Ιερό Λείψανο του Αγ. Νεκταρίου στην Φθιώτιδα

ImageΜε την πάνδημη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχών και του ευσεβούς λαού,

έγινε το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στον Ιερό Μητροπολιτκό Ναό Λαμίας, η κατάθεση αποτμήματος του τιμίου Λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού, του διατελέσαντος ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, κατά το έτος 1894.

 

Το ιερό Λείψανο μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ύστερα από αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Η υποδοχή του ιερού Λειψάνου έγινε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας, όπου υπήρχε το σπίτι, που διέμενε ο Άγιος Νεκτάριος, ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτιδοφωκίδος. Το ιερό Λείψανο παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος το μετέφερε εντός του ιερού Ναού της Παναγίας Δεσποίνης, όπου εψάλη δέηση καθώς και ο ύμνος «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» που συνέθεσε ο άγιος Νεκτάριος.

 

Ακολούθως και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, σχηματίσθηκε πομπή μέχρι τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου κατατέθηκε το Ιερό Λείψανο.

 

Στη συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη το πρωί,  Αρχιερατικό συλλείτουργο.

 

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο Λόγο, αναφερθείς στην υπομονή και την αγάπη, που είχε ο άγιος Νεκτάριος στη ζωή του.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη το βεβαιωτικό της γνησιότητος και προσφοράς του Ιερού Λειψάνου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ για την χαρά, που έδωσε στον ίδιο και στο λαό του Θεού ικανοποιώντας το από ετών αίτημά του.

 

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή του αγίου Νεκταρίου και κυρίως στην πνευματική εργασία στην περιοχή Φθιώτιδος και Φωκίδος, η οποία εσφράγισε τη ζωή των πιστών και έμεινε στην ιστορία.

 

Τέλος εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής αλλά και εις ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος για την τοπική μας Εκκλησία προσέφερε στον άγιο Ύδρας ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Εφραίμ ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την υποδοχή και φιλοξενία, εξέφρασε την χαρά του για τις πνευματικές στιγμές, που έζησε στη Λαμία και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ο Θεός, δια πρεσβειών του αγίου Νεκταρίου, να του χαρίζει υγεία και δύναμη, για να συνεχίζει το έργο του προς δόξαν Θεού και οικοδομή των πιστών.

 

Εις ανάμνησιν δε, της ημέρας αυτής του προσέφερε το Μετάλλιο, που εξέδωκε η Ιερά Μητρόπολή, του κατά τα εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα και το οποίο αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι πνευματικής αξίας.

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε πρωινό κατά τη διάρκεια του οποίου τον Σεβασμιώτατο καλεσμένο μας, προσεφώνησε ο Αντιπρόεδρος κ. Σπυρίδων Πολίτης τέως Γενικός Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας.

 

Ακολούθως οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες συνοδευόμενοι από Κληρικούς επισκέφθησαν τον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, όπου τους υποδέχθηκε ο εφημέριος π. Γεώργιος Κάλλος και την Ιερά Μονή Δαμάστας, όπου τους υποδέχθηκε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής, με επικεφαλής την Καθηγουμένη μοναχή Ιωάννα.

 

Η Κυριακή των Απόκρεω του 2009 θα μείνει στην ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας ως μία μεγάλη ημέρα πίστεως και χαράς εξ αφορμής της καταθέσεως του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

 

Η Λαμία απέκτησε νέο προστάτη και φρουρό, τον μεγάλο και θαυματουργό Άγιο Νεκτάριο.

 

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ηλίας Καλλιώρας, οι Αντινομάρχες κ. Παναγιώτης Ρίζος και Χρήστος Ράπτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας, ο Στρατηγός κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου Γενικός Διευθυντής του Σώματος Υλικού Πολέμου του Γ.Ε.Σ, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Πατίτσας, εκπρόσωποι του Στρατού και της Πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου, που συνέρρευσε για να προσκυνήσει και να επικαλεσθεί τις πρεσβείες του θαυματουργού αγίου Νεκταρίου.

 

Σημειώνεται ότι το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό προς προσκύνηση μέχρι την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία θα φυλαχθεί στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Εμφανίσεις: 40114
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!