Επέτειος για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώνονται στην Κέρκυρα το απόγευμα της Τετάρτης 13 Αυγούστου 2008 οι εκδηλώσεις

για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.

 

Σε ανάμνηση του θαύματος τελέστηκε μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου το πρωί της Δευτέρας 11 Αυγούστου 2008, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Επισκόπου Κανώπου κ. Σπυρίδωνος οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, όπως και πλήθος πιστών.

 

Κατά την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τέλεσε δέηση, ενώ σε προσφώνησή του προς του πολυπληθείς προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι και σήμερα όχι μόνο η Κέρκυρα, αλλά ο κόσμος μας ολόκληρος πολιορκούνται από τα ιδεολογικά ρεύματα της δήθεν προοδευτικότητας και της αθεΐας, από την αδιαφορία που θέλει τη ζωή της πίστης να λειτουργεί στο περιθώριο του ανθρώπινου χρόνου, όπως επίσης και από τον τρόπο της αμαρτίας, των παθών και της κακίας, που οδηγούν τον άνθρωπο στην άρνηση να συναντήσει γνήσια τον συνάνθρωπό του και τον κάνουν να φτάνει μέχρι το έγκλημα.

 

Η ζωή του Αγίου Σπυρίδωνος αποτελεί τον μόνο τρόπο αληθινής ελευθερίας.

 

Στον Εσπερινό της παραμονής, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2008, ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος μίλησε για το πόσο ο Άγιος βίωσε το γεγονός της εσωτερικής κατά Χριστόν μεταμόρφωσης και ακολούθησε  την Υπεραγία Θεοτόκο στην πορεία της θέωσης.

 

Αυτός ο δρόμος της μεταμόρφωσης και της θέωσης είναι η πρόταση της Εκκλησίας στο σύγχρονο άνθρωπο και αυτό βιώνουμε στο θαύμα του Αγίου.

 

Το πρωί της 11ης Αυγούστου, στην Θεία Λειτουργία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος επεσήμανε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ότι η ζωή του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν ζωή πίστης, απλότητας, πνευματικής χάριτος και ευωδίας Χριστού, όχι μόνο για την εποχή του, αλλά και για σήμερα.

 

Σ’ έναν κόσμο που τα έχει όλα, αλλά δεν έχει αληθινό νόημα ύπαρξης, η πίστη του Αγίου είναι το παράδειγμα και η μαρτυρία της πνευματικής οδού, την οποία καλούμαστε να ακολουθήσουμε.

 

 

Το θαύμα του Αγίου τελικά δεν είναι μόνο η σωτηρία της νήσου, αλλά ότι μας δείχνει την προσωπική μας σωτηρία.

 

Το απόγευμα της 11ης  Αυγούστου, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος χαρακτήρισε την εποχή μας ως αντιρρητική εποχή, ανίκανη να συλλάβει το νόημα της πίστης και της πνευματικότητας.

 

Ο Άγιος Σπυρίδων με το θαύμα της ζωής και της παρουσίας του δείχνει τι σημαίνει ο Θεός για τον άνθρωπο, πόσο ανάγκη έχουμε από την ευλογία, την δύναμη και την χάρη της πνευματικής ζωής, ενώ προέτρεψε τους πιστούς να μη ζούνε τα θαύματα ως αφορμή ανάμνησης του Θεού ή ιδιοτέλειας, αλλά ως πορεία εσωτερικού αναβαπτισμού.

 

Η Ορθοδοξία δίνει νόημα στη ζωή μας και αγιάζει τον άνθρωπο και τον κόσμο.

 

Το πρωί της Τρίτης 12 Αυγούστου 2008 τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ποιο είναι το μήνυμα της αφθαρσίας του σώματος του Αγίου.

 

Η σωτηρία δεν έχει να κάνει μόνο με την ψυχή του ανθρώπου, αλλά και με το σώμα του. Ο θάνατος δεν είναι το τέρμα της ζωής μας, αλλά σηματοδοτεί την προσδοκία της αναστάσεως και την ένωση της ψυχής με το σώμα της, το οποίο πάντοτε αναζητεί και αναγνωρίζει.

 

Ο Άγιος Σπυρίδων έλαβε την χάρη από το Θεό το σώμα του να μην διαλυθεί, αλλά να περιμένει την ανάσταση ακέραιο και άφθαρτο. Η ανάσταση λοιπόν είναι το βαθύτερο νόημα της κατά Θεόν ζωής και την πίστη στην ανάσταση μας διδάσκει ο Άγιος.

 

Το βράδυ της Τρίτης 12 Αυγούστου 2008 τελέστηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κανώπου κ. Σπυρίδωνος, εκ Κερκύρας καταγόμενου, ο οποίος μετέφερε στους πιστούς τα μηνύματα της ζωής της Ορθοδοξίας στην Αφρική, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου διακονεί.

 

Επεσήμανε ότι οι Άγιοι περιμένουν τον καθέναν από εμάς να επιστρέψει στο Θεό και παρακαλούν γι’ αυτό, ενώ τόνισε την ανάγκη  να δοξάζουμε το Θεό για κάθε τι που μας δίδει, καθότι στην Αφρική και σ’ άλλα μέρη του κόσμου η ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι για φανταζόμαστε.

 

Ο Άγιος όμως μεσιτεύει στο Θεό να δίδει το θαύμα της σωτηρίας του ανθρώπου απανταχού της γης.

 

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις  συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης 13 Αυγούστου 2008, με Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Βελέτζας.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης 13 Αυγούστου τελείται η ακολουθία της Παρακλήσεως και το σκήνωμα του Αγίου επανατοποθετείται στην λάρνακα (μπάσματα).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος παρέμεινε ανοιχτός επί τριήμερο όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ με υπομονή εκατοντάδες πιστοί περίμεναν για να χαιρετήσουν το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, το οποίο παραμένει όρθιο «στην θύρα» του τέμπλου.
Εμφανίσεις: 41269
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!