Ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τις Εκκλ.Εστίες

ImageΜε μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 80 Συνέδρων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος

στην Ιερά Μονή Πεντέλης, Ημερίδα περί της λειτουργίας των Εστιών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με κεντρικό θέμα: «Περιφερειακές Εστίες Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Προβλήματα - Προοπτικές».

Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της, με εμπεριστατωμένες αναφορές.

 

Την ευθύνη διοργανώσεως είχε η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, με την συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.

 

Στις εργασίες της Ημερίδος συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος με τους Κρήτες Αρχιερείς που έχουν στην Επαρχία τους Εκκλησιαστικά Σχολεία, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις Επαρχίες των οποίων λειτουργούν Εκκλησιαστικές Σχολικές Μονάδες, οι Διευθυντές των Εκκλησιαστικών Σχολών και Σχολείων, καθώς και οι Διευθυντές των Περιφερειακών Εκκλησιαστικών Εστιών.

 

Επίσης συμμετείχαν τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου και το Διοικητικόν Συμβούλιον της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.

 

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αν και εκλήθη δεν συμμετείχε, παρά μόνο ανεγνώσθη γραπτός χαιρετισμός του απόντος αρμοδίου Υφυπουργού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος.

 

Το κεντρικό θέμα της Ημερίδος ανέπτυξαν με δύο επιμέρους εισηγήσεις ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως», με θέμα: «Περιφερειακές Εστίες Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Προβλήματα - Προοπτικές», και ο Καθηγητής κ. Χριστοφόρος Κοντάκης, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η αναγκαιότητα της συνεργασίας ΥΠ.Ε.Π.Θ. και Εκκλησίας για την εύρυθμη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Εστιών. Δομή και περιεχόμενο Εσωτερικών Κανονισμών Περιφερειακών Εστιών».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε εκτενής συζήτηση, στην οποία έλαβαν το λόγο Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και άλλοι συμμετέχοντες και διετυπώθησαν προτάσεις και συμπεράσματα.

 

Τις εργασίες της Ημερίδος έκλεισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συνόψισε τις προτάσεις και τα συμπεράσματα και ανέθεσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, σε συνεργασία με την αρμόδια Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, να καταγραφούν και υποβληθούν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο για να τα μελετήσει.

 

Τέλος, μέσα σε εγκάρδιο κλίμα παρατέθηκε κοινή τράπεζα, έκφραση αγάπης της ποιμαίνουσας Εκκλησίας προς όλους όσοι ως Εκπαιδευτικοί η ως συνεργάτες διακονούν στα Εκκλησιαστικά μας Σχολεία και στις Περιφερειακές Εκκλησιαστικές Εστίες.
Εμφανίσεις: 32536
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!