Προετοιμασίες για την υποδοχή Βαρθολομαίου στην Πάτρα

ImageΣτη σπουδαιότητα αλλά και στην ιστορική ση­μα­σί­α του γε­γο­νό­τος της ε­λεύ­σε­ως του Οικου­με­νι­κού Πα­τριάρ­χου κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου, αλλά και στην πα­ρου­σί­α­ση του υπολοίπου προ­γράμ­μα­τος του θε­σμού των "Πρω­το­κλη­τεί­ων 2008"

α­να­φέρ­θη­καν σε α­πό κοι­νού συ­νέ­ντευ­ξη Τύ­που που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στα γρα­φεί­α της Ιε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως Πα­τρών, ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της κ. Χρυ­σό­στο­μος και ο Δήμαρχος Πα­τρέ­ων Αν­δρέ­ας Φού­ρας.

 

Το 2008 συ­μπλη­ρώ­νο­νται ε­κα­τό χρό­νια α­πό την θε­με­λί­ω­ση του νέ­ου Ιε­ρού Να­ού του Α­γί­ου Αν­δρέ­ου και για τον λό­γο αυ­τόν η το­πι­κή Εκκλησία σε συ­νερ­γα­σί­α με τον Δή­μο Πα­τρέ­ων προ­σκά­λε­σαν τον Προ­κα­θή­με­νο της Ορ­θο­δό­ξου Εκ­κλη­σί­ας κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ο να λαμπρύ­νει με την πα­ρου­σί­α του τις ε­ορ­τα­στι­κές εκ­δη­λώ­σεις.

 

Ας θυ­μη­θού­με την 1 - 6 - 1908, όταν θε­με­λιώ­θη­κε ο νέ­ος να­ός δίπλα στον πα­λαιό να­ό α­πό τον βα­σι­λιά Γε­ώργιο Α’. Το 1910 το μαρμάρι­νο βά­θρο εί­χε φθά­σει 2 μέ­τρα πά­νω α­πό το έ­δα­φος, αλ­λά ο μη­χα­νι­κός Α. Με­τα­ξάς που εί­χε α­να­λά­βει την ε­πί­βλε­ψη της κατασκευής βρή­κε το έ­δα­φος α­στα­θές και ι­διαί­τε­ρα σε πι­θα­νούς σεισμούς.

 

Τε­λι­κά ε­ξαι­τί­ας των πο­λέ­μων μό­λις το 1934 άρ­χι­σε η νέ­α θε­με­λί­ω­ση και κα­τα­σκευά­στη­κε ο κε­ντρι­κός θό­λος του να­ού. Α­πό ε­πι­θέ­σεις (ό­τι ο να­ός δεν ή­ταν βυ­ζα­ντι­νός) ε­πήλ­θε νέ­α κα­θυ­στέ­ρη­ση. Με­τά το 1945 εί­χα­με τρο­πο­ποί­η­ση των σχε­δί­ων ι­διαί­τε­ρα για το σχή­μα του θό­λου και το 1955 ε­πε­βλή­θη στον πλη­θυ­σμό τη Πά­τρας ει­δι­κή ελαφρά φο­ρο­λο­γί­α για την κα­τα­σκευ­ή.

 

Ο νέ­ος να­ός ε­γκαι­νιά­στη­κε α­πό τον Σε­βα­σμιώ­τα­το Μη­τρο­πο­λί­τη πρώ­ην Πα­τρών κ. Νι­κό­δη­μο στις 26 - 9 - 1974 ό­που συλλειτούργησαν ο τό­τε αρ­χιε­πί­σκο­πος Α­θη­νών, κα­θώς ε­πί­σης και άλ­λοι 30 αρ­χιε­ρείς των Εκ­κλη­σιών Ελ­λά­δος, Κων/πό­λε­ως, Αλεξάνδρειας και Ιε­ρο­σο­λύ­μων.

 

Α­πό το 1976 κα­θιε­ρώ­θη­καν τα Πρω­το­κλή­τεια, με θρη­σκευ­τι­κές - καλ­λι­τε­χνι­κές εκ­δη­λώ­σεις πριν από την ε­ορ­τή του Α­γί­ου (30 Νοεμβρί­ου).

