Το Βατικανό επέστρεψε θραύσμα του Παρθενώνα

ImageΈνα ανυπολόγιστης αξίας θραύσμα του Παρθενώνα επαναπατρίσθηκε από το Βατικανό στην Ελλάδα με προσωπική απόφαση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ',

το οποίο απεικονίζει ένα μέτοικο, να μεταφέρει σκεύος με προσφορές προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

 

Η κεφαλή του σκευοφόρου ανδρός, από τον λίθο 5 της βόρειας ζωφόρου, τοποθετήθηκε  στην αίθουσα του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη. Η επιστροφή έγινε με τη μορφή του “δανεισμού” σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Οι προσπάθειες για την επιστροφή του θραύσματος ξεκίνησαν στη δεκαετία του '90, ενώ η καθοριστική επαφή έγινε το  2006. Το θέμα έθεσε τότε προφορικώς και γραπτώς ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην συνάντηση του με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' στο Βατικανό.

 

Τότε ο Πάπας είχε επιφυλαχθεί να μελετήσει το θέμα και κατόπιν να απαντήσει. Τελικά η προσπάθεια του μακαριστού απέδωσε, με την επιστροφή του θραύσματος 2 χρόνια μετά.

 

Τα μάτια όλων στρέφονται τώρα, και σε έτερο θραύσμα από τον Παρθενώνα, που βρίσκεται στο Μουσείο Gregoriano Etrusco της Πόλης του Βατικανού, και απεικονίζει γενειοφόρο κεφαλή ανδρικής μορφής από τη νότια μετόπη 16. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η επιστροφή του θεωρείται δεδομένη.

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει και ένα τρίτο κομμάτι που βρίσκεται στο ίδιο μουσείο του Βατικανού και απεικονίζει κεφαλή αλόγου από το άρμα της Αθηνάς, για το οποίο δεν έχει ακόμα υποβληθεί επίσημο αίτημα επιστροφής.

 

Η παρουσία  του Αποστολικού Νουντσίου  Αρχιεπισκόπου κ. Patrick Coveney, του πρέσβη της Ελλάδας στο Βατικανό κ. Μιλτιάδη Χισκάκη, και του εκπροσώπου των Μουσείων του Βατικανού  κ. Giandomenico Spinola, έστειλαν  ισχυρό μήνυμα προς το Βρετανικό Μουσείο, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Εμφανίσεις: 49289
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!