Συναυλία για τα 10 χρόνια της Χρυσοβαλάντου

Image
Ο Τυάνων κ. Παϊσιος
Ν.Υόρκη - Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ήταν το χριστουγεννιάτικο κονσέρτο

που παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.

 

Στο κονσέρτο, στο οποίο συμμετείχε η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Δημητρίου Φουστέρη ακούστηκαν αποσπάσματα από το ορατόριο «Μεσσίας» του Χέντελ και χριστουγεννιάτικα άσματα.

 

Τα θερμότερα χειροκροτήματα των θεατών απέσπασαν για τις ερμηνείες τους οι σοπράνο Ελενα Biktasheva-Φουστέρη, Αννα-Μαρία Μανιουδάκη και Θέλμα Ithier - Sterling, η μέτζο Μαγδαλένα Llamas, οι τενόροι Κονσταντίν Στεπάνοφ και Γκίλμπερτ Μεντόζα ο βαρύτονος Γκαρθ Τέιλορ με τη συνοδεία του στο βιολί του Ραφαέλ Κλέιμαν και στο πιάνο του Μίτσελ Βάινς.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο να τελέσει τα εγκαίνια της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, που γιορτάζει φέτος και πανηγυρίζει την 10η επέτειο από την ένταξή της στον Οικουμενικό Θρόνο, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε στο καλωσόρισμά του ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παΐσιος.

 

«Μνήμη και μαρτυρία είναι η Πόλη, το Φανάρι, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο», τόνισε ο κ. Παϊσιος, για να προσθέσει ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κρατάει άσβεστη τη μνήμη και δίνει καθημερινά τη μαρτυρία της Ρωμιοσύνης» και ότι «επί Πατριάρχου Βαρθολομαίου η παγκόσμια ακτινοβολία του Φαναρίου είναι γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, που χρειάζεται πολύ να προσεχθεί, να αξιολογηθεί δεόντως και να προστατευθεί».

 

Ο Μητροπολίτης Τυάνων μίλησε για «σοφή πολιτική» του Φαναρίου στην τελευταία 10ετία, χάρη στη οποία «δεκάδες εκκλησίες στη Μικρασία ανοίγουν και λειτουργούν», ενώ υπογράμμισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «“αξιοποιώντας” την πρόθεση των Τούρκων για ανάπτυξη του συνεδριακού και θρησκευτικού τουρισμού, επισκέπτεται εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη τη Μικρά Ασία και ενημερώνεται για τις αναστηλώσεις χριστιανικών μνημείων από τις τοπικές τουρκικές αρχές, οι οποίες και τον προσκαλούν επίσημα και απροκάλυπτα πλέον».

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Παναγιώτατος λειτούργησε τον Ιούνιο στην Καππαδοκία, στην Ισπάρτη της Πισιδίας, στη Σελεύκεια και στο Αϊβαλί, ενώ σημείωσε πως στις εκεί ομιλίες του, «ενθάρρυνε τις προσπάθειες για περαιτέρω προσέγγιση και συνεργασία των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος».

 

«Όσοι στην Ελλάδα μιλούν για ελληνοτουρκική φιλία, μάλλον δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους, δυστυχώς, τον ενοποιό και ειρηνικό ρόλο του Πατριαρχείου», τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος, επισημαίνοντας ότι «το μαρτυρικό Πατριαρχείο μας δεν είναι εθνική Εκκλησία».

 

«Δεν εκτρέφει καν ίχνος εθνικισμού. Καταδικάζει και μάλιστα Συνοδικά, και σήμερα ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό. Πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτόνων λαών. Ταυτόχρονα, όμως, χωρίς κορώνες, αλλά αθόρυβα συντηρεί τη μνήμη και της δίνει τη λειτουργική της διάσταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Παϊσιος τόνισε ακόμα στη «διεθνή ακτινοβολία της μεγάλης προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος, όπως είπε, προσκαλείται από όλους τους αρχηγούς κρατών του κόσμου, ακόμα και μουσουλμανικών χωρών, ενώ υπογράμμισε και τις πρωτοβουλίες του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για ζητήματα Οικολογίας, οι οποίες βρίσκουν «ευρεία διεθνή απήχηση, όχι διότι υποστηρίζουν κάποια κοντόφθαλμη διπλωματική πολιτική, αλλά διότι εκφράζουν τη Θεολογία, δηλαδή την αλήθεια της Εκκλησίας για τη δημιουργία και ισορρόπηση του κόσμου και του ανθρώπου».

 

Ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στις 23 Μαΐου του 1998, όταν και ανύψωσε την Ιερά Μονή σε Σταυροπηγιακή. «Είναι», είπε, «ο κοινός Πατέρας και προστάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ιεράς Πατριαρχικής μας Μονής».

 

«Οι πνευματικοί δεσμοί Φαναρίου και Αμερικής είναι, ως εκ τούτου, ακατάλυτοι», τόνισε ο Μητροπολίτης Τυάνων, λέγοντας πως «η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου, κάθε φορά, σφυρηλατεί αυτή την υπάρχουσα πνευματική σχέση για το διηνεκές».

 

Προειδοποίησε δε ότι «όσοι πάλι οραματίζονται κι επιδιώκουν, έστω και μερικό απογαλακτισμό τους απ' την ιστορική μας Τροφό, την Εκκλησιαστική Μητέρα του Γένους μας ματαιοπονούν και προς κέντρα λακτίζουν και δέον να αναγνωριστεί σ' όλους αυτούς τους ανιστόρητους κι ανεγκέφαλους, ότι δεινώς πάσχουν, κι έχουν ανάγκη μιας έγκαιρης θεραπευτικής αναθεώρησης, πριν χάσουν το... τραίνο».

 

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου διάβασε ο Επίσκοπος Μελόης κ. Φιλόθεος, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον Παναγιώτατο στην εκδήλωση.

 

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι η Ιερά Μονή αφιέρωσε σ΄ αυτόν το χριστουγεννιάτικο κονσέρτο και συγχαίρει τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μητροπολίτη κ. Παϊσιο, τους συνεργάτες του, τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όλους όσοι μετείχαν σʼ αυτήν για την «μετ' αξιεπαίνου συνεπείας εκκλησιαστικήν καρποφορίαν και Ορθόδοξον μαρτυρίαν αυτής εν τη μεγαλουπόλει της Νέας Υόρκης».

Τον Μητροπολίτη κ. Παϊσιο, παρουσίασε ο επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος, ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο αρχιγραμματέας της Πατριαρχικής Μονής, Δρ. Ιωάννης Κοτσαρίδης.
Εμφανίσεις: 39802
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!