Προσφώνηση κ. Νικολάου στην υποδοχή των λειψάνων

ImageΣεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς κ. Γεώργιε και αξιότιμα μέλη της εκλεκτής Ρωσικής

αποστολής, φιλάγιε και πιστέ λαέ του Θεού.

 

Το σημερινό γεγονός είναι ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, αφού επικεντρώνει τόσο ενδιαφέρον και συγκεντρώνει τόσο κόσμο.

Είναι διαπολιτισμικό γεγονός, αφού συντελεί στο να συναντηθούν δυό ιστορικοί λαοί μαζί, εκφράζοντας κάτι πολύ βαθύ και διαχρονικό, την πίστη και την αγάπη τους.

 

Είναι ιστορικό γεγονός, γιατί για πρώτη φορά ταξιδεύει έξω από τη χώρα του ο πιο κρυμμένος αλλά γνωστός άγιος, ο πιο μυστικός αλλά κοινωνικός όσιος, ο πιο έγκλειστος αλλά παγκόσμιος ασκητής και ποιμένας της Ρωσικής γης, το σύμβολο της Ρωσικής ταυτότητος και συνειδήσεως.

 

Κυρίως όμως είναι πνευματικό γεγονός, γιατί στην αγιοτόκο χώρα μας μεταφέρεται με περίσσευμα πίστης και αγάπης Ρώσων αδελφών το τίμιο και χαριτόβρυτο υπόλειμμα μιας γεμάτης θεϊκή δύναμη παρουσίας, μιας ισχυρής υπογράμμισης του ανθρώπινου μεγαλείου, μιας πειστικής απόδειξης της ένωσης του ανθρώπου με τον Θεό, της αγάπης για όλο τον κόσμο.

 

Σεβασμιώτατε, μας φέρνετε τον άγιο σας, την αγάπη σας, την πίστη σας, τη χάρι και ευλογία του, την ευκαιρία της μεταξύ μας κοινωνίας, τη δυνατότητα να βιώσουμε την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, στην πλέον κατάλληλη για την πνευματική ζωή της πατρίδας μας στιγμή.

 

Μας προσφέρετε ανάσα πίστεως, αφορμή αφύπνισης, υπόμνηση του προορισμού μας. Θαυμάζουμε τη δύναμη του Θεού επάνω σας, το ασύλληπτο θαύμα Του, ύστερα από τα εβδομήντα χρόνια του διωγμού της Εκκλησίας σας.

 

Θέλουμε πρωτίστως να σας καλωσορίσουμε στην ευγενή και ιστορική χώρα μας. Θα αγκαλιάσουμε, μαζί με τον άγιο, όσο φιλόξενα μπορούμε, και τη δική σας παραμονή.

 

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα σε έκταση και περιορισμένη σε πληθυσμό.

 

Είναι όμως απεριόριστη σε γνήσιο πολιτισμό, είναι πλούσια σε πολυμορφική δημιουργία, είναι ανθεκτική στην ιστορία.

 

Διαθέτει δοκιμασμένη παράδοση μακράς συνέχειας, ευλογημένης ισορροπίας, βαθειάς και σίγουρης θεολογίας.

 

Είναι ποτισμένη με αίμα μαρτύρων και ηρώων, με ιδρώτες αγωνιστών και ασκητών, με δάκρυα πονεμένων και μετανοούντων.

 

Είναι γεμάτη αγίους και προσκυνήματα, ιστορικούς ναούς και μοναστήρια, μνημεία και θαύματα. Έχει πολλή αλήθεια. Έχει τα πάντα.

 

Αυτό που της έλειπε ήταν ο Άγιος Σεραφείμ. Δεν είχε τέτοιου είδους άγιο. Τον γνώρισε όμως από τα βιβλία και τις χαρακτηριστικές εικόνες του και τον αγάπησε όσο πολύ λίγους αγίους.

 

Μας χρειαζόταν και η προσκύνηση του λειψάνου του. Δεν μας αρκεί η σκέψη μας να ψηλαφεί τη μνήμη του. Θέλαμε τα χείλη μας να ακουμπήσουν στο τίμιο και αγιασμένο λείψανό του.

 

Κάποιοι από μας μπόρεσαν να ταξιδέψουν στον ευλογημένο τόπο σας με μοναδικό σκοπό να σκύψουν ευλαβικά στο σκήνωμά του. Αυτό όμως χρειαζόταν ολόκληρη η Ελλάδα να το κάνει. Και μάλιστα σήμερα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

 

Σε αυτό βοήθησε η αγαπημένη Ρωσόφωνη κοινότητά μας. Μετέφεραν από τη Ρωσία τα έθιμα, την ευλάβεια και την πίστη τους ανόθευτα. Στη ζωή και στα πρόσωπά τους διακρίναμε την αδυναμία του σύγχρονου υλισμού και ορθολογισμού να συντρίψουν τον θησαυρό τους.

 

Τους θαυμάσαμε και συγκινηθήκαμε. Γιορτάσαμε μαζί τους και μαθητεύσαμε στον πλούτο τους. Και όταν πριν από έναμισυ χρόνο ζήτησαν τη μεσολάβησή μας για να έλθει το λείψανο του Αγίου Σεραφείμ υπακούσαμε στη δυνατή φωνή τους.

 

Σήμερα εσείς τη δική τους παράκληση, τη δική μας ανάγκη, την κάνετε δική σας φιλοτιμία. Σας παρακαλούμε, διαβιβάστε τις ευχαριστίες όλων μας προς το σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλεξίου για το μεγάλο δώρο της ευλογίας αυτής της μοναδικής ευκαιρίας.

 

Σας ευχαριστούμε ως Εκκλησία πολύ. Αυτήν δε την ευγνωμοσύνη μας δεν έχουμε άλλον τρόπο να την εκφράσουμε παρά από το να δανεισθούμε από τον Άγιο τον δικό του χαιρετισμό: «Χριστός Ανέστη, χαρά μου!» και να επαναλάβουμε: «Χριστός Ανέστη, χαρά μας!» Τα λείψανα του Αγίου που μας φέρνετε αποτελούν απόδειξη της Αναστάσεως του Χριστού, της νίκης κατά του θανάτου.

 

Και η δική σας παρουσία αποτελεί έκφραση της μεγαλύτερης χαράς μας. Σας νοιώθουμε αδελφούς.

 

Καλώς ορίσατε στη χώρα μας. Δεχθείτε τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη όλων μας.
Εμφανίσεις: 41636
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!