! 
Εμφανίσεις: 37906
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!