 

Ο κ. Χρυ­σό­στο­μος α­να­φέρ­θη­κε σε λε­πτο­μέ­ρειες για το δι­ή­με­ρο της ε­δώ πα­ρου­σί­ας του Πα­να­γιο­τά­του Οι­κου­με­νι­κού Πα­τριάρ­χου κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου, λέ­γο­ντας ό­τι θα εί­ναι η πρώ­τη φο­ρά στα χρο­νι­κά που θα τε­λε­σθεί Πα­τριαρ­χι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α.

 

Ακό­μη στο ό­τι θα κη­ρύ­ξει την έ­ναρ­ξη ερ­γα­σιών σε οι­κο­δο­μή που βρίσκεται στην Πα­ρα­λί­α Πα­τρών και προ­ο­ρί­ζε­ται για στέ­γη α­πό­ρων φοι­τη­τών άλ­λων πό­λε­ων. Ε­κεί θα α­να­κοι­νω­θεί και το ό­νο­μα του χορηγού που έ­χει α­να­λά­βει το έρ­γο. Α­κό­μη, ο Δή­μαρ­χος Πα­τρέ­ων θα τον α­να­κη­ρύ­ξει Ε­πί­τι­μο Δη­μό­τη Πα­τρέ­ων και θα του ε­πι­δώσει το κλει­δί της πό­λε­ως.

 

Δεν πα­ρέ­λει­ψε ο Ε­πί­σκο­πός μας να α­να­φέρει ό­τι η Κωνσταντινούπολη και η Πά­τρα συν­δέ­ο­νται συ­ναι­σθη­μα­τι­κά, μιας και Ι­δρυ­τής της Ορ­θο­δό­ξου Εκ­κλη­σί­ας στις δύ­ο αυ­τές πό­λεις εί­ναι ο Πρω­τό­κλη­τος Άγιος Αν­δρέ­ας.

 

Εν συ­νε­χεί­α ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος έ­κα­νε την πα­ρου­σί­α­ση του υ­πο­λοί­που προ­γράμ­μα­τος των “Πρω­το­κλη­τεί­ων 2008” δί­νο­ντας ι­διαί­τε­ρη βαρύτητα στις δι­ή­με­ρες εκ­δη­λώ­σεις που θα γί­νουν προς τι­μή του αείμνηστου Ιε­ρα­πο­στό­λου π. Χα­ρί­τω­νος Πνευ­μα­τι­κά­κι, στην έκ­θε­ση Ει­κό­νων και Κειμηλί­ων Ιε­ρών Να­ών και Ιε­ρών Μο­νών της Ι.Μ. Πατρών, κα­θώς και στην πα­ρου­σί­α­ση ε­πε­τεια­κού Τό­μου για τα 100 χρό­νια α­πό της θε­με­λιώ­σε­ως του νέ­ου Ιε­ρού Να­ού Α­γί­ου Αν­δρέ­ου και την α­πο­νο­μή του πα­ρα­σή­μου της Ι.Μ. Πα­τρών στον Κί­μω­να Ρηγό­που­λο που ή­ταν ο ε­μπνευ­στής των “Πρω­το­κλη­τεί­ων”.

 

Κα­τό­πιν, τον λό­γο έ­λα­βε ο Δή­μαρ­χος Πα­τρέ­ων Αν­δρέ­ας Φού­ρας ο οποίος α­νέ­φε­ρε ό­τι, η έ­λευ­ση του Πα­να­γιο­τά­του α­πο­τε­λεί ύ­ψι­στη τιμή για την πό­λη μας και πρέ­πει σύσ­σω­μος ο Πα­τρα­ϊ­κός λα­ός να τον υ­πο­δε­χθεί με θρη­σκευ­τι­κή ευ­λά­βεια. Συ­νε­χί­ζο­ντας α­να­φέρ­θη­κε στην προ­σω­πι­κό­τη­τα του Ε­πι­σκό­που μας λέ­γο­ντας, χω­ρίς τις  συντονισμένες ε­νέρ­γειές του δεν θα μπο­ρού­σα­με να έ­χου­με αυ­τήν την ευ­λο­γί­α.

 

Σε αυ­τό το ση­μεί­ο δεν πα­ρέ­λει­ψε να ε­ξά­ρει την ά­ψο­γη συ­νερ­γα­σί­α που έ­χει η το­πι­κή Εκ­κλη­σί­α με τον Δή­μο.

