"ΟΧΙ" Παλαιστινίων στον Αμερικής Δημήτριο

ImageΟι Ορθόδοξες Παλαιστινιακές και Ιορδανικές Κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψαν άρδην τη συμφωνία μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

να υπαχθούν στο πρώτο δια της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής

Αμερικής.

 

Μέχρι τώρα ανήκαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» την περασμένη εβδομάδα, με ανακοινωθέν της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής γνωστοποιούσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου για την υπαγωγή των εν Αμερική Κοινοτήτων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

 

Προς τούτο δημιουργήθηκε «Επιτροπεία» υπό τον Παλαιστίνιο ιερέα Γεώργιο Jeweinet, του οποίου ωστόσο η κοινότητα αντιδρά και απορρίπτει κι αυτή τη συμφωνία.

 

Με επιστολή του στις 4 Αυγούστου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενημερώνει τις παλαιστινιακές κοινότητες για την επιτευχθείσα συμφωνία και τις καλεί να υπακούσουν και να υπογράψουν την επίσημη διακήρυξη.

 

Στις 8 Αυγούστου 2008, οι κοινότητες απορρίπτουν ολοσχερώς τόσο την συμφωνία, όσο και την προτροπή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου να υπογράψουν την επίσημη διακήρυξη, αδιαφορώντας για την απειλή του κ. Δημητρίου ότι στην αντίθετη περίπτωση θα απολέσουν την κανονικότητά τους.

 

Τους ζητά στην επιστολή του να μνημονεύουν το όνομά του στη Λειτουργία καις τις λοιπές Ιερές Ακολουθίες, ενώ εκφράζει την επιθυμία «ως Αρχιεπίσκοπός σας να σας επισκεφθώ και προσωπικώς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Στην απάντησή τους οι κοινότητες του απάντησαν, πως «ανήκουμε και είμαστε ένα με το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης» και συμπληρώνουν πως «δεν θα υπάρξει άλλος οίκος για μας» και πως «απλώς δεν μπορούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε το σεπτό μας Πατριαρχείο. Είμαστε των Ιεροσολύμων. Οι ρίζες μας είναι εκεί, καθώς επίσης και το μέλλον μας ό,τι κι αν αυτό επιφυλάσσει».

 

Γράφουν ακόμα οι Παλαιστινιακές κοινότητες στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, πως «δεν διαφέρουμε από τους Ρώσους, τους Σέρβους, τους Έλληνες εδώ στη βόρειο Αμερική, όλοι ανήκουν στα Πατριαρχεία των γενέτειρων τους».

 

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο π. Νικόλα Μάταρ μιλώντας εκ μέρους όλων των Παλαιστινιακών κοινοτήτων, είπε, πως, «όλες οι εκκλησίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησίας του π. Γεωργίου Jeweiner τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

 

Ο π. Jeweiner είναι ο μόνος που δέχεται τη συμφωνία, αλλά έχει οριστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του και θα έχει προβλήματα με την κοινότητά του».

 

Σύμφωνα με τον π. Νικόλα Μάταρ, «υπάρχουν συνολικά επτά κοινότητες, βασικώς στη Δυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, οι οποίες ιδρύθηκαν το 1992 και απαριθμούν 1,500 πιστούς».

 

Επισημαίνεται ότι τις κοινότητες αυτές διεκδικούσε και ο Αντιοχειανός Μητροπολίτης Φίλιππος (Σαλίμπα), πλην όμως ο π. Νικόλα Μάταρ είπε, «διαφωνώ με τον Μητροπολίτη Φίλιππο (Σαλίμπα) ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι κοινότητες αυτές ανήκουν σ’ εκείνον» και συμπλήρωσε «δεν υπήρχε κοινότητα εδώ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όταν οι άνθρωποι έφυγαν από την Αντιοχειανή Ορθόδοξη Εκκλησία», ενώ στην ερώτηση γιατί ο Μητροπολίτης Φίλιππος ισχυρίζεται ότι οι κοινότητες ανήκουν σ’ αυτόν, ο π. Νικόλα Μάταρ είπε, «δεν θέλω να το πω, αλλά νομίζω ότι η μνήμη του δεν είναι καθαρή».

 

Είπε ακόμα πως «όλα λειτουργούσαν ομαλά όταν είχαμε Επιτροπεία από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά όταν εκλέχτηκε ο Θεόφιλος πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχε συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να δώσει τις κοινότητές μας στην Κωνσταντινούπολη.

 

Ένα χρόνο αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι ο Πατριαρχικός μας Επίτροπος, Μητροπολίτης Ιόππης Δαμασκηνός παραιτήθηκε και πως υπήρχε μία συμφωνία και τα συναφή» και συμπλήρωσε πως «νομίζουμε ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από την Ελληνική Αρχιεπισκοπή των Ηνωμένων Πολιτειών».

