Πρωτοφανής συμμετοχής στο πανηγύρι της Οσ.Ειρήνης

ImageΠροσκυνητές όχι μόνο από τις πόλεις και πολίχνες της τριπολιτειακής περιοχής, αλλά από όλη την αμερικανική επικράτεια

καθώς επίσης και δύο λεωφορεία με πιστούς από την Βαλτιμόρη το πρωί της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στην Πατριαρχική Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια προκειμένου να παρακολουθήσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προπεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δαρδανελλίων, κ. Νικήτα και συμπαραστατούμενου υπό του Μητροπολίτη Τυάνων, κ. Παϊσιου και του Επισκόπου Απαμείας, κ. Βικεντίου.

 

Ακολούθως, συμμετείχαν στη λιτανεία της θαυματουργού εικόνας η οποία ξεκίνησε από την Ιερά Μονή κατευθύνθηκε δυτικά της 23ης Λεωφόρου μέχρι και την 31

Οδό.

 

Στη συνέχεια η πομπή διέσχισε την Λεωφόρο Ντίτμαρς μέχρι τη συμ- βολή της 36ης Οδού. Μετά την Λιτανεία οι πιστοί περίμεναν γονατιστοί να περάσει από πάνω τους η θαυματουργός εικόνα.

 

Η συμμετοχή του κόσμου, όπως επεσήμανε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κώστας Πρέντζας, ο οποίος μεγάλωσε στους κόλπους της Οσίας Ειρήνης και είναι ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη της, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

 

Για πρώτη φορά οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά στο λιοπύρι μέχρι και την Οδό Στάνγουεϊ.

 

Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί δείγμα της ευλάβειας των ομογενών για την Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, πρόσθεσε.

 

Ερωτηθείς πόσο αυξημένη ήταν η συμμετοχή εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Πρέντζας επεσήμανε: «Η συμμετοχή των πιστών τόσο στις θρησκευτικές τελετές όσο και στο μεγάλο πανηγύρι παρουσίασε αύξηση της τάξεως των 25-30%.

 

Σε αυτό συνέβαλαν μια σειρά παραγόντων όπως οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι πολλοί ομογενείς λόγω της οικονομικής κρίσης και της αναλογίας ευρώ-δολαρίου δεν μπόρεσαν να πάνε στην Ελλάδα».

 

Στην Λιτανεία παραβρέθηκε η φιλελληνίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη και άλλοι εκπρόσωποι της οργανωμένης Ομογένειας.

 

Λίγο πριν την Λιτανεία ο Μητροπολίτης Τυάνων, κ. Παϊσιος βράβευσε τον μέχρι πρότινος διευθυντή του πρώτου διαμερίσματος του Κουίνς, κ. Γιώργο Ντέλη.

 

Αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυετή προσφορά του και στην συμπαράσταση που παρείχε την Πατριαρχική Μονή, καθώς επίσης και σε άλλους φορείς της ομογένειας και της Αστόριας.

 

«Η τελετή βράβευσης ήταν συγκινητική. Το πολυπληθές εκκλησίασμα την ώρα που ο Μητροπολίτης του απένειμε την τιμητική πλακέτα χειροκροτούσε και εξέφραζε μ’ αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Γιώργου Ντέλη που

συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα», επεσήμανε ο κ. Πρέντζας.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και το απόγευμα της Κυριακής με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατήσαντος του Μητροπολίτη Τυάνων, κ. Παϊσίου και επρόκειτο να ολοκληρωθούν λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της ανά χείρας έκδοσης του «Ε.Κ.» στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης με την Ακολουθία του Επιταφίου της Οσίας χοροστατούντος του Επισκόπου Απαμείας, κ. Βικεντίου.

 

Τo απόγευμα του Σαββάτου, από τις 6-9 μ.μ., δεκάδες προσκυνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, κ. Παϊσίου, προσήλθαν στο κινητό κέντρο αιμοδοσίας που είχε σταθμεύσει πλησίον του ναού και περίμεναν υπομονετικά στην σειρά για να δώσουν αίμα.

 

Ο κ. Πρέντζας επεσήμανε ότι είναι δεν είναι η πρώτη φορά που καλούν τους πιστούς για να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία, αλλά για μια παράδοση η οποία συνεχίζεται και η ανταπόκριση του κόσμου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Στο μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» παρέστη και ο Μητροπολίτης Δαδανελλίων, κ. Νικήτας, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

Ο κ. Νικήτας μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και κάλεσε τους ομογενείς να επιμείνουν στα θέματα που αφορούν την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνορθοδόξου πίστεως.

 

Κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του το βράδυ του Σαββάτου εξήρε το ενδιαφέρον της Πατριαρχικής Μονής για την ελληνική παιδεία και το γεγονός ότι περιφέρθηκε ειδικός δίσκος. 
Εμφανίσεις: 46913
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!