Λάβρος ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας

ImageΜε ιδιαίτερη συγκίνηση και πίστη οι χριστιανοί, σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και στον όπου γης απόδημο Ελληνισμό,

τιμούν την Υπερευλογημένη Μητέρα του Κυρίου μας, την Παναγία.

 

Την τιμούν και προσευχόμενοι την παρακαλούν ιδιαίτερα τις ημέρες του 15Αυγουστου, να τους προσφέρει λίγη ψυχική γαλήνη και δύναμη στα ποικίλα προβλήματα που τους απασχολούν η τους ταλαιπωρούν στη ζωή τους. Στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου ο λόγος παρουσίας των πιστών ήταν ένας επί πλέον.

 

Να προσευχηθούν, σε απόσταση αναπνοής από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, και δίπλα στον απέριττο τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, του «Επισκόπου του Χρέους και της θυσίας», για τα εθνικά θέματα.

 

Και αυτό γίνεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Σεβαστιανό, και το συνεχίζει ο διάδοχός του Μητροπολίτης ΑΝΔΡΕΑΣ. Η όλη Αγρυπνία ξεκινάει στις 9 το βράδυ με «Τρισάγιο» στο τάφο του μακαριστού Σεβαστιανού και ολοκληρώνεται με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 6 το πρωί.

 

Και φέτος, κατά τον Εσπερινό, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας εκφώνησε λόγο παρρησίας και αληθείας προς τις Αρχές του τόπου και το πλήθος των πιστών,  αφού πρώτα ζήτησε, ιδιαιτέρως, τις προσευχές των παρευρισκομένων.

 

Ο λόγος του, που ακούσθηκε και μέσω των ερτζιανών κυμάτων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως, σε γενικές γραμμές ήταν ο ακόλουθος :

 

Από κάποιους κύκλους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς το τελευταίο καιρό «έχει γίνει λάβαρο το σύνθημα «διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας». Κι’ αυτό γιατί θέλουν να περιορίσουν την Εκκλησία στους τέσσερις τοίχους των Ναών και να μην ασχολήται με άλλα θέματα και κυρίως εθνικά.

 

Όμως, ας γνωρίζουν, ότι προσωπικώς «δια Σιών ου σιωπήσομαι» (Ησ. ξβ , 1). Δεν θα σταματήσω να ομιλώ για το εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου, κατά βάσιν, όπως επίσης δεν θα παύσω να φωνάζω  και να διαμαρτύρωμαι για τα δίκαια του χιλιοπροδομένου λαού της ακριτικής και εμπεριστάτου Μητροπόλεώς μου. Λέω προς τους αρμοδίους : Προσέξτε την ακριτική Επαρχία.

 

Κάνετε ο,τι μπορείτε για να κρατηθούν οι λίγοι νέοι που έχουν απομείνει, εδώ. Τόσα χρόνια η περιοχή μας έχει βιώσει τραγικά την παγερή αδιαφορία της Πολιτείας. Το πράγμα δεν τραβάει άλλο. Ως εδώ και μη παρέκει. Μόνον ο θάνατος θα μου κλείσει το στόμα.

 

Όσο, όμως, ζω και αναπνέω, θα λέω, με την βοήθεια του Θεού πάντοτε, όσα πιστεύω πως πρέπει να λέγονται για το Έθνος, την Εκκλησία και την Επαρχία μας.

 

Και κάτι ακόμη: Διαφωνώ ριζικά με τις συμπροσευχές και τα τολμηρά ανοίγματα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου προς τους ετεροδόξους και δη προς τους παπικούς. Σέβομαι βαθύτατα τον Οικουμενικό Θρόνο και αγαπώ ειλικρινά τον Πατριάρχη μας. Γνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει το Φανάρι στην Βασιλίδα των Πόλεων. Όμως, επαναλαμβάνω, ότι δεν συμφωνώ με την πρακτική των συμπροσευχών.

 

Και αυτό, όχι μόνο γιατί ρητά το απαγορεύουν οι ιεροί Κανόνες, αλλά και γιατί, έτσι αμβλύνεται το ορθόδοξο αίσθημα του λαού μας, ενώ οι παπικοί κανένα βήμα δεν έχουν κάνει για να διορθώσουν τις κακοδοξίες τους και τις δογματικές τους πλάνες.