 

Μιλώντας για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο είπε, ότι «ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί μας, παρά πριν μερικές μέρες αρχίσαμε να λαμβάνουμε συστημένες επιστολές με το ταχυδρομείο από τον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος μας ζητά να υπογράψουμε μία διακήρυξη της συμφωνίας ότι θα υπαχθούμε σ’ αυτόν, αλλά όλοι μας αντιστεκόμαστε με δύναμη και δεν την αποδεχόμαστε, μερικοί μάλιστα από εμάς συμπεριλαμβανομένου και εμού ούτε καν δεχθήκαμε τις επιστολές του Δημήτρη, τις επιστρέψαμε στον αποστολέα τους».

 

Στην ερώτηση γιατί δεν αποδέχεστε τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των Πατριαρχών Βαρθολομαίου και Θεοφίλου, είπε, «οι ρίζες μας είναι από την Παλαιστίνη και αισθανόμαστε ότι πρέπει να ανήκουμε εκεί στην Μητέρα μας Εκκλησία όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους άλλους εδώ στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της λεγόμενης Αυτόνομης Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής» και συμπλήρωσε, πως, «το 1948 οι Παλαιστίνιοι και οι Ιορδανοί εκδιωχθήκαμε από τη γη μας και τώρα άλλη μία φορά εκδιωκόμαστε από το Πατριαρχείο μας.

 

Δεν είμαστε Έλληνες, αλλά είμαστε Παλαιστίνιοι και Ιορδανοί Ορθόδοξοι από την Αγία Γη και έχομε το δικαίωμα να ανήκουμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σήμερα, αύριο

και για πάντα».

 

Ο π. Νικόλα Μάταρ είπε επίσης ότι «πήγαμε στα Ιεροσόλυμα πριν από δύο μήνες, είχαμε συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο και του είπαμε πρόσωπο με πρόσωπο ότι ακούσαμε για σύναψη κάποιας συμφωνίας, κι εκείνος είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει η κατανόηση πως θέλω να υπάρχει ευταξία στην Εκκλησία, θέλω να σεβαστώ τις δικαιοδοσίες όλων των Εκκλησιών και σας παρακαλώ προσπαθήστε να ειρηνεύσετε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο».

 

Συμπλήρωσε, πως «του είπαμε (του Θεόφιλου) ότι επιθυμούμε να μείνουμε με τα Ιεροσόλυμα και δεν αλλάζουμε τη γνώμη μας, του είπαμε παραμένουμε με τα Ιεροσόλυμα, κι εκείνος εξακολουθούσε να μας λέγει πως είστε τα παιδιά μου δεν θα σας πετάξω, ούτε θα σας εγκαταλείψω, αλλά πρέπει να σεβαστώ τις δικαιοδοσίες στην Αμερική και δεν θέλω προβλήματα με άλλους Ορθόδοξους.

 

Δεν θέλω άλλες δικαιοδοσίες να έλθουν μέσα στη δική μου δικαιοδοσία και να ιδρύσουν άλλες δικαιοδοσίες». Ο π. Νικόλα Μάτερ είπε, «δεν κατάλαβα τι εννοούσε με το άλλες δικαιοδοσίες στην Αμερική, όλοι είναι εδώ και γιατί μόνο τα Ιεροσόλυμα πρέπει να υπαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ όλοι οι άλλοι δεν είναι υπό την Κωνσταντινούπολη» και τόνισε πως «έχομε ήδη συστήσει επιτροπή και σας λέγω ότι παραμένουμε με τα Ιεροσόλυμα για παντοτινά».

 

Στην ερώτηση αισθάνεστε πως ο Πατριάρχης Θεόφιλος δεν σας είπε την αλήθεια όταν σας είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, «δεν θέλω να αποκαλέσω τον Πατριάρχη μου ψεύτη σήμερα, αλλά δεν πιστεύω πως υπάρχει μία τέτοια συμφωνία όπως το λένε και δεν πιστεύω ότι πέρασε από την Σύνοδο διότι έχομε αποδείξεις ότι η Σύνοδος δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα».

 

Εν τω μεταξύ οι κοινότητες έστειλαν επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο με αντίγραφο σε όλα τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ανά τον κόσμο ότι δεν αποδέχονται την συμφωνία και ότι παραμένουν υπό το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

 

Προσεύχομαι στο Θεό να ανακαλέσει ο Θεόφιλος την απόφασή του διότι γίνεται μεγάλη ζημιά στην Εκκλησία μας, κι ένας Πατριάρχης δεν πρέπει να κάνει ζημιά, αλλά ειρήνη». 
Εμφανίσεις: 92620
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!