Επέστρεψε απο το Φανάρι ο Μητροπολίτης Πατρών

ImageΤην Κυριακή 17 Αυγούστου 2008 επεσκέφθη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη,

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών π. Νικόλαο Σκιαδαρέση και τους Εκπροσώπους του  κ. Δημάρχου Πατρέων, κ. Νικόλαο Τζανάκο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και κ. Σπυρίδωνα Θεοδωρόπουλο, Πρόεδρον Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να επιδώσουν την κοινή πρόσκληση από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τον Δήμο Πατρέων, για την επίσκεψη του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, στην Πάτρα, τον προσεχή Νοέμβριο, προκειμένου να ευλογήσει τις Εορτές επί τη συμπληρώσει εκατό ετών από της θεμελιώσεως του Νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών (1908-2008), ως και την έναρξη των εφετεινών Πρωτοκλητείων.

 

Ο Παναγιώτατος, ως έχει καταστεί γνωστό στον Πατραϊκό Λαό, έλαβε και δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως προβλέπεται από την Εκκλησιαστική Τάξη, την πρόσκληση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών και έχει απαντήσει θετικά.

 

Η εκ Πατρών Αντιπροσωπεία, έφτασε το πρωί της Κυριακής στον Πατριαρχικό Ναό, όπου ετελείτο η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, μετά το πέρας της οποίας εγένετο δεκτή από τη Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, στο Πατριαρχικό Γραφείο.

 

Ο Παναγιώτατος υπεδέχθη, με πολλή αγάπη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών και την συνοδεία του και μέσα σε θερμό και συγκινητικό κλίμα επεδόθη η πρόσκληση η υπογεγραμμένη από τον Μητροπολίτη Πατρών και τον Δήμαρχο Πατρέων, την οποία ασμένως απεδέχθη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

Ακολούθησε συζήτηση μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, κατά την διάρκεια της οποίας κατηρτίσθη το κατ' αρχήν πρόγραμμα της επισκέψεως του Παναγιωτάτου στην πόλη του Αγίου Ανδρέου.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών μετά του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου και των κ. κ. Νικολάου Τζανάκου και Σπυρίδωνος Θεοδωροπούλου, παρεκάθησαν στην Πατριαρχική Τράπεζα, προσκληθέντες προς του τούτο, εν αγάπη πολλή, υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

 

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών, συνειργάσθη μετά του Πατριαρχικού Μεγάλου Αρχιδιακόνου κ. Μαξίμου Βγενοπούλου, εκ Πατρών έλκοντος την καταγωγήν, για θέματα αφορώντα στην Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Πάτρα, ενώ οι υπόλοιποι εκ Πατρών επεσκέφθησαν τον Ναό της του Θεού Σοφίας.

 

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας είχαν την μεγάλη ευλογία και τιμή να συνδειπνήσουν μετά του Οικουμενικού Πατριάρχου και άλλων Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου και λοιπών αδελφών Κληρικών και Λαϊκών.

 

Το δείπνο παρέθεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εννέα ετών από της εκλογής του, ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

 

Ο Άγιος Αμερικής βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για Εκκλησιαστικούς λόγους.

 

Το πρόγραμμα της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου, σε γενικές γραμμές, έχει ως εξής:

 

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

 

Περί ώρα 11.30.: Άφιξη του Παναγιωτάτου στον Άραξο.

 

Ώρα 12.00: Επίσημη υποδοχή στην Πάτρα. Προσφώνηση υπό του Δημάρχου Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα.

 

Ώρα 12.30: Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.

 

Ώρα 13.15: Επίσκεψη στο Δημαρχείο.

 

Θα ακολουθήση το Επίσημο Γεύμα το οποίο θα παραθέση η Ιερά Μητρόπολις Πατρών.

 

Το εσπέρας. Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει η Πολυφωνική Χορωδία Πατρών.

 

Δείπνο το οποίον θα παραθέσει ο Δήμος Πατρέων.

 

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

 

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Μετά την Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθή, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου, η θεμελίωση της Φοιτητικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

 

Μετά την ως άνω τελετή, ο Παναγιώτατος, θα επισκεφθή την πόλη της Ναυπάκτου, όπου θα τον υποδεχθούν οι Εκκλησιαστικές και λοιπές τοπικές Αρχές και μετά την Δοξολογία και το Γεύμα, θα αναχωρήσει.

 

Για τις λεπτομέρειες του Προγράμματος θα υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

 

Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών και της Συνοδείας του στο Φανάρι, χαρακτηρίστηκε τόσον από πλευράς Μητροπόλεως, όσον και από πλευράς Δήμου, ως ιστορική, καθ' όσον ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκαλείται για πρώτη φορά επισήμως από την Εκκλησία των Πατρών και τον Δήμο Πατρέων, να επισκεφθή την πόλη, όπου εμαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αγίων Αποστόλων.

 

Την προηγουμένη φορά που επεσκέφθη ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Πατρα, ήτο προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την βαθειά του συγκίνηση γιατί βρέθηκε και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τώρα πλέον ως Αρχιερεύς και του δόθηκε η ευκαιρία για μία ακόμη φορά να συνομιλήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς γνωρίζονται από πολλών ετών, αφού ο Μητροπολίτης Πατρών έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Φανάρι στο παρελθόν, ως Γραμματεύς και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, για σοβαρές Εκκλησιαστικές υποθέσεις.             
Εμφανίσεις: 67804
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!