Στην Κρήτη η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης

Image
Ο Σύρου Δωρόθεος
Αντιπροσωπεία της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», αποτελουμένη από τον Σεβασμιώτατο

Πρόεδρο του Δ.Σ., Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος ανέμενε στην Κρήτη, το μέλος του Δ.Σ. Πανοσιολ. Αρχιμ. Προκόπιο Πετρίδη και την Διευθύντρια, Καθηγήτρια κα Καλή Αλυσανδράτου, κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ., την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, επισκέφθη κατά σειράν τις Περιφερειακές Εκκλησιαστικές Εστίες της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου και της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

 

Στο Αεροδρόμιο Χανίων, υπεδέχθη την Αντιπροσωπεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.

 

Στη συνέχεια, μετέβησαν στο κτίριο, όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο και η Περιφερειακή Εστία της Ι. Μ. Κυδωνίας & Αποκορώνου, στον αύλιο χώρο του οποίου υπεδέχθησαν με εγκαρδιότητα το Σεβασμιώτατο Πρόεδρο και τη συνοδεία του ο Δήμαρχος Ακρωτηρίου, κ. Μιχ. Κυνηγός, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Βούρβαχης, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Νικ. Βεστάκης, ο Δ/ντης των Ι.Ε.Κ. Χανίων κ. Ιωαν. Σφακιανάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Δημ. Ποντικάκης, ο Σχολάρχης κ. Θωμάς Παναγιώτου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος των Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, Αιδεσιμ. Αντώνιος Σαπουνάκης και κ. Χαραλ. Βλαζάκης, αντίστοιχα, οι Καθηγητές, οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι στο Εκκλησιαστικό Σχολείο και Ι.Ε.Κ. Χανίων.

 

Ακολούθησε σύντομη Δοξολογική δέηση στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ματθαίου κατά την οποία έψαλλαν οι σπουδαστές, κληρικοί και λαϊκοί και στη συνέχεια έγινε η επίσημη υποδοχή της Αντιπροσωπείας, την οποία, με φιλόφρονα λόγια, προσεφώνησε εκ μέρους της εκεί εκπαιδευτικής Κοινότητος ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Δελάκης.

 

Ο κ. Δελάκης αναφέρθηκε στην ιστορία του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Χανίων, που έχει την απαρχή του το έτος 1892, όταν άρχισε η λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα Ιεροδιδασκαλείου, στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων.

 

Διετύπωσε, στη συνέχεια, τους προβληματισμούς του για τον μειωμένο, σε σχέση με το παρελθόν, αριθμό των Σπουδαστών, ευχαρίστησε την Αντιπροσωπεία για την παρουσία της, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύει το άγρυπνο και συνεχές ενδιαφέρον του Δ.Σ. της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» για την αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων των Περιφερειακών Εστιών.

 

Κατόπιν, εκ μέρους του απουσιάζοντος στη Θεσσαλονίκη Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, προσεφώνησε την Αντιπροσωπεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Σχολής στην Εκκλησία της Κρήτης, με την κατάρτιση πολλών επιφανών Κρητών Κληρικών, ζήτησε στήριξη για τη συνέχιση της προσφοράς της και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» για τις προσπάθειες, που καταβάλλουν προς το σκοπό αυτό.

 

Ο Πρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, στη αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες για τους ευγενικούς λόγους τους, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ προς τους Καθηγητές και σπουδαστές και εξέφρασε τη συγκίνησή του, για την επίσκεψη, όπως είπε, στον χώρο των απαρχών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, που ξεκίνησε από την ιστορική Ι.Μ. Αγίας Τριάδος, και στον ευλογημένο τόπο, μεγάλων Ιεραρχών, ηρώων και Εθνοϊερομαρτύρων, όπως οι Μητροπολίτες Κισάμου Μελχισεδέκ και Κυδωνίας Καλλίνικος, που θυσιάστηκαν την ημέρα της Αναλήψεως το 1821.

 

Τόνισε τις προσπάθειες, που καταβάλλει το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης σ’ αυτό, υποστηρίζει με σθένος, ευγένεια και διάκριση τα δίκαια των Εκκλησιαστικών Σχολείων Χανίων και Ηρακλείου.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στα διαβήματα του Δ.Σ. προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία, ώστε να ενισχύονται και επιχορηγούνται και τα τρία Εκκλησιαστικά Σχολεία, των Χανίων, της Αθωνιάδας και της Πάτμου, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που είχε επισήμως ζητηθεί από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπ. Στυλιανίδη.

 

Υπογράμμισε ότι το Δ.Σ. βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Εκκλησιαστικών Σχολείων, συμπορευόμενο στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν ως παραγωγικές για την Εκκλησία Σχολές, στηρίζοντας και επιμορφώνοντας ταυτόχρονα και τους ολιγογραμμάτους Κληρικούς.

 

Ακολούθησε μικρή δοχή στην Τράπεζα της Εστίας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρεδόθησαν Υπομνήματα του Διευθυντή της σχετικά με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει.

 

Κατόπιν, η Αντιπροσωπεία περιήλθε και ξεναγήθηκε στα δωμάτια των σπουδαστών και εντυπωσιάστηκε από την ευπρέπεια και τη καθαριότητα του κτηρίου, γεγονός για το οποίο και συνεχάρη τους υπευθύνους.

