80 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση Μονών του Αγ. Όρους

ImageΟγδόντα εκατομμύρια ευρώ είναι το προτεινόμενο χρηματικό ποσό που θα διατεθεί από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για τις συντηρήσεις μοναστηριών

και για την κατασκευή έργων υποδομής στο Άγιον Όρος, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και πρόεδρος του Κέντρου Διατήρησης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), καθηγητής κ. Λουκάς Ανανίκας.

 

Ο κ. Ανανίκας ανέφερε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) και η συμβολή του στο αναστηλωτικό έργο στο Άγιον Όρος».

 

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπου προβλήθηκε και ειδικό αφιέρωμα για τις δραστηριότητες του κέντρου.

 

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΔΑΚ «η συμβολή της πολιτείας στο Άγιον Όρος διαφαίνεται από το σημαντικό το έργο που υλοποιήθηκε και συνεχίζει να υλοποιείται με ποικίλα προγράμματα», ενώ αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του κέντρου από την ίδρυσή του (1981) μέχρι σήμερα ως αρωγός της Ιεράς Κοινότητας και των μονών του Αγίου Όρους.

 

Ο κ. Ανανίκας υπενθύμισε ότι η σύσταση του «ΚΕΔΑΚ» ήταν όραμα και έργο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως ειδικού φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με σκοπό τη διαφύλαξη του μοναδικού, όπως είπε, θρησκευτικού, πολιτισμικού και πολιτιστικού θησαυρού του Αγίου Όρους.

 

Στα έργα του ΚΕΔΑΚ μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται συντηρήσεις, επισκευές, αναστηλώσεις, διαμορφώσεις χώρων φύλαξης κειμηλίων, έργα υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης), παραγωγής ρεύματος (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά), οδοποιία, μονοπάτια, κ.α.
Εμφανίσεις: 27781
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!