Γκρουέφσκι: Ζητά αναγνώριση «Μακεδονικής Εκκλησίας»

ImageΕπιστολή προς τον μεσολαβητή για την ονομασία των Σκοπίων κ. Μάθιου Νίμιτς, απέστειλε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, με την οποία του ζητά , να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και "ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", όπως λέει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των Σκοπίων "Νντέβνικ".

 

Στο πρωτοσέλιδο υπάρχει η φωτογραφία που δημοσιεύουμε και εμείς, δείχνοντας τον Πρωθυπουργό κ. Νικολά Γκρουέφσκι να συνομιλεί με τον αυτοαποκαλούμενο Αρχιεπίσκοπο των Σκοπίων κ. Στέφανο.

 

Επίσης η εφημερίδα των Σκοπίων δημοσιεύει, αποσπάσματα από την επιστολή του κ. Γκρουέφσκι προς τον κ. Μάθιου Νίμιτς.

 

Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας μάλιστα τις "στενές σχέσεις" που διατηρούν οι εκκλησίες των δύο αυτών χωρών.

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Γκρουέφσκι μεταξύ άλλων τονίζει στην επιστολή του: "Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα.

 

Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σημαντικό τμήμα των μελών της Ιεράς της Συνόδου, σπούδασε και έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, με υποτροφία από τα ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

 

Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα μέλη αυτά της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να βρίσκονται υπό την επιρροή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αποκαλούνται από τους μετριοπαθείς επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, ως ελληνική πτέρυγα".

 

Επίσης ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νντέβνικ", αιτιολογώντας στον κ. Νίμιτς για ποιο λόγο του γράφει μία τέτοια επιστολή, αναφέρει ότι "δεν θα έγραφε ποτέ μία τέτοια επιστολή, αν υπήρχε διαχωρισμός στην Ελλάδα, μεταξύ εκκλησίας και κράτους".

 

Τέλος ο κ. Γκρουέφσκι τονίζει: «Καθώς είμαι πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλετε να βοηθήσετε την περιοχή και στο πλαίσιο του ΟΗΕ να εξευρεθεί λύση για την μακροχρόνια εκκρεμότητα της ονομασίας, σημειώνω ότι ανοίγω αυτό το ζήτημα που συνδέεται με τις εκκλησίες, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σχέσης του κράτους της Ελλάδας με την Εκκλησία. Μία σχέση, η οποία είναι πολύ πιο στενή και αλληλένδετη απ΄ ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

 

Να αναφερθεί πως η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" η οποία, μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.
Εμφανίσεις: 40213
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!