 

Α­ΝΑ­ΛΥ­ΤΙ­ΚΑ ΤΟ ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ ΤΩΝ “ΠΡΩ­ΤΟ­ΚΛΗ­ΤΕΙΩΝ”

 

Με το φε­στι­βάλ « ΘΡΗ­ΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕ­ΧΝΗ Α­να­το­λι­κή  Θρη­σκευ­τι­κή Μου­σι­κή – Musica Sacra» συμ­με­τέ­χει το Δη­μο­τι­κό Ω­δεί­ο Πα­τρών και τα τμή­μα­τά του στα φε­τι­νά «Πρω­το­κλή­τεια», πα­ρου­σιά­ζο­ντας συναυ­λί­ες ε­ξαι­ρε­τι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος.

 

Το φε­στι­βάλ αρ­χί­ζει την 3η Νο­εμ­βρί­ου 2008 ό­που η «Ορ­χή­στρα Παρα­δο­σια­κών Ορ­γά­νων» του Δη­μο­τι­κού Ω­δεί­ου υ­πό την Δ/νση του Ευ­γέ­νιου Βούλ­γα­ρη με αποκορύφωση την μου­σι­κή εκ­δή­λω­ση προς τι­μήν της Α.Θ.Π.  Οι­κου­με­νι­κού Πα­τριάρ­χου κ. κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Συ­νε­δρια­κό και Πο­λι­τι­στι­κό Κέ­ντρο του Πανε­πι­στη­μί­ου Πα­τρών, ώ­ρα 19.30, με την συμ­με­το­χή και της Πολυφω­νι­κής Χο­ρω­δί­ας Πά­τρας.

 

Η ορ­χή­στρα θα ερ­μη­νεύ­σει τρα­γού­δια α­πό την γε­νέ­θλια γη του Πατριάρχου, Ίμ­βρο και Τέ­νε­δο.

 

Πρό­γραμ­μα του Φε­στι­βάλ:

Τε­τάρ­τη 5 Νο­εμ­βρί­ου 2008  Συ­νε­δρια­κό & Πο­λι­τι­στι­κό Κέ­ντρο Πανεπι­στη­μί­ου Πατρών ,ώ­ρα 20.00

 

Συ­ναυ­λί­α Θρη­σκευ­τι­κής Μπα­ρόκ Μου­σι­κής

Με έρ­γα Pergolesi, Vivaldi.

Συμ­με­τέ­χουν η Ορ­χή­στρα και Χο­ρω­δί­α Δη­μο­τι­κού Ω­δεί­ου Πα­τρών.

Δι­δα­σκα­λί­α –Δ/νση Μάρ­κελ­λος Χρυ­σι­κό­που­λος , Α­γα­θάγ­γε­λος Γεωργα­κά­τος.

 

Πα­ρα­σκευ­ή 7 Νο­εμ­βρί­ου 2008  Ιε­ρό Να­ός Α­γί­ου Αν­δρέ­α, ώ­ρα 20.30Συ­ναυ­λί­α  Α­να­το­λι­κής Θρη­σκευ­τι­κής  Μου­σι­κής

Συμ­με­τέ­χουν :

α. Βυ­ζα­ντι­νός Χο­ρός Δη­μο­τι­κού Ω­δεί­ου Πα­τρών (Χο­ράρ­χης ο Άρ­χων Υ­μνω­δός του Οι­κου­με­νι­κού Πα­τριαρ­χεί­ου Σπύ­ρος Ψά­χος)

 

β. Εκ­κλη­σια­στι­κή Βυ­ζα­ντι­νή Χο­ρω­δί­α Θεσ­σα­λο­νί­κης «Αγ. Ιω­άν­νης  Κου­κου­ζέ­λης» (Χο­ράρ­χης Πρω­το­ψάλ­της Εμ­μα­νου­ήλ Δα­σκα­λά­κης)

Κυ­ρια­κή 9 Νο­εμ­βρί­ου 2008  Συ­νε­δρια­κό & Πο­λι­τι­στι­κό Κέ­ντρο Πανεπι­στη­μί­ου Πα­τρών ,ώ­ρα 20.00

 