 

Στη συνέχεια, η Αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη πάντοτε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, μετέβη στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου, όπου τους υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και Πρόεδρος της Περιφερειακής Εκκλησιαστικής Εστίας, ο Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ακαδημίας, Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ακαδημίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Αλεξάκης και κ. Σχοιναράκη, οι Καθηγητές, οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου.

 

Στον Ι. Ν. της Αγίας Σκέπης έγινε σύντομη Δοξολογική δέηση κατά την οποία έψαλλαν οι φοιτητές, κληρικοί και λαϊκοί και στη συνέχεια, στην Αίθουσα Τελετών έγινε η επίσημη υποδοχή της Αντιπροσωπείας. Εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής της Ακαδημίας ωμίλησε ο Αντιπρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος καλωσόρισε το Σεβασμιώτατο Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε., αναφέρθηκε στη σημασία αυτών των επισκέψεων, στις κατά τόπους Περιφερειακές Εκκλησιαστικές Εστίες, όπως διαπιστώνεται από τα εκδιδόμενα Δελτία Τύπου, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Μελών του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. και στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου και αναφέρθηκε στην Απόφαση της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την αναγόρευση της Ακαδημίας σε Πατριαρχική και την αυτονομία της Εστίας και ζήτησε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, τον οποίο απεκάλεσε «καλό γείτονα», ως εκ της γειτνίασης της Μήλου με την Κρήτη, να μεταφέρει την παράκληση της Εκκλησίας της Κρήτης για την υποστήριξη του αιτήματος αυτού. Τόνισε με έμφαση, αλλά και συγκίνηση ότι ο χώρος, όπου στεγάζεται σήμερα η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου, η Εστία, αλλά και άλλες ποιμαντικές δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, είναι έργο ζωής, πόνου, δακρύων και μόχθου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου.

 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος στη συνέχεια κατά την προσφώνησή του εχαρακτήρισε ιστορική την παρουσία της Αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», την οποία όλη η Κρήτη, απ’ άκρο σε άκρο, όπως χαρακτηριστικά είπε, υποδέχεται με «μια μεγάλη αγκαλιά»!

 

Συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και τα Μέλη του Δ.Σ. για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα θέματα των κατά τόπους Περιφερειακών Εκκλησιαστικών Εστιών και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνεχή ενημέρωση επ’ αυτών, καθώς και για τις παραστάσεις του Δ.Σ. στο Υπουργείο Παιδείας.

 

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν οι Αντιδήμαρχοι κ. Αλεξάκης και κα Σχοιναράκη.

 

Τον συντονισμό της εκδηλώσεως είχε αναλάβει το Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής Απόστολος Μπουρνέλης.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, στην αντιφώνησή του, μετέφερε τις αδελφικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους παρισταμένους Αρχιερείς και τις πατρικές ευχές Του προς τους Καθηγητές και σπουδαστές.

 

Είπε ότι η ευθύνη των Μελών του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφερειακής Εστίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου, της οποίας προεδρεύει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος, τον οποίο άπαντες σέβονται και τιμούν, είναι βαρυτέρα, καθώς αυτή ευρίσκεται κάτω από την ευλογία και την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και του ωμοφορίου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και υπογράμμισε τη θετική συμβολή του Σεβ. κ. Αμφιλόχιου στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.

 

Επίσης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο για τη συνεργασία του στην υποστήριξη των προβλημάτων των Εστιών των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, που η Πολιτεία εκ του νόμου υποχρεούται να στηρίζει.

 

«Ο χώρος αυτός», πρόσθεσε, «είναι ένα μεγάλο έργο, θεμελιωμένο στα δάκρυα και τον πόνο του Αρχιεπισκόπου Ευγενίου και ο Θεός πάντα ευλογεί έργα δημιουργημένα από τον αγώνα, την αγωνία και το μόχθο των Επισκόπων».

 

Ακολούθως απηύθυνε ευχές και νουθεσίες προς τους Καθηγητές, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και, κατόπιν αδείας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιττα της Ακαδημίας.

 

Ακολούθησε γεύμα στην τραπεζαρία της Ακαδημίας, κατά την διάρκεια του οποίου φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής» απέδωσαν Κρητικά τραγούδια, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

 

Κατόπιν, η Αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στους χώρους της Ακαδημίας, στην αίθουσα Πληροφορικής, τη Βιβλιοθήκη και τα Γραφεία, και επισκέφθηκε τα δωμάτια των φοιτητών, που τους υποδέχθηκαν τραγουδώντας το καλωσόρισμα σε μαντινάδες, με Κρητικές λύρες και παραδοσιακά όργανα.

 

Ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος, Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος τους συνεχάρη για την τάξη και την καθαριότητα του χώρου και τους προέτρεψε να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους για την διάσωση της παραδοσιακής μουσικής.

 

Πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από τους χώρους της Ακαδημίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου, των Αρχιερέων, του Διευθυντού της Εστίας και του Νομικού παραστάτη της και των Μελών της αντιπροσωπείας της Ε.Ε.Ε. κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν υπηρεσιακά θέματα.

 

Αργά το απόγευμα, η αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα.

 

Την 23η Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. αποτελουμένη από τον Σεβ. Πρόεδρο και την Διευθύντρια, θα επισκεφθεί, κατά τα ανωτέρω, τις Περιφερειακές Εκκλησιαστικές Εστίες των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων - Λυκείων των Ιερών Μητροπόλεων Φιλίππων και Ξάνθης.
Εμφανίσεις: 63020
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!