Βρέθηκε σφραγίδα του Βυζ. Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄

Image
Ανδρόνικος Β΄
Μια ομάδα αρχαιολόγων στην περιοχή Περπερικό της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, έφερε στο φώς μια σφραγίδα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα

Ανδρόνικου Παλαιολόγου Β΄ (1282 – 1328).

 

Ο καθηγητής – αρχαιολόγος Νικολαϊ Οβτσάροφ στην συνέντευξη τύπου που έδωσε σχετικά με την σφραγίδα που ανακαλύφθηκε, ανέφερε, πως πρόκειται για τη δεύτερη σφραγίδα του ίδιου Βυζαντινού αυτοκράτορα που βρέθηκε στη Βουλγαρία και την δέκατη στον κόσμο.

 

Να αναφερθεί πως η σφραγίδα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄, έχει μια τρύπα στην μέση, μια εικόνα του Ανδρόνικου από τη μια πλευρά και μια του Χριστού από την άλλη.

 

Η ομάδα των αρχαιολόγων είχαν ξεκινήσει τις ανασκαφές τον Ιούνιου, και θα ολοκληρωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

 

Τέλος στην ίδια περιοχή βρέθηκαν τέσσερα ασημένια δαχτυλίδια που, εικάζεται πως ανήκαν σε εξέχουσες προσωπικότητες του τέλους του 12ου αιώνα και των αρχών του 14ου.

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ Β’

 

Ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος (1259 - 1332) ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου (1282 - 1328), μεγαλύτερος γιός και διάδοχος του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου.

 

Ο Ανδρόνικος, αντιλαμβανόμενος την άρνηση των υπηκόων του να δεχθούν τα τετελεσμένα της συμφωνίας της Λυών, φρόντισε γρήγορα να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις του πατέρα του Μιχαήλ Η'.

 

 

Από κεί και πέρα, υπό το φως των εντονότατων οικονομικών δυσκολιών τις οποίες κληρονόμησε, προχώρησε σε δραστικές περικοπές των στρατιωτικών δαπανών, με κύρια ολέθρια ενέργεια την πλήρη κατάργηση του Βυζαντινού Ναυτικού.

 

Έτσι, γρήγορα βρέθηκε εκτεθειμένος στους εκβιασμούς και τις απειλές των Γενουατών και των Βενετών, προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό.

 

Η χειρότερη ίσως από τις αποφάσεις του στον τομέα της στρατιωτικής πολιτικής του, ήταν η πρόσληψη της Καταλανικής Εταιρείας το 1302, υπό τη διοίκηση του Ρογήρου του Φλορ.

 

Η εταιρεία αυτή ήταν ουσιαστικά μια ομάδα τυχοδιωκτών, κυρίως Ισπανών μισθοφόρων, οι οποίοι υπό τις διαταγές του αρχηγού τους επιδίδονταν σε πειρατεία, ληστεία και επιδρομές λεηλασίας.

 

Ο οξυδερκής Ρογήρος προσέφερε τις Υπηρεσίες του στον Ανδρόνικο, με ανταλλάγματα πέρα από κάθε προσδοκία του. Αφού ξεκίνησε με κάποιες σποραδικές επιτυχείς μάχες κατά των Οθωμανών στη Μικρά Ασία, επέστρεψε στις παλαιές του συνήθειες της πειρατείας και ληστείας, αγνοώντας τις εντολές του εργοδότη του, απαιτώντας όμως σταθερά τις μισθοφορικές αποζημιώσεις από τον Ανδρόνικο.

 

Η δολοφονία του Ρογήρου το 1305 στην Αδριανούπολη, από κάποιον που είχε αδικήσει, προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση της ομάδας του. Έως το 1311, οι Καταλανοί λυμαίνονταν την ελληνική χερσόνησο, όπου επιδίδονταν σε ανείπωτες σφαγές και καταστροφές, πρωτόγνωρης ωμότητας και βίας.

 

Κύριος στόχος τους ήταν η Θράκη, η οποία ερημώθηκε. Τελικά κατέλαβαν την Αθήνα και την εξουσία στο Δουκάτο των Αθηνών, έως το 1388.

 

Η αδυναμία του Ανδρόνικου να αναστρέψει την καταστροφική πορεία του κράτους, η πείνα, η φορολογία, η ερήμωση της Θράκης και της Ελλαδικής χερσονήσου, αλλά και η ανενόχλητη προέλαση των Οθωμανών στη Μικρά Ασία, τον κατέστησαν εξαιρετικά αντιδημοφιλή.

 

Ο γιος του, Μιχαήλ Θ', πέθανε πρόωρα. Ο εγγονός του Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος ενεπλάκη στην υπόθεση δολοφονίας του αδελφού του Μανουήλ, και για το λόγο αυτό ο Αυτοκράτορας παππούς του τον αποκήρυξε.

 

Ο νεαρός Ανδρόνικος εξεγέρθηκε, και μετά από πολυετείς και όχι πάντα αναίμακτες διαμάχες, ανέλαβε τελικά την εξουσία το 1328 με ήπιο πραξικόπημα.

 

Ο Ανδρόνικος Γ' εκτόπισε τον Ανδρόνικο Β' σε μοναστήρι όπου έμεινε ως το θάνατό του το 1332.
Εμφανίσεις: 33532
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!