Συ­ναυ­λί­α με το Σύ­νο­λο Πα­ρα­δο­σια­κών Ορ­γά­νων του Δη­μο­τι­κού Ωδείου Πα­τρών. Τί­τλος :  Το «ε­ξω­τε­ρι­κό» μέ­λος στην Βυ­ζα­ντι­νή  Εκκλη­σια­στι­κή  Μου­σι­κή  Πα­ρά­δο­ση.  Δι­δα­σκα­λί­α Δ/νση Ευ­γέ­νιος Βούλ­γα­ρης

 

Συ­μπράτ­τουν: Χρ. Τσια­μού­λης  (ψάλ­της – τρα­γου­δι­στής), Δημ. Γαλά­νης    (ψάλ­της – τρα­γου­δι­στής), Σω­κρά­της Σι­νό­που­λος (Πο­λί­τι­κη λύ­ρα)

Τρί­τη 11 Νο­εμ­βρί­ου 2008 - λή­ξη Φε­στι­βάλ. Συ­νε­δρια­κό & Πολιτιστικό Κέ­ντρο Πα­νε­πι­στη­μί­ου Πα­τρών ώ­ρα 20.30.

 

Συ­ναυ­λί­α της «Συμ­φω­νι­κής Ορ­χή­στρας» του Δή­μου Α­θη­ναί­ων υ­πό την Δ/νση του Π. Σερ­γί­ου σε έρ­γα: Haydn, Βου­τσι­νά, Beethoven.

 

Σάβ­βα­το15 Νο­εμ­βρί­ου. Συ­νε­δρια­κό Κέ­ντρο Α.Τ.Ε.Ι. Πα­τρών 9.π.μ. Η­με­ρί­δα με θέ­μα: “Χα­ρί­των Πνευ­μα­τι­κά­κις, ο φλο­γε­ρός  ιε­ρο­κή­ρυξ των Πα­τρών και Ιε­ρα­πό­στο­λος της Α­φρι­κής.

 

Κυ­ρια­κή 16 Νο­εμ­βρί­ου, Νέ­ος Ιε­ρός Να­ός Α­γί­ου Αν­δρέ­ου 7-10 π.μ. Ορ­θρος - Αρ­χιε­ρα­τι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α, Μνη­μό­συ­νο υ­πέρ α­να­παύ­σε­ως της ψυ­χής του π. Χα­ρί­τω­νος Πνευ­μα­τι­κά­κι. 10.30 π.μ. Α­πο­κα­λυ­πτή­ρια ει­δι­κής α­φιε­ρω­μα­τι­κής στή­λης για τον π. Χα­ρί­τω­να στον αύ­λειο χώ­ρο του νέ­ου Ι.Ν. Α­γί­ου Αν­δρέ­ου.

 

Δευ­τέ­ρα 17 Νο­εμ­βρί­ου, Δη­μο­τι­κή Πι­να­κο­θή­κη 7.μ.μ. Ε­γκαί­νια Εκ­θέ­σε­ως Ει­κό­νων και Κει­μη­λί­ων Ι.Να­ών και Μο­νών της Ιε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως Πα­τρών.

 

Τε­τάρ­τη 19 Νο­εμ­βρί­ου, Δια­κί­δειος Σχο­λή Λα­ού Πα­τρών 7.μ.μ. Παρου­σί­α­ση ε­πε­τεια­κού Τό­μου για τα 100 έ­τη α­πό της θε­με­λιώ­σε­ως του νέ­ου Ιε­ρού Να­ού Α­γί­ου Αν­δρέ­ου Πα­τρών. Α­πο­νο­μή του παρασήμου της Ι.Μ. Πα­τρών στον κ. Κί­μω­να Ρη­γό­που­λο. Συ­ναυ­λί­α α­πό την τε­τρά­φω­νη Χο­ρω­δί­α του Ι.Ν. Πα­ντα­νάσ­σης Πα­τρών “Γεώργιος Τριά­ντης”.

 

Πα­ρα­σκευ­ή 21 Νο­εμ­βρί­ου, Μη­τρο­πο­λι­τι­κός Να­ός Ευαγ­γε­λι­στρί­ας 8.30 μ.μ. Συ­ναυ­λί­α Βυ­ζα­ντι­νής Μου­σι­κής α­πό την Βυ­ζα­ντι­νή - Πα­ρα­δο­σια­κή Χο­ρω­δί­α “Θε­ό­δω­ρος Φω­κα­εύς”.

