"Έφυγε" ο Καινοδιαθηκολόγος Σάββας Αγουρίδης

ImageEξεδήμησεν προς Κύριον, πλήρης ημερών, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες βιβλικούς θεολόγους του 20ου αιώνα,

ο ομότιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης στα Τμήματα Θεολογίας των πανεπιστήμιων Θεσσαλονίκης και Αθηνών, Σάββας Αγουρίδης.

 

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, 16/2/2009, στις 3 μ.μ. στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, στην Αθήνα. Ο Θεός ας τον αναπαύσει "ες τς αωνίους σκηνάς".

 

Βιογραφικό Καθηγητή κ. Σάββα Αγγουρίδη

 

Ο καθηγητής Σάββας Αγουρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1943.  Έγινε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Duke, της Β. Καρολίνας, U.S.A. το 1950 και στο Πανεπιστημίου Αθηνών (1954).

 

Εργάσθηκε στη Χ.Α.Ν. Αθηνών και στη «Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία  για την αποκατάσταση Προσφύγων, και το 1956 εξελέγη στην Αθήνα υφηγητής στην έδρα της Κ. Διαθήκης, στη συνέχεια έκτακτος καθηγητής και από το 1956 τακτικός στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέχρι το 1968, οπότε μετεκλήθη στη Θεολογική Σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Το 1985  μετά πολυετή πανεπιστημιακή θητεία παραιτήθηκε.

 

Διετέλεσε μέλος της Studiorum Novi Testamenti Societas, δις αντιπρόεδρος των «Ηνωμένων  Βιβλικών Εταιρειών», Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού», επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής», ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων, και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιοηθικής.

 

Το 1996 εξελέγη επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κραϊόβα (Ρουμανία). Δίδαξε πολλά θεολογικά και οικουμενικά Συνέδρια και έχει μετάσχει σε πολλά Συνέδρια της ειδικότητάς του, καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Π.Σ. των Εκκλησιών. Συγγράμματα έγραψε πολλά. Ενδεικτικώς αναφέρονται : Εισαγωγή εις την Κ. Διαθήκη, 1971, Τα Απόκρυφα και Ψευδεπίγραφα της Παλαιάς Διαθήκης, α΄ τόμος 1974 και β΄ τόμος 1985, Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, 1984, Ιστορία των Χρόνων της Κ. Διαθήκης,

 

1985, Υπομνήματα : στην Επί του Όρους Ομιλία, 1980,  στην Πρώτη προς Κορινθίους Επιστολή, 1985, στις Α΄ Β΄ Γ΄ Επιστολές του Ιωάννου 1985, Υπόμνημα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, 1997, Υπόμνημα στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, 1991, Ιστορία της Θρησκείας του Ισραήλ, 1995 και πολλά άλλα βιβλία.

 

Επίσης, φρόντισε και μεταφράστηκαν στα ελληνικά από το ΄Ιδρυμα «Άρτος Ζωής» πολλά αξιόλογα καινοδιαθηκικά και θεολογικά έργα ξένων επιφανών συναδέλφων.
Εμφανίσεις: 30238
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!