Μονή αρνείται να στεγάσει προσωρινά ηλικιωμένους

Image
Ο Μητροπολίτης Σπυρίδων
Ανοικτή διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Δήμο Αργοστολίου και την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, και μάλιστα μεσούντος του Αυγούστου που το θρησκευτικό αίσθημα

βρίσκεται σε έξαρση στο νησί του Αγίου Γερασίμου.

 

Αιτία, η άρνηση της πενταμελούς γυναικείας Μονής Αγίου Ανδρέου Μηλαπιδιάς να στεγάσει στον νέο μεγάλο ξενώνα της, έναντι ευλόγου ενοικίου, προσωρινά, τους περίπου ογδόντα τροφίμους του Δημοτικού Γηροκομείου, προκειμένου να ανεγερθεί νέο κτίριο του στη θέση του παλαιού.

 

Επιτακτική ανάγκη

Η ανέγερση νέου κτιρίου έχει εκ των πραγμάτων καταστεί επιτακτική, καθώς το εκ πέντε εκατομμυρίων δολαρίων κληροδότημα που άφησε προ οκταετίας η Μάρη Βεργωτή έχει σημαντικά απαξιωθεί, παρά τις αποδόσεις των τόκων, λόγω του ότι η αντιστοιχία του δολαρίου έναντι του ευρώ, από 1:1 που ήταν το 2001, βρίσκεται σήμερα στο 1,46:1 με ασθενή τάση ανάκαμψης.

 

Η άρνηση, από την πλειοψηφία της πενταμελούς γυναικείας μονής, για προσωρινή ενοικίαση του ξενώνα οδηγεί σε αδιέξοδο τις διαδικασίες ανέγερσης του νέου Γηροκομείου.

 

Κατόπιν τούτου, ο δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός απηύθηνε ανοικτή επιστολή προς τον Μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής -την οποία εκοινοποίησε και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο- με την οποία τους ζητεί μια οριστική και δημόσια απάντηση.

 

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Σπυρίδων, με δήλωσή του στην «Κ» απορρίπτει ουσιαστικά το αίτημα, καλύπτοντας τις μοναχές.

 

 

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αργοστολίου, στην ανοικτή επιστολή του (η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 του μηνός στην τοπική εφημερίδα «Ημερήσιος») αναφέρει ότι η πρόταση υπεβλήθη προς τη Μονή «αφού διαπιστώθηκε δυστοκία στην εξεύρεση ιδιωτικού χώρου για μίσθωση, αλλά και προσμετρώντας ότι ο ξενώνας της Ιεράς Μονής χρησιμοποιείται ελάχιστα καθ’ όλο το έτος για τουριστικούς σκοπούς».

 

Επαναλαμβάνει δε και δημόσια ότι «προσφέρεται οικονομικό αντάλλαγμα για τη χρήση» και αναλαμβάνει τη δέσμευση «να αποδοθεί ο χώρος ως έχει σήμερα».

 

Περαιτέρω, ο κ. Τσιλιμιδός, υπογραμμίζει, στην προς τον κ. Σπυρίδωνα ανοικτή επιστολή του, ότι δεν υπέβαλε ανάλογο αίτημα για τον ξενώνα της Μονής Αγίου Γερασίμου, λόγω της σημασίας του ως θρησκευτικού κέντρου με εθνική εμβέλεια.

 

Ακόμα, υπενθυμίζει ότι «ακρογωνιαία αποστολή της Εκκλησίας είναι η κοινωνική προσφορά[...] ιδιαίτερα στις αδύνατες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

 

Τέλος, επειδή οι μέχρι σήμερα συζητήσεις δεν έχουν αποδώσει θετικό αποτέλεσμα, ζητεί την οριστική και δημόσια απάντηση της εκκλησιαστικής αρχής.

 

Δήλωση του κ. Σπυρίδωνος

 

Σχολιάζοντας την επιστολή του δημάρχου με δήλωσή του στην «Κ» ο μητροπολίτης τονίζει ότι «το Μοναστήρι είναι θρησκευτικός χώρος και έχει άλλους σκοπούς προς την κοινωνία».

 

Η δήλωση αυτή του κ. Σπυρίδωνος, δείχνει -κάτω από την πίεση των μοναχών που απειλούν ότι θα φύγουν από τη Μονή- να αντιπαρέρχεται το σημείο της επιστολής του κ. Τσιλιμιδού για την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, αλλά και να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ένα γηροκομείο είναι κατ’ εξοχήν φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο δεν θα έπρεπε να συναντά την άρνηση εκείνων που, όπως οι γερόντισσες της Μονής, έχουν τάξει τη ζωή τους στον Χριστό και στην αγάπη για τον πλησίον, που Εκείνος κηρύττει. 
Εμφανίσεις: 43544
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!