Η Νομάρχης Ηρακλείου για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Image«Παναγιώτατε, Μακαριότατοι, Σεβασμιώτατοι, Με αισθήματα έντονης θρησκευτικότητας, αγάπης, χαράς, ταπεινότητας

σας υποδεχόμαστε στον τόπο μας, τον ίδιο τόπο που επισκέφτηκε ο Απόστολος Παύλος στις αρχές του Πρώτου Μετά Χριστό Αιώνα για να κηρύξει και να διαδώσει το λόγο και το έργο του Χριστού, το μήνυμα της Αγάπης, τον Χριστιανισμό.

 

Η σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων εκκλησιών και η παρουσία όλων εσάς των υψηλών ιεραρχών εδώ, στο ιστορικό και όμορφο νησί μας και στο Νομό μας, στέλνει σ’ όλη την οικουμένη μηνύματα ενότητας, ελπίδας, αισιοδοξίας.

 

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχη,

Πριν μερικά χρόνια σας είχα επισκεφτεί αρκετές φορές ως Επικεφαλής αντιπροσωπείας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σήμερα σας υποδεχόμαστε και σας υποδέχομαι ως Νομάρχης στο Πετροκεφάλι ένα πανέμορφο χωριό που συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

 

Ιστορία, καθώς αναφέρεται ήδη στην απογραφή του Καστροφύλακα το 1583 με 103 κατοίκους, πολλά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με θυσίες και καταστροφές από τους διάφορους κατακτητές, γεωργική παραγωγή, αφού εδώ ευδοκιμεί η ελιά, τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή, και πάνω απ’ όλα φιλόξενοι και δημιουργικοί κάτοικοι.

 

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη για τον πλανήτη εποχή Παναγιότατε, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη οικονομική κρίση, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και την εξάντληση των ενεργειακών πόρων, η ορθόδοξη εκκλησία καλείται να δράσει δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο στον κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό τομέα.

 

Παναγιότατε Οικουμενικέ Πατριάρχη

Σας αποκαλούν «Πράσινο Πατριάρχη» λόγω των έντονων περιβαλλοντικών σας ανησυχιών και παρεμβάσεων. Το πάθος σας, το έργο σας, η ανιδιοτελής σας προσφορά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αναγνωρίζονται διεθνώς.

 

Η Κρήτη και ο λαός της ενστερνίζονται τις αρχές που πρεσβεύετε και στηρίζουν τις άοκνες προσπάθειές σας για την προστασία του πλανήτη. Να είστε σίγουρος ότι είμαστε δυναμικά δίπλα σας.

Εμείς εδώ, και ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και ως πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση και συλλογικοί φορείς, πιστεύουμε ότι το καθαρό περιβάλλον πέρα από καθεαυτή αξία, αποτελεί την απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτύξουμε τις οικονομικές εκείνες δραστηριότητες που συμβάλλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ευημερία μας, όπως είναι ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, αφού αυτά τα δύο σημεία είναι τα δυνατά του νησιού μας.

 

Βαδίζουμε στα χνάρια των αποστολικών περιοδειών του Αποστόλου Παύλου Παναγιότατε. Οι Καλοί Λιμένες ήταν το πρώτο λιμάνι της Ελλάδας όπου έφτασε το πλοίο με τον Απόστολο Παύλο στο ταξίδι του προς τη Ρώμη. Το καλύτερο φυσικό λιμάνι.

Η περιοχή ολόκληρη είναι μια περιοχή, όπως διαπιστώσατε όλοι και επικυρώσατε ξανά απίστευτου φυσικού κάλλους. ‘Ομως Παναγιότατε σήμερα αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα και στον αγώνα που δίνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας, ώστε να απολαμβάνουν καθημερινά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, σας θέλουμε σύμμαχό μας.

 

Οι Καλοί Λιμένες, η Γόρτυνα, το Πετροκεφάλι, η ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, ο Νομός Ηρακλείου , είναι ένας τόπος που μπορεί να αναβαθμιστεί, να αποκτήσει μια ευδιάκριτη ταυτότητα με πολιτιστικό - οικολογικό περιεχόμενο και να αναπτυχθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Η συνεργασία της εκκλησίας με τις τοπικές αρχές, και οφείλω να τονίσω την άριστη συνεργασία με την εκκλησία της Κρήτης μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στη θρησκευτική, πολιτιστική, οικολογική, τουριστική-οικονομική ανάπτυξη.

 

Και αυτού του είδους οι δημιουργικές, ανοιχτές συνεργασίες είναι το ζητούμενο. Μακριά από μας οι αδιαφανείς συνεννοήσεις που δεν συνάδουν με τη χριστιανική ηθική και που οι πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις μάς έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μας.

 

Τα μοναστήρια είναι ιεροί τόποι κοινοβιακού μοναχισμού, τόποι άσκησης πνευματικής και θρησκευτικής λειτουργίας. Εκπέμπονται πολύ αρνητικά μηνύματα από ορισμένες ενέργειες που φαίνεται να ξεφεύγουν από αυτό το θεμελιώδες πλαίσιο και θυμίζουν περισσότερο άλλες κοινές επιχειρηματικές πράξεις.

 

Εμείς περιμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις προκειμένου να μην προσβάλλονται οι θεμελιώδεις αρχές του μοναχισμού και της εκκλησίας, και να μην απολέσουμε το πιο πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτουμε: την πνευματικότητα και θρησκευτικότητά μας.

 

Παναγιότατε, Μακαριότατοι, Σεβασμιότατοι,

Η ιστορική επίσκεψη όλων σας, σε μια συμβολική και ουσιαστική πράξη ενότητας της Ορθοδοξίας στο νησί μας, μας τιμά και παράλληλα μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας. Γιατί θεωρώ την Ορθοδοξία ως δυνατό κρίκο του Ελληνισμού.

Οι κοινές μας επιδιώξεις για την εξάλειψη του χάσματος πλούσιων και φτωχών, για την κοινωνική δικαιοσύνη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον μπορούν να λάβουν και τη μορφή κοινών δράσεων ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα.

 

Αλλά, Παναγιότατε,

Σήμερα είναι μέρα χαράς και ψυχικής ανάτασης. Έχουν έρθει εδώ πολλοί πολίτες και στη διαδρομή ακριβώς έτσι έκαναν γιατί ήθελαν να σας δουν από κοντά και να πάρουν την ευλογία σας.

 

Ως Νομάρχης Ηρακλείου, ως Νομαρχιακή Αρχή συμμετέχουμε σε αυτή τη θερμή υποδοχή και σας ευχόμαστε έτη πολλά».
Εμφανίσεις: 48538
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!