Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας στο Άγιον Όρος

ImageΑντιπροσωπεία Αρχιερέων του Πατριαρχείου Μόσχας βρέθηκε το Σάββατο 9 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικού) του Αγίου Όρους.

 

Αφορμή της επισκέψεως της Ρωσικής Αντιπροσωπείας, η οποία μετέβη στο Άγιον Όρος με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιου Β΄, ήταν η εορτή του Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονος όπου εορτάζει και το Μοναστήρι.

 

Η Ρωσική Αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους Αρχιεπίσκοπο Μπέλγοροντ και Στάρυ Οσκόλ κ. Ιωάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής για την Ιεραποστολή, τον Επίσκοπο Εγκοριεύσκ κ. Μάρκο και τον Επίσκοπο Σαράτοφ και Βόλσκ κ. Λογγίνο, οι οποίοι έλαβαν μέρος και στους εορτασμούς.

 

Αφορμή με τους εορτασμούς της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος Β΄ απέστειλε μήνυμα αδελφοσύνης προς την αδελφότητα του Μοναστηριού.

 

Ακόμη να αναφερθεί πως στους εορτασμούς βρέθηκαν μοναχοί και από άλλες περιοχές του Αγίου Όρους, Μέλη της Ιεράς Κοινότητας, αντιπρόσωποι των ελληνικών αρχών, οι Πρέσβεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Ελλάδα, καθώς και προσκυνητές από διάφορα μέρη του κόσμου.

 

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Όρους, και είναι γνωστή ως Ρωσικό μοναστήρι, χτίστηκε στη σημερινή της θέση το 1765, ενώ το αρχικό χτίσμα χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αι.

 

Από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής το Καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήµονα και ανεγέρθη στις αρχές του 19ου αιώνα.

 

Πασίγνωστες είναι οι καµπάνες του µοναστηριού που συνολικά ξεπερνούν σε βάρος τους είκοσι τόννους, µε τη µεγαλύτερη σε βάρος καµπάνα του Αγίου Όρους, που ζυγίζει δεκατρείς τόννους και έχει διάµετρο 2,70 µέτρα.

 

Στα κειµήλια της Μονής περιλαµβάνονται πολλά αξιόλογα εκκλησιαστικά σκεύη και άµφια.

 

Η τελευταία πυρκαγιά το 1968 κατέστρεψε τη μισή Μονή.

 

Στη βιβλιοθήκη της στεγάζονται περί τα 1,320 χειρόγραφα από τα οποία τα 600 είναι σλαβικά, και πάνω από 20,000 έντυπα. Η Μονή κατείχε µετόχια σε πολλά σηµεία της ρωσικής γης.

 

Τέλος στο Άγιον Όρος έχει 5 Κελιά και στην ιεραρχία των Μονών κατέχει τη δέκατη ένατη θέση. Η Μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και 20 εξωκκλήσια. Σήµερα έχει περί τους πενήντα νέους μοναχούς.
Εμφανίσεις: 44087
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!