 

Σάβ­βα­το 22 Νο­εμ­βρί­ου Ξε­νο­δο­χεί­ο “Α­ΣΤΗΡ” 10-12 π.μ. Εκ­δή­λω­ση στο forum α­νά­πτυ­ξης 2008 με θέ­μα: “Η Εκ­κλη­σί­α προ των νέ­ων τεχνολογιών”. Νέ­ος Ιε­ρός Να­ός Α­γί­ου Αν­δρέ­ου 6.30 μ.μ. Ε­σπε­ρι­νός για τους εκ­παι­δευ­τι­κούς και βρά­βευ­ση των α­ρι­στευ­σά­ντων κα­τά τις Πα­νελ­λή­νιες Ε­ξε­τά­σεις ει­σα­γω­γής στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. του σχολ. έτους 2007-08.

 

Κυ­ρια­κή 23 Νο­εμ­βρί­ου, Νέ­ος Ιε­ρός Να­ός Α­γί­ου Αν­δρέ­ου 7-10 π.μ. Πα­νη­γυ­ρι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α ε­πί τη Ιε­ρά Μνή­μη των Α­χαιών Α­γί­ων. Το α­πό­γευ­μα της ί­διας η­μέ­ρας στις 6.30 μ.μ. στην Χρι­στια­νι­κή Ε­στί­α ο­μι­λί­α με θέ­μα: “Η σύγ­χρο­νη ελ­λη­νι­κή παι­δεί­α α­πέ­να­ντι στο μή­νυ­μα του Χρι­στού”.

 

Δευ­τέ­ρα 24 Νο­εμ­βρί­ου Συ­νε­δρια­κό Α.Τ.Ε.Ι. Πα­τρών 7 μ.μ. Θέ­α­τρο Πά­τρας - Ο­μά­δα δρά­σης της Τέ­χνης. Θε­α­τρι­κό α­να­λό­γιο με θέ­μα: “Μεί­ζων η α­γά­πη”.

Τρί­τη 25 Νο­εμ­βρί­ου, Συ­νε­δρια­κό και Πο­λι­τι­στι­κό Κέ­ντρο Πανεπιστημί­ου Πα­τρών 8.30 μ.μ. Συ­ναυ­λί­α Ορ­χή­στρας Πα­τρών.

 

Τε­τάρ­τη 26 Νο­εμ­βρί­ου, Δη­μο­τι­κά Λου­τρά 7 μ.μ. Ε­γκαί­νια έκ­θε­σης γραμ­μα­το­σή­μων των ΕΛΤΑ και της Φ.Ε.Π. ε­πί τη ε­κα­το­ντα­ε­τη­ρί­δι α­πό της θε­με­λιώ­σε­ως του νέ­ου Ιε­ρού Να­ού Α­γί­ου Αν­δρέ­ου (1908-2008).

 

Πα­ρα­σκευ­ή 28 Νο­εμ­βρί­ου, Νέ­ος Ιε­ρός Να­ός Α­γί­ου Αν­δρέ­ου 8.30 μ.μ. Συ­ναυ­λί­α Βυ­ζα­ντι­νής Μου­σι­κής του Συλ­λό­γου Ιε­ρο­ψαλ­τών Πα­τρών “Ιω­άν­νης Δα­μα­σκη­νός”.

 

Σάβ­βα­το 29 Νο­εμ­βρί­ου, Νέ­ος Ιε­ρός Να­ός Α­γί­ου Αν­δρέ­ου 6 μ.μ. Μέγας Πα­νη­γυ­ρι­κός Ε­σπε­ρι­νός χο­ρο­στα­τού­ντος του Μα­κα­ριω­τά­του Αρ­χιε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου Β’.

 

Κυ­ρια­κή 30 Νο­εμ­βρί­ου, Νέ­ος Ιε­ρός Να­ός Α­γί­ου Αν­δρέ­ου 7-10.30 π.μ. Ορ­θρος - Πο­λυαρ­χιε­ρα­τι­κή Θεί­α λει­τουρ­γί­α προ­ε­ξάρ­χο­ντος του Μα­κα­ριω­τά­του Αρ­χιε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιερωνύ­μου Β’. Δο­ξο­λο­γί­α - Λι­τα­νεί­α.  
Εμφανίσεις: 40174
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!