 

Θέλω να γνωρίζετε ότι έχω κάνει ενέργειες κατά των συμπροσευχών του Πατριάρχου με τους Λατίνους. Επειδή, όμως, έχω δεσμευθή να μη τις ανακοινώσω, γι’ αυτό δεν θα σας αναφέρω κάτι σχετικό, τουλάχιστον προς το παρόν. Θέλω να πιστεύω ότι εννοείτε πόσο απαραίτητες μου είναι οι προσευχές σας, όπως σας είπα πρωτύτερα. Προσεύχεσθε, παρακαλώ, ο,τι γίνεται, να γίνεται με ταπείνωση και μόνο για την δόξα της Εκκλησίας και του Έθνους ».

 

Ως προς τα εθνικά μας θέματα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Σκοπιανό, στο ζήτημα της Θράκης, το Κυπριακό και το Βορειοηπειρωτικό. Δυστυχώς σε γενικές γραμμές δεν πάμε καλά.

 

Ως προς το λεγόμενο «Μακεδονικό» οι Σκοπιανοί εμμένουν στην αδιαλλαξία τους για την ονομασία της Χώρας τους ως «Μακεδονίας» και μέσω Πρωθυπουργού και Υπουργών τους κάνουν λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, θέτουν θέμα αναγνωρίσεως «μακεδονικής γλώσσας» και επιστροφής περιουσιών.

 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε γραπτώς στις ανιστόρητες διεκδικήσεις του αλλά αυτοί διοργανώνουν συλλαλητήρια στην Αυστραλία με «πανώ» προκαλώντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα ξαναγίνει πρωτεύουσά μας», ενώ ο αρχιεπίσκοπος Στέφανος της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων στο Βατικανό δηλώνει τα παρόμοια.

 

Ευτυχώς που ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έδωσε άμεση απάντηση που κατέληγε με το : «Μολών λαβέ». Οι Σκοπιανοί δεν σταματούν να παρεκτρέπονται και να προκαλούν συνεχώς, όπως τελευταίως με τον αποκεφαλισμό των προτομών του Καπετάν Άγρα και Τώνη Μίγγα στην Καρυδιά Εδέσσης, ενώ στην εορτή του Προφ. Ηλία στην Μελίτη Φλωρίνης προσπάθησαν να την αμαυρώσουν χωρίς, ευτυχώς, να το πετύχουν.

 

Το ζήτημα της Θράκης εξελίσσεται σε μέγα εθνικό ζήτημα. Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την άποψή του ότι «αργά η γρήγορα, ο επόμενος στόχος θα είναι η Θράκη». Κι’ αυτό, αφού το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής ενεργεί σαν τοπική Κυβέρνηση, οι εκεί μουσουλμάνοι αναγωνρίζονται ως Τούρκοι και προχωρεί σε εξέλιξη το «σχέδιο του ΝΑΤΟ για αυτονόμηση της Θράκης».

 

Ευτυχώς η τοπικές Εκκλησίες δια των Μητροπολιτών τους αγρυπνούν και ενημερώνουν τους υπευθύνους και τον Ελληνικό Λαό. Είναι  χαρακτηριστική η περίπτωση της ηρωϊκής δασκάλας του χωριού Μέγα Δέρειο Ροδόπης κυρίας Χαράς Νικοπούλου, που την ετραυμάτισε μαινόμενος μουσουλμάνος για το λόγο ότι μάθαινε στα παιδιά ποιήματα και τραγούδια ελληνικά και χριστιανικά. (σ.σ. και αντί συμπαραστάσεως από την ελληνική πολιτεία συνεχίζονται οι εκβιασμοί και οι διωγμοί από τοπικούς παράγοντες και τον «έλληνα» Δήμαρχο).

 

Στο Κυπριακό, αναφερόμενος ο Μητροπολίτης τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ξαναφέρουν το περιβόητο «σχέδιο Ανάν» από την πίσω πόρτα και να δημιουργηθεί μια «διζωνική ομοσπονδία», δηλαδή στην ουσία δύο κράτη, που όμως μοιραία θα οδηγήσει στην διχοτόμηση της Κύπρου.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (9.7.2008), τόνισε ότι «η εθνική υπόθεση της Κύπρου πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ η Τουρκία μεθοδεύει την ολοκληρωτική κατάληψη της Μεγαλονήσου» αφού κάτω από την απροκάλυπτη υποκρισία των Ευρωπαίων και των Αμερικανών ο τουρκικός στρατός Κατοχής ξεπέρασε τον αριθμό των  40.000.

 

Το θέμα, όμως, που απασχολεί την ακριτική Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης δεν παύει να είναι το Βορειοηπειρωτικό. Ο Μητροπολίτης για να καταδείξει τον κίνδυνο και την δράση των εθνικιστικών αλβανικών στοιχείων στην Ήπειρο και την Βόρειο Ήπειρο αναφέρθηκε στους τίτλους των τοπικών εφημερίδων των περασμένων μηνών.

