Ο Γέρων Αξώμης Πέτρος για μακαριστό Ηλιουπόλεως

Image
Ο Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος
Στην τελευταία του κατοικία, δίπλα από τον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος που ο ίδιος ανήγειρε στην Μηλιά Μαντινείας,

αναπαύεται από χθες ο μακαριστός μητροπολίτης Ηλιουπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κυρός Θεόκλητος.

 

Χθες η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, από τον εκπρόσωπο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', Γέροντα μητροπολίτη Αξώμης Πέτρο, συμπαραστατούμενο από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Μυθήμνης Χρυσόστομο, Πατρών Χρυσόστομο και Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, αλλά και τον γραμματέα του Πατριαρχικού γραφείου στην Αθήνα Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Βαρβελή.

 

Στον επικήδειο λόγο του ο Γέρων Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος μετέφερε στους οικείους του μακαριστού κυρού Θεοκλήτου τα συλλυπητήρια του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου του Β' και σημείωσε για τον εκλιπόντα ιεράρχη ότι από τον Ιούνιο του 1969 που απεστάλη από τον τότε μητροπολίτη Καστοριάς στην Αιθιοπία ''διακρίθηκε για τη σεμνότητα, την εργατικότητα, την ευσέβεια και την υπακοή του στη Μητρόπολη Αξώμης, στο Πατριαρχείο και στο λαό της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αιθιοπίας που αριθμούσε τότε 4.000 άτομα''.

 

Υπογράμμισε δε ότι εργάστηκε με ζήλο σε διάφορες θέσεις και αποστολές του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια κι αργότερα στην Κένυα και το Σουδάν και τόνισε ότι ''με τη ζωή του έδινε το παράδειγμα του καλού και σεπτού κληρικού''.

 

Επίσης ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Αθανασόπουλος είπε ότι ''θρηνεί και πάσχει η ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας για το Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, αλλά και θρηνεί και πάσχει και για το φίλο, τον άνθρωπο και τον κληρικό της Μητροπόλεώς μας, αφού πάντα ήταν παρών σε κάθε εκδήλωση της τοπικής μας Εκκλησίας''.

 

Τέλος ανέφερε πως ο μακαριστός Θεόκλητος ήταν ''άνθρωπος της αγάπης και ελεήμων'' που ''δεν ήξερε να συμπεριφέρεται ως δεσπότης αλλά ως επίσκοπος και πατέρας'' και μαρτυρία της φιλανθρωπίας του, πρόσθεσε, αποτελεί η συνεχής βοήθεια προς τους έγκλειστους των φυλακών Τριπόλεως αλλά και άλλους απλούς πολίτες της Μητροπόλεως Μαντινείας που είχαν ανάγκη για ζητήματα υγείας.
Εμφανίσεις: 68221
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!