 

Η τρομοκρατία συνεχίζεται τόσο στον απλό λαό, όσο και στα ηγετικά στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας. Καταπατούνται περιουσίες της Εκκλησίας αλλά και Βορειοηπειρωτών κυρίως στην ηρωϊκή περιοχή της Χειμάρας, παρά τις αντιδράσεις των Χειμαρέων  ενώ από την άλλη μεριά προβάλλονται οι διεκδικήσεις για δήθεν περιουσίες των «Τσάμηδων», προσφεύγοντας μάλιστα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 

Γι’ αυτό, συνέχισε ο Μητροπολίτης, η ΣΦΕΒΑ  και ο ΠΑΣΥΒΑ  δι’ εμού εθέσαμε, τον περασμένο Μάϊο στο Δελβινάκι (κατά την εορτή της Επετείου της Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου 1914), θέμα Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Κι’ όσο εξαρτάται από μας, με την χάρη του Θεού, δεν θα επιτρέψουμε να προστεθεί και η Βόρειος Ήπειρος στις «χαμένες» η «αλησμόνητες» πατρίδες.

 

Πέρα από τα εθνικά μας θέματα, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης αναφέρθηκε και σε κάποια νεώτερα θέματα, που τον τελευταίο καιρό προέκυψαν, και που συνεχίζουν να απασχολούν το Έθνος μας.

 

Πρώτον το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης» που εισηγήθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με το σύμφωνο αυτό, δια μιας απλής συμβολαιογραφικής πράξεως θα συνάπτεται η θα διαλύτεται ο γάμος. Και διερωτάται ο Μητροπολίτης : «Ο νομοθέτης δεν διαπίστωσε την αχίλλειο πτέρνα του εγχειρήματος, που συνίσταται στην εύκολη διάλυση της οικογένειας και στην συνακόλουθη ανεστιότητα των παιδιών με ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα που τα οδηγούν σε μορφές κοινωνικής παραβατικότητας ;

 

Ήδη από κάποιες Επιτροπές που κόπτονται για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, και διεκδικούν και το αλάθητο μάλιστα, ζητήθηκαν να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις και για τον «γάμο» ζευγαριών ομοφυλοφίλων !» Στο άκουσμά του , όπως ήταν φυσικό, έφριξε ο κόσμος που κρατεί τις ελληνικές και ορθόδοξες παραδόσεις.

 

«Προσωπικώς», συνέχισε ο Μητροπολίτης, «εκφράζω την απόλυτη αντίθεσή μου και την έντονη διαμαρτυρία μου για όλα αυτά, τα οποία μεθοδεύονται και που αν, ο μη γένοιτο, πραγματοποιηθούν, θα μεταβάλλουν την Ελληνική μας Πατρίδα σε Σόδομα και Γόμορρα».

 

Δεύτερον διαμαρτυρήθηκε εντόνως για το μάθημα των Θρησκευτικών που γίνεται πλέον προαιρετικό, παρ’ όλες τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για να διασκεδάσει τη θέση αυτή. Και έτσι, τόνισε ο Μητροπολίτης, θα μπορεί με μία δήλωση, αναιτιολόγητη μάλιστα, κάθε μαθητής να δηλώνει απαλλαγή από το μάθημα και να μην το διδάσκεται. Αλλά που πάμε;

 

Οφείλουμε και επιβάλλεται να διαμαρτυρόμαστε, πέρα από μικροσυμφέροντα που θα μας τάζουν οι πολιτικοί, και να μένουμε ασυμβίβαστοι στα θέματα της Εκκλησίας και του Έθνους. Το θέμα δεν είναι κομματικό.

 

Τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Η Εκκλησία, η πίστη και η Ελλάδα μένει. Δεν πρόκειται να προδώσουμε την Ελλάδα και την Εκκλησία.

 

Να διαμαρτυρόμαστε, λοιπόν.. Αλλά πάνω απ’ όλα να προσευχώμαστε θερμά να «διασκεδάση» ο Θεός τις πονηρές βουλές των ανθρώπων. Και κυρίως στην Υπεραγία Θεοτόκο με θέρμη να την παρακαλούμε για την νεολαία μας, για την Πατρίδα μας, την Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο, την Θράκη, για όλο τον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό. Και να της λέμε:

 

«Πρεσβεία θερμή, και τείχος απροσμάχητον, ελέους πηγή του κόσμου καταφύγιον, εκτενώς βοώμεν σοι · Θεοτόκε Δέσποινα, πρόφθασον και εκ κινδύνων λύτρωσαι ημάς, η μόνη ταχέως προστατεύουσα». Χ.Ι. Αμαραντινός.
Εμφανίσεις: